Dodaj do ulubionych

Placki ziemniaczane

IP: 212.76.37.* 12 lat temu
Dzięki za bardzo dokładny przepis
Edytor zaawansowany
  • Gość: Barbara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12 lat temu
    Takie dokładne przepisy są niezbędne dla młodych gospodyń,bardzo cenne,
    gratulacje!
  • Gość: vera IP: *.ghnet.pl 12 lat temu
    placki mozna bardzo szybko przyrzadzic w przerwie miedzy innymi pracami
    domowymi. moj maz pochodzi z balkanow i jest bardzo zadowolony z moich plackow.
  • eres23 12 lat temu
    A ja od dzieciństwa uwielbiam jednak ze śmietanką i cukrem, a fakt, że są
    doprawiane cebulą i pieprzem powoduje, że smakują jeszcze lepiej! takie słodko -
    pikantne...hmmm...polecam!!!
  • Gość: olgierd IP: *.chello.pl 12 lat temu
    Placki się udaly na 100% - moje pierwsze w życiu !!!
    Super przepis, super placki! :)
  • aankaa 12 lat temu
    następnym razem spróbujcie wersji "odwrotnej": ziemniaki utarte na największych
    oczkach, cebula na drobnych. Plackom dobrze robi dodatek czosnku
    --
    "nie szanujesz prezydenta, nie szanujesz Polski" ...
    panie (p)ośle, wypraszam sobie taki tekst
  • Gość: ewik IP: *.st.kolornet.pl 12 lat temu
    rewelacyjnie smakują placki ziemniaczane z majonezem, pycha!!
  • Gość: osiolek IP: 195.117.234.* 12 lat temu
    A jak robicie dużo placków i nie lubicie jak Wam ciasto z czasem czernieje to
    zetrzyjcie z ziemniakami trochę surowej marchewki (2 średnie na ok. 1 kg
    ziemniaków); w smaku nie ma żadnej różnicy a ciasto faktycznie nie ciemnieje -
    wczoraj wypróbowałam.
  • Gość: nova IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 9 lat temu
    Potwierdzam , z marchewką są przepyszne.
  • Gość: goscik IP: *.chello.pl 12 lat temu
    Naprawde rewelacyjnie opisujesz, wszystko dokladnie, a takze te wzmianki na
    temat co reszta rodziny moze pomoc, tak opisane przepisy i nigdy z zadnym daniem
    nie powinno byc problemu:)
  • Gość: emilas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12 lat temu
    Jakiś maniak to napsał,zanim się skończy czytać to juz się nie chce jeść...
  • Gość: krzys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12 lat temu
    Ja do ciasta dodaje nieco śmietany (2 łyżki na 0.5kg), ciasto nakładam na
    patelnię nieco większą łyżką (ze 2 razy większą niż stołowa), nie spłaszczam i
    smaże na względnie małym ogniu pod pokrywką. Nie wychodzą chrupkie tylko
    puszyste mięsiste, wg. mnie dużo smaczniejsze, ale to już kwestia gustu.
  • kajmy 12 lat temu
    A ja mam metodę na ekspresowe przygotowanie placków.Ziemniaki wrzucam do
    elektrycznej maszynki do mięsa i ręce nie pokaleczone a oszczędność w czasie !!!
    Nie widzę różnicy w smaku.Polecam...
    --
    Mój albumik
    tiny.pl/dhg1
  • Gość: Tomek IP: 24.70.133.* 12 lat temu
    Muj Polski nie jest najmocniejszy, ale ta recepta jest bardzo latwa to czytania.
    Dzinkyje.
  • Gość: mateo IP: *.chello.pl 11 lat temu
    zrobiłem dokładnie wg przepisu i niestety wszystko przywierało
    strasznie do patelni. Próbowałem na drugiej i to samo.
  • Gość: anusia IP: 213.76.172.* 11 lat temu
    prawdopodobnie miałeś słabo rozgrzany tłuszcz, najlepsza jest patelnia
    teflonowa. ja do placków dodaję trochę tartego sera, podaję też z sosem
    jogurtowym z czosnkiem. pycha.
