Dodaj do ulubionych

Najprostszy przepis na chleb z automatu?

11 lat temu
Dziewczyny pomocy...
Kupiłam automat do pieczenie chleba i pierwszy wypiek to
klapa...zakalec:( a tak ładnie pachniało w całej kuchni
Proszę podajcie jakieś proste przepisy na chleb w automacie. Jeśli
to możliwe, to bez zakwasu:)


--
www.sobotkowa.bobasy.pl/
Edytor zaawansowany
  • gerbera17 11 lat temu
    2 dkg drożdży + łyżka maki + łyzka cukru > czekaj az ciut urośnie

    do miski automatu:
    rozczyn
    3 szkl mąki (pszenna lub mieszanka razem pszenna + żytnia - im więcej pszennej
    tym bardziej urośnie - ja robie przeważnie 2 szkl pszennej typ 650 i 1 szkl
    zytniej typ 1000)
    3 łyzki oliwy
    1 łyzeczka soli
    3/4 szkl kefiru
    1/2 szkl ciepłej (zimna tez ujdzie...)wody
    Jak automat zacznie piskiem prosic o dodatki to wrzuć 1/2 szkl pomiesznych
    ziaren, sezamu, siemienia, orzechów, płatków, otrębów, rodzynek czy co tam
    lubisz -albo nic nie dodawaj jak wolisz
    Po ok 10 min mieszania zajrzyj pod pokrywę i dotknij czy ciasto nie jest za
    rzadkie czy za geste bo zależnie od mąki może to sie ciut zmienić. ma być
    miękkie ale nie klejące. Jak za rzadkie to dodawaj ciut mąki, jak za gęste do
    dolej wody.
    Po ostatnim przemieszaniu wyciągam mieszadełka (nooo, jak nie przegapię
    miesznia...), przygładzam chlebek, smaruję kefirem i posypuję makiem i sezamem.
    Możesz nie wyciągać ale wtedy trzeba je wyjąć z gotowego chleba i zostają dziury...

    Pieke na programie podstawowym automatu FIF

    Ten chlebek nigdy mi nie "klapnął" - pycha

    powodzenia
  • Gość: Agnieszka IP: *.play-internet.pl 6 lat temu
    Witam,
    poszukuję instrukcji obsługi do automatu do chleba fif. Widzę, że masz taki sam. Jest szansa, że udostępnisz mi ją?
  • iksigrekzet111 6 lat temu
    Agnieszko, jasne ze udostępnię ale daj mi trochę czasu na odszukanie go. Nie mam pojęcia gdzie może leżeć....
    Ale.... mój FIF ma 10 programów, twój tak samo czy 12?
    Podaj mi swój mail do wysyłki instrukcji
    --
    pomóż nakarmić głodne dzieci... www.pajacyk.pl
  • Gość: Ilona IP: *.chello.pl 11 lat temu
    Zamówiłam różne rodzaję mąk, mieszanki chlebowe i różne dodatki.
    Przesyłkę otrzymałam drugiego dnia po złożeniu zamówienia. Wszystkie
    produkty starannie opakowane, paczuszka schludna i pachnąca
    świeżością. Polecam Wam ten sklep. Kupiłam w nim książkę "Chleb
    własnego wypieku" zawierającą 120 przepisów na chleb z automatu.
    Czytam - przepisy podobają mi się.
    Powodzenia - dla wszystkich "automatowych wypiekaczy".
  • Gość: KrzysztofZieba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10 lat temu
    witajcie, ja kupuje w BogutynMlyn od dwoch lat, i caly czas ciesze sie super
    swiezym chlebkiem
  • gatilla 10 lat temu
    Pyszne mieszanki ma też "Chleb polski" www.chlebpolski.pl
    Można też kupić w Marcpolu i Piotr i Paweł.
  • gatilla 10 lat temu
    Jeszcze a propos mieszanek Bogutyn, w piątek dostałam paczkę z
    mieszankami. I mam pytanie ile łyżeczek to będzie 2 gram drożdży
    instant? Na pół kilo mieszanki trzeba dodać 2 gramy drożdży, dodałam
    na oko i niestety chlebek mi siadł :-(((
  • Gość: aga IP: *.b-m.pl 10 lat temu
    Ja też kupuję w Bogutyn Młyn od kilku miesięcy i mogę go polecić z
    czystym sumieniem. Nie zamawiam mieszanek chlebowych, bo cała frajda
    polega na własnoręcznym doborze składu chleba. Zamawiam za to
    jednorazowo ok. 30 kg różnych mąk i ta paczka wędruje do mnie, na
    drugi koniec Polski, za jedyne 20 zł :) Kupuję też tam zakwas i
    drożdże w proszku - im większe opakowanie, tym taniej wychodzi.
    Chleb piekę codziennie i zachęcam do zakupu automatu do chleba! Mój
    akurat idealny nie jest, wypieka chleb z jednej strony wyższy, z
    drugiej niższy (Severin), ale ogólnie może być. Wyrabia i piecze
    również rewelacyjne drożdżowe ciasto! Jak znajdę czas, podam przepis.
  • jud.yta 9 lat temu
    Gość portalu: aga napisał(a):

