• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak gotować na płycie ceramicznej?

  • 11 lat temu
    Chcę kupić płytę ceramiczą. Szukam porad i rad jak się na takiej kuchni gotuje, jakie są najlepsze garnki?
    Edytor zaawansowany
    • 11 lat temu
      stalowe z grubym dnem
      :)
    • Gość: suzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
      na plycie gotuje sie zdecydowanie dluzej trzeba sie tez przyzwyczaic ze
      wygaszenie mocy nie oznacza zanik ciepla i mozna cos przypalic;p garnki
      oczywiscie nie wszystkie-te zwykle nie nadaja sie(stapiaja sie)musisz poczytac
      w intrukcji o wszystkim..fajnie wyglada ta plyta ale jest mniej praktyczna
    • 11 lat temu
      ja polubilam, chociaz na poczatku niezle sklelam te plyte. Najgorsze na
      poczatku bylo to, ze po zmiejszeniu "ognia" reakcja w garnku nie byla
      natychmiastowa jak podczas gotowania na gazie. Pozniej jak sie juz
      przezwyczaisz to bedziesz wiedziala na jaki numerek co sie gotuje. Plyta
      nagrzewa sie dluzej, ale jak juz jest nagrzana to wcale sie nie gotuje wolniej -
      trzeba przy zakupie zwrocic na to uwage - sa "szybsze" i "wolniesze" kuchenki.
      Trzeba uwazac, zeby nie zarysowac plyty, nie wolno szorowac ostrymi proszkami
      itp. Ale latwo sie myje, latwo utrzymac w czystosci. Garnki mam zwykle -
      emaliowane i ze stali z grubym dnem - garnki/patelnie nie czernieja jak po
      gotowaniu na gazie.
      • 11 lat temu
        Super mam już kilka lat (amica)polecam
        • Gość: fly IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 11 lat temu
          odkryłam w Obi nowy polski środek do płyt - TYTAN buteleczka za 4 czy 4,5o zł!
          to taki żel - jestem zadowolona bardziej, niz po tych niemieckich po 20 zł :)

          płyta jak płyta - musze się przyzwyczaić, ze po zdjeciu garnka jak już kuchenka
          jest pusta, nie kłaśc w poblizu siatek z zakupami bo mi sie folia rozpuszcza od
          tgo ciepła...brr...
          juz kilka razy tak sobie załatwiłam płytę i rzeczy położone w poblizu :)
    • 11 lat temu
      Garnki musza miec idealnie gladkia powierzchnie na spodzie. Wielkosc garnka musi
      myc dostosowana do wielkosci palnika. Uwazac, zeby nie przypalic potraw do
      plyty. Jezeli jednak co sie wydarzy nalezy czyscic plyte specjalnym do tego
      przystosowana drapaczka. Jest to taki uchwyt z zamocowana zyletka, ktora mozna
      co jakis czas wymieniac. Ponadto nalezy po takiej drapance, albo przynajmniej co
      drugi dzien (najlepiej codziennie) myc plyte specjalnym mleczkiem, ktore czysci
      i konserwuje przd nastepnymi "wypadkami". Po jakims czasie stwierdzicie, ze to
      najlepszy piec pod sloncem. Wymaga trioche czasu na przestwienie sie, ale jest
      tego warte.
      Bardzo lubie moja plyte. Juz od 12-stu lat sluzy mi dzielnie.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.