  • Gość: Agata IP: *.centertel.pl 8 lat temu
    za duzo wody w startych ziemniakach/za rzadkie ciasto do smazenia/,lub slabo rozgrzany tluszcz na patelni.Ziemniaki po utarciu nalezy odcedzic na bardzo gestym sicie lub polozonym na sicie czystym kawalku plotna/sciereczka/
  • Gość: haha IP: *.brnt.cable.ntl.com 11 lat temu
    najlepsze z tym mężem jest xD
    lol
    placki - pycha! ;D ;-))
  • Gość: enoce IP: *.chello.pl 11 lat temu
    Mój mąż powiedział, że nie będzie siedział pół godziny w kuchni i tarł głupich
    ziemniaków. Siedzi na fotelu przed TV i je trze:D
  • czylija2 11 lat temu
    Po co ja to czytalam, teraz siedze objedzona i dycham hihihi :)
    takiego smaku mi narobiliscie tymi plackami ,ze nie moglam sie oprzec,
    poszlam do kuchni utarlam trzy ziemniaki i wszystkie skonsumowalam sama ,
    bo moja rodzinka za plackami sie nie przepada eh :)
    --
    Jak to się dzieje, że dni idą a lata lecą?
  • Gość: Monika S. IP: *.bb.online.no 11 lat temu
    Fantastyczny przepis. Niesamowicie napisane. Czytając nie mogłam się
    oderwać, chociaż wiem, jak się je smaży. Super!! Więcej takich
    przepisów, a nie tylko nudne: "następnie zrobić", "następnie
    podać"...
  • Gość: Magda Cie. IP: *.media4.pl 11 lat temu
    Ja podaję placki z sosem czosnkowym: jogurt, odrobina majonezu, czosnku ile kto
    lubi, sól, pieprz, można dodać odrobinę musztardy, zioła prowansalskie i gotowe.
  • Gość: ewqa IP: *.adsl.inetia.pl 11 lat temu
    Wczoraj jadlam, pyszne....
  • Gość: Zlob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10 lat temu
    To jedno z moich pierwszych dań więc jestem zielony w tych sprawach jaką trzeba
    dodać mąkę?Ziemniaczaną czy jaką?
  • Gość: LUK IP: *.popl.cable.ntl.com 11 lat temu
    Wspanialy i profesjonalany przepis, az chce sie jesc! Wlasciwie co
    ja tu jescze pisze, ide zrobic
  • Gość: Sylka28 IP: *.kwidzyn.mm.pl 11 lat temu
    A ja robie troche bardziej urozmaicone wersje:
    Ziemniaki tre na grubej tarce, do tego dodaje tak samo potarta
    marchewke, wedle uznania, zamiast cebulki czosnek i jak mam szpinak,
    to tez troszke dorzucam do smaku. Takie kolorowe sa naprawde pyszne.
    Mozna je podawac z mięskiem albo z kwaśną śmietaną i z cukrem.
  • Gość: Anna IP: *.aster.pl 11 lat temu
    W zwykłej maszynce do mięsa można skręcić ziemniaki i cebulę, wcześniej podzielić na mniejsze kawałki. Zawsze dodaję śmietanę.

  • kadoro1969 11 lat temu
    Świetne na upalne dni są placki z sosem rzodkiewkowym... Mniam...
    Sos bardzo prosty- starte rzodkiewki wymieszane z jogurtem
    naturalnym,sól i trochę pieprzu. Naprawdę pychota. Robię z 4 pęczków
    rzodkiewek i jednego (dużego) kubka jogurtu ( najlepszy bakomy, bo
    gęsty)-mozna jeść go łyżkami (dlatego robię aż z 4 pęczków, bo znika
    nawet jak już placków nie ma:))
  • Gość: Oleńka IP: *.4web.pl 11 lat temu
    Najlżejsze i najsmaczniejsze są placki z dodatkiem mleka. Zaczynamy od
    rozbełtania jajka lub dwóch. Następnie bierzemy szklankę mleka i miksujemy z
    jajami. W to wchodzi cebulka i dopiero do tej masy dajemy przetarte ziemniaki.
