Dodaj do ulubionych

Jak gotować na płycie ceramicznej?

12 lat temu
Chcę kupić płytę ceramiczą. Szukam porad i rad jak się na takiej kuchni gotuje, jakie są najlepsze garnki?
Edytor zaawansowany
  • 12 lat temu
    stalowe z grubym dnem
    :)
  • Gość: suzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12 lat temu
    na plycie gotuje sie zdecydowanie dluzej trzeba sie tez przyzwyczaic ze
    wygaszenie mocy nie oznacza zanik ciepla i mozna cos przypalic;p garnki
    oczywiscie nie wszystkie-te zwykle nie nadaja sie(stapiaja sie)musisz poczytac
    w intrukcji o wszystkim..fajnie wyglada ta plyta ale jest mniej praktyczna
  • 12 lat temu
    ja polubilam, chociaz na poczatku niezle sklelam te plyte. Najgorsze na
    poczatku bylo to, ze po zmiejszeniu "ognia" reakcja w garnku nie byla
    natychmiastowa jak podczas gotowania na gazie. Pozniej jak sie juz
    przezwyczaisz to bedziesz wiedziala na jaki numerek co sie gotuje. Plyta
    nagrzewa sie dluzej, ale jak juz jest nagrzana to wcale sie nie gotuje wolniej -
    trzeba przy zakupie zwrocic na to uwage - sa "szybsze" i "wolniesze" kuchenki.
    Trzeba uwazac, zeby nie zarysowac plyty, nie wolno szorowac ostrymi proszkami
    itp. Ale latwo sie myje, latwo utrzymac w czystosci. Garnki mam zwykle -
    emaliowane i ze stali z grubym dnem - garnki/patelnie nie czernieja jak po
    gotowaniu na gazie.
  • 12 lat temu
    Super mam już kilka lat (amica)polecam
  • Gość: fly IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 12 lat temu
    odkryłam w Obi nowy polski środek do płyt - TYTAN buteleczka za 4 czy 4,5o zł!
    to taki żel - jestem zadowolona bardziej, niz po tych niemieckich po 20 zł :)

    płyta jak płyta - musze się przyzwyczaić, ze po zdjeciu garnka jak już kuchenka
    jest pusta, nie kłaśc w poblizu siatek z zakupami bo mi sie folia rozpuszcza od
    tgo ciepła...brr...
    juz kilka razy tak sobie załatwiłam płytę i rzeczy położone w poblizu :)
  • 12 lat temu
    Garnki musza miec idealnie gladkia powierzchnie na spodzie. Wielkosc garnka musi
    myc dostosowana do wielkosci palnika. Uwazac, zeby nie przypalic potraw do
    plyty. Jezeli jednak co sie wydarzy nalezy czyscic plyte specjalnym do tego
    przystosowana drapaczka. Jest to taki uchwyt z zamocowana zyletka, ktora mozna
    co jakis czas wymieniac. Ponadto nalezy po takiej drapance, albo przynajmniej co
    drugi dzien (najlepiej codziennie) myc plyte specjalnym mleczkiem, ktore czysci
    i konserwuje przd nastepnymi "wypadkami". Po jakims czasie stwierdzicie, ze to
    najlepszy piec pod sloncem. Wymaga trioche czasu na przestwienie sie, ale jest
    tego warte.
    Bardzo lubie moja plyte. Juz od 12-stu lat sluzy mi dzielnie.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.