    > Wyrabia i piecze
    > również rewelacyjne drożdżowe ciasto! Jak znajdę czas, podam
    przepis.

    Mogłabyś dac przepis, poszukuję własnie jakis sprawdzony przepis na
    ciasto drożdzowe. Plis :)


    --
    -66/92-
    "Żyjemy tak jak śnimy - samotnie." - Joseph Conrad
  • Gość: Ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 7 lat temu
    Też byłam ich klientką, ale niestety okazało się, że w mące pszennej 1850 znalazłam mole i od tej chwili przestałam u nich kupować,
    ale przedtem pan dał mi wykład o przechowywaniu maki i nie uznał reklamacji, więc zostałam z 10kg mąki z molami( pan kazał mi ja przesiać i powyciągać mole !!!)
    nie pomogły tłumaczenia, że w innej mące też od nich niema moli, jestem rozczarowana,
    duży minus !!!!!!!!
  • Gość: Anna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
    Bogutyn super młyn! Od dwóch lat kupuję mąki, mieszanki chlebowe i
    mufinkowe, kasze, przyprawy, herbaty, kawy, cukier... Ogromna
    wygada. Wszystko doskonałej jakości i dostarczone błyskawicznie.
    Mieszanki chlebowe i cukiernicze niezawodne. Smacznego!
  • Gość: zielonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10 lat temu
    Przeczytałam właśnie podawane przepisy i jestem zachwycona bo nie są
    cudaczne,a ja właśnie przygodę z chlebem zaczynam.Dostałam
    automat,ale niestety bez instrukcji,i mam opory.Moi mężczyżni[jeden
    duży igromadka maluchów]domagają się próby technicznej.Czytam iż
    dysponujecie instrukcja automatuFIF niemieckiego.BYŁABYM WDZIĘCZNA.
  • Gość: Kasia IP: *.00a.radom.pilicka.pl 11 lat temu
    CHLEB

    1 kilogram mąki pszennej
    1 opakowanie drożdży 10 dag
    4 szklanki wody
    1 opakowanie otrębów pszennych (2 szkl.)
    20 dag siemienia lnianego
    20 dag ziaren słonecznika
    10 dag ziaren dyni
    10 dag rodzynek
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru lub miodu

    Drożdże rozpuścić w wodzie. Suche składniki wymieszać dodać wodę z
    drożdżami i wyrobić ciasto. (będzie dosyć rzadkie). Odstawić do
    wyrośnięcia na 40 min. Wkładać do natłuszczonych foremek (lub
    maszyny) na ¾ wysokości i odstawić jeszcze na 15 min. Piec w temp.
    180-200 stopni około 1 godz.i 20 min. Na 15 minut przed końcem
    pieczenia posmarować wierzch miodem lub wodą wymieszaną z cukrem
  • anna451 11 lat temu
    no ale to nie jest z automatu????
  • Gość: Eljoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 7 lat temu
    ....chyba 4 szkl wody - to zły przepis!
  • Gość: A.E. IP: *.bredband.comhem.se 11 lat temu
    Dziewczyno!!! Oddaj ten aparat i to dopuki masz szanse!!!Jak moglas cos takigo
    kupic?!!! WY- POLACY,co macie tak wspaniale pieczywo!!!Ja za polska kajzerke bym
    oddala caly szwecki obiad a Ty poszlas i kupilas jakis szajs,aby Ci zrobil
    jakiegos GNIOTA na podstawie takiego jaki jedza te "malpoludy" co tworza tego
    typu aparaty co kupilas!!!Oddaj to i szybko wycofaj pieniadze -jesli jest
    jeszcze ta mozliwosc!!!
  • Gość: kinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
    Nie wiesz co piszesz więc siedź cicho. Taki domowy chlebek jest najlepszy pod
    słońcem!
  • Gość: A.E. IP: *.bredband.comhem.se 11 lat temu
    Co ty mozesz powiedziec na temat domowego chleba?Z jkies maszynki co wsypiesz
    maki,drodzy suchych i ci to wymiesza i upiecze? To,to nazywasz chlebem
    domowym?Nie osmieszj sie.Lepiej ty usiadz i podrap sie w lysine a potem cos pisz
    co jest madre.Poszukaj troche na internecie a dowiesz sie co to jest "chleb
    domowy".Szczeka ci opadnie.
  • Gość: kinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
    a gdzie ja napisałam, że PIEKĘ w maszynce? jedno co potrafisz to obrarzac innych
  • anna451 11 lat temu
    no to dlaczego jeszcze jesteś na tym forum??????
  • Gość: aldona IP: *.chomiczowka.waw.pl 10 lat temu
    Najgorsza choroba A.E nie psuj powietrza
  • Gość: gość IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 11 lat temu
    KBK - ...w dzisiejszym programie, najnowsze badania, że w chlebie
    znajduje się szczecina od świni i pierze od kury, dlatego żeby był
    taki
    jak ma być...
    DG - Ja mam nowsze wiadomości, jeśli mogę przerwać, kiedyś
    rzeczywiście
    się stosowało szczecine zwierząt do tego, żeby skórka chleba była
    chrupiąca, no niestety. Natomiast teraz, uwaga, stosuje sie włosy
    Hindusów... /ogólne poruszenie/
    Moi drodzy... być moze to jest śmieszne, ale...
    VE - To nie jest śmieszne, to jest tragiczne.
    DG - Nie nie, to nie jest tragiczne, jest to zdecydowanie lepsze
    rozwiązanie, ponieważ nie wymaga krzywdzenia nikogo.
    OMF - Nie wierzę, że ktos, kto ma piekarnię gdzieś pod Warszawą albo
    Krakowem, ściąga specjalnie włosy Hindusów, żeby mial chrupiącą
    skórkę.
    DG - W postaci zapakowanej, jakiegoś proszku i z napisem...
    OMF - ....włosy Hindusów, tak?
    DG - Nie, z napisem na przykład coś tam z końcówką ...ex,żeby dobrze
    brzmiało. Myślę, że takie chwyty się stosuje i dopóki nie jest to
    niczyim kosztem, to ja nie mam nic przeciwko temu. Przecież no ja
    nie
    muszę kupować chleba, ja mogê sobie upiec chleb.

    Przeczytane tu:
    www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=9024&sid=949851d54818ad6d98a081ab37a2f0af

  • Gość: jadżka IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 11 lat temu
    poczytaj tu:
    www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=9024&sid=949851d54818ad6d98a081ab37a2f0af


    KBK - ...w dzisiejszym programie, najnowsze badania, ¿e w chlebie
    znajduje siê szczecina od ¶wini i pierze od kury, dlatego ¿eby by³
    taki
    jak ma byæ...
    DG - Ja mam nowsze wiadomo¶ci, je¶li mogê przerwaæ, kiedy¶
    rzeczywi¶cie
    siê stosowa³o szczecinê zwierz±t do tego, ¿eby skórka chleba by³a
    chrupi±ca, no niestety. Natomiast teraz, uwaga, stosuje siê w³osy
    Hindusów... /ogólne poruszenie/
    Moi drodzy... byæ mo¿e to jest ¶mieszne, ale...
    VE - To nie jest ¶mieszne, to jest tragiczne.
    DG - Nie nie, to nie jest tragiczne, jest to zdecydowanie lepsze
    rozwi±zanie, poniewa¿ nie wymaga krzywdzenia nikogo.
    OMF - Nie wierzê, ¿e kto¶, kto ma piekarniê gdzie¶ pod Warszaw± albo
    Krakowem, ¶ci±ga specjalnie w³osy Hindusów, ¿eby mia³ chrupi±c±
    skórkê.
    DG - W postaci zapakowanej, jakiego¶ proszku i z napisem...
    OMF - ....w³osy Hindusów, tak?
    DG - Nie, z napisem na przyk³ad co¶ tam z koñcówk± ...ex, ¿eby
    dobrze
    brzmia³o. My¶lê, ¿e takie chwyty siê stosuje i dopóki nie jest to
    niczyim kosztem, to ja nie mam nic przeciwko temu. Przecie¿ no ja
    nie
    muszê kupowaæ chleba, ja mogê sobie upiec chleb.

    To Ci się kupnego chlebka odechce.
  • Gość: aldona IP: *.chomiczowka.waw.pl 10 lat temu
    Ty chyba A.E. chory jesteś/chora?/ ,a może zazdroscisz nam tego
    automatu,dlatego tak piszesz?
  • Gość: gosc IP: *.pl 9 lat temu
    użytkowałem automat przez 1.5 roku, do czasu az wyrobiły się mieszadła , ,
    obecnie piekę chleb w piekarniku, bazując na makach i mieszankach z BogutynMlyna
    ( są rewelacyjne )
  • Gość: łysy IP: *.tbcn.telia.com 9 lat temu
    Nie pszesadzaj z tym chlebem w Szwecji prubowales cos zjesc w Anglii to jest ochyda ja przenioslem sie z Anglii do Szwecji i tu jedzenie naprawde jest niezle a chleb sam robie he he
  • cyberkobieta 11 lat temu
    Ja mam automat od 3 miesięcy i na razie eksperymentuję z przepisami z instrukcji. Chleb wykonany dokładnie wg instrukcji wychodzi zawsze bardzo dobrze. Nie można tylko zjeść go dużo, bo jest bardzo syty (nie porównywalny do "rozdmuchanego" chleba ze sklepu). Problemy pojawiają się czasami, jeśli dodam więcej mąki razowej, z amarantusa, otrąb itp, a nie stosuję zakwasu.
    Interesuje mnie przepis gerbery17, ale nie całkiem rozumiem:
    "2 dkg drożdży + łyżka maki + łyzka cukru > czekaj az ciut urośnie"
    Chyba trzeba dodać trochę wody, ile?
    Na stronie Bogutyń Młyny jest też książka z przepisami na wypieki z automatu, właśnie przymierzam się do zamówienia.

    ---
    NATURAlnie Portal dla Kobiet
  • gerbera17 11 lat temu
    racja, przeoczyłam....
    do zaczynu drożdżowego trzeba dodać trochę mleka - ok 1/4 szklanki

    PS.
    A forumowicz A.E. chyba sam nie ma pojęcia o czym pisze. Hej A.E. ! Jadłeś
    kiedyś chleb upieczony w domu? Te pyszne polskie kajzerki naszpikowane
    spulchniaczami chowają sie głęboko...
  • Gość: ziutka1410@o2.pl IP: *.chomiczowka.waw.pl 10 lat temu
    masz rację,moja droga gerbero...nie ma to jak upieczony w domciu...już nigdy
    spulchnionych kajzerek i chleba ,pachnącego na drugi dzień kwasem,kruszącego
    się....pozdrowienia dla zjadaczy chleba z automatu,wlasnej roboty
  • cyberkobieta 11 lat temu
    Zapomniałam zapytać czy któraś z Was ma książkę o wypiekach z automatu, oferowaną przez Bogutyń? Jakie opinie? Czy tam rzeczywiście sa przepisy tylko na automat? Ja mam inną książkę o wypiekach z pełnego ziarna, ale trudno te przepisy adaptować do automatu i często próby kończą się klapą.

    ---
    NATURAlnie Portal dla Kobiet
  • Gość: Ilona IP: *.chello.pl 11 lat temu
    Do książki "przymierzam się". Automat nabyłam kilka dni temu i
    chciałabym upiec pierwszy, najprostszy chleb. Jeśli masz taki patent
    to bardzo proszę o pomoc. Rodzina czeka a w moich oczach pojawia się
    bezradność.
    Pozdrawiam.
  • sobotkowa 11 lat temu
    Dziewczyny i piekę...już upiekłam nawet kilka chlebków z białej mąki
    i żytniej razowej:) Udały się!!!
    Chlebki są wspaniałe, pachnące, chrupiące i banalne w wykonaniu.
    Właśnie kończę piec kolejny...jeszcze tylko kilka minutek:):):)
    Przynajmniej nasze chlebki nie mają polepszaczy! I to prawda jest
    tak syty, że ledwo w siebie wmuszę jedną wielką kromę:)
    Bazuję na poniższym przepisie. Niestety już nie pamiętam, która
    forumka go zamieściła, ale wychodzi za każdym razem.
    CHLEB BIAŁY NA ZACZYNIE JEDNODNIOWYM
    Zaczyn zrobić w na jakieś 12-15 godz.przed pieczeniem.
    ZACZYN
    150 milil lekko ciepłej wody
    5 gram świeżych drożdży.Taka kulka jak orzech laskowy raczej
    mniejszy nie taki mamuci jak czasem spotykamy w sprzedaży
    0,80 szklanki mąki typ 550
    drożdże połaczyć z wodą i mąką ja to robie w pojemniku do pieczenia
    wstawiam do maszyny przykrywam i pozostawiam
    CIASTO WŁAŚCIWE
    od zaczynu j.w po 12 godz. dodaję:
    300 milil letniej wody
    3i 1/2 szklanki mąki typ 550
    2 płaskie łyżeczki soli w jednym rogu
    2 płaskie łyżeczki cukru w drugim rogu
    1 łyżeczka oleju w trzecim rogu
    1 łyżka ugotowanych utartych kartofli /nie jest to konieczne/
    Pieczenie na programie 3 czas wypieku 3,40 skórka Medium. Ja po paru
    minutach mieszania sprawdzam paluchem jak jest b. rzadkie ciasto
    dosypuję mąki .Ciasto chlebowe w maszynie ma być kulą ale nie za
    ścisłą.

    Trzymam się tego i zawsze wychodzi:)
  • Gość: A.E IP: *.bredband.comhem.se 11 lat temu
    Zobaczysz jak jutro bedziesz jadla?Czy bedziesz taka zachwycona. Gwarantuje,ze
    ptaki na 100%
  • anna451 11 lat temu
    Gość portalu: A.E napisał(a):

    > Zobaczysz jak jutro bedziesz jadla?Czy bedziesz taka zachwycona.
    Gwarantuje,ze
    > ptaki na 100%
    nie pomyliłaś czasem forum?
  • Gość: Ilona IP: *.chello.pl 11 lat temu
    Sobotkowej przesyłam wielkie podziękowania. Chlebek piękny i
    smaczny. Zdopingowana rezultatem upiekłam następny z dodatkiem mąki
    orkiszowej. Wynik - super!
    Życzę udanych i "smacznych" doświadczeń.
    Pozdrawiam wszystkich wypiekających.
  • Gość: kamlotek IP: *.chelmno.mm.pl 11 lat temu
    witam,właśnie kupiłam automat micromaxx z 2 komorami, nie mam
    żadnych przepisów, dlatego błagam o pomoc, jeśli ktoś ma przepisy
    dostosowane do tego automatu to proszę o podanie. Póki co spróbuję,
    Twojego przepisu sobotkowa i będę dzielić składniki na 2 komory .
    Pozdrawiam
  • rezurekcja 11 lat temu
    Gość portalu: Ilona napisał(a):

    > Automat nabyłam kilka dni temu i
    > chciałabym upiec pierwszy, najprostszy chleb. Jeśli masz taki
    patent
    > to bardzo proszę o pomoc.

    Patent na gorze, w bodaj drugim poscie.
    NA forum kuchnia jest sporo osob, ktore pieka chleb, keidys bylo
    nawet jakies forum czy chocby watek poswiecony pieczeniu, ale nie
    moge teraz znalezc.

    > Rodzina czeka a w moich oczach pojawia się
    > bezradność.

    Rece mnie opadli...
    Ale jak widze trafil swoj na swego, Ty bezradna i rodzina bezradna,
    bo czeka az przyjdzie murzyn i zrobi.
    Podrzucasz rodzinie maszyne, skladniki i przepis i niech robi wedlug
    instrukcji... Nie wiem, gdzie tu problem. Chce miec chleb domowy?
    Upiecze go sama.

    Powodzenia.
    Ja pieke bez maszyny, ale wole chleb ze sklepu.


    --
    Być mniejszością we własnym kraju

    Wy nam mówicie: Europa. A tu, co postawimy mleko na kwaśne, to skądś
    wyłażą karzełki i szczają nam do garnków. (S.Mrożek "Z ciemności")
  • naprawdetrzezwy 11 lat temu
    CHLEB BIAŁY: 680 gram
    - Woda 