    Dodajemy mąki ziemniaczanej. Skrobia nie ciemnieje w mleku, a placki nie
    chłoną dużo tłuszczu.
  • Gość: emi IP: *.gprs.plus.pl 11 lat temu
    popieram w 100% eresa23, takie własnie są ekstra:)
  • Gość: kseniosława IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
    Ja robie placki bardzo szybko, tre w mikserze (odpowiednia nakladka) 2 kg ziemniakow, 2 cebule, dodaje make pszenna (okolo pol szklanki) i 2 lyzki maki ziemniaczanej, jajko, sol, pieprz i razem mieszam. A pozniej na patelni do jajek smaze. Zero wysilku.
  • Gość: kabaczek IP: *.getragusa.com 11 lat temu
    A ja lubie takie same placuszki ale dodaje do startych na grubej
    tarce ziemniakow, starty kabaczek, cebule, marchewke, pokrojona
    zielona czesc dymki, nawet troche piecarek, oczywiscie troche
    smietany, jajko, pieprz, sol i make. I smaze i jem! Mniam!
  • Gość: Lady IP: *.mielec253.tnp.pl 11 lat temu
    Ja też takie jem.. :) Super! :))
  • Gość: Lady IP: *.mielec253.tnp.pl 11 lat temu
    właśnie.. eres23 raacja ;p
  • y3y 11 lat temu
    Mimo, ze jest cebula i sol , placki smakuja rewelacyjnie z musem jablkowym :) .
    Polecam !!
  • Gość: apla IP: *.chello.pl 11 lat temu
    A ja całe życie jadłam tylko z cukrem (plentze), tak jak wszyscy w domu. Raz
    spróbowałam z sałatką z pomidorów i świat stanął na głowie. Nigdy więcej.
  • Gość: renka IP: *.mas.airbites.pl 11 lat temu
    Można w takiej najnormalniejszej maszynce czy musi być specjalna nakładka, o
    której mowa w artykule? Swoją drogą zupełnie nie wiem o jaką nakładkę chodzi?
  • gosia_1973r 11 lat temu
    Nakładka służy do malaksera czy do miksera, a maszynki zwykłej do mięsa nie
    polecam...bo jednak ziemniaki ciemnieją już w kontakcie z metalem. Ja robię
    placki w malakserze...naprawdę szybko i bez wysiłku! Lubimy ze śmietaną i z
    cukrem, ale od czasu do czasu robię z sosem po węgiersku..tylko placki wtedy
    smażę trochę większe.
  • Gość: Sts IP: *.elpos.net 11 lat temu
    Bieżę z wyjaśnieniem ,do maszynek elektrycznych mielących mięsa
    producenci wymyślili przystawki trąco-krojące i o takowych jest mowa.
    Posiadają bębny do szatkowani i tarcia 'starym sposobem',do placków osobiscie
    preferuje te w drobne paseczki.Melaksery są jednak lepsze,
    kumy trą w sokowirówkach i sobie chwalą.
  • Gość: anyway IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
    Ta elektryczna maszynka do mięsa ZELMERA... to jest wynalazek wszechczasów...co
    tam maszynka...WŁAŚNIE TA NAKŁADKA Z CZTEREMA różnymi tarkami..to jest
    rewelacja.To rozdrabnia w sekundę wszystko...dosłownie wszystko w każdy możliwy
    stan skupienia. Bez tego urządzenia , którego używam od lat...składam broń jako
    gospodyni...bez tego byłabym w kuchni jak dziecko we mgle. Masa na placki to pół
    minuty...mogą być rozdrobnione na papkę, ale i na cieniuteńkie wiórki...które
    lubię najbardziej...Powaznie...ta maszynka skraca wybitnie czas przygotowania
    każdej, ale to każdej potrawy...


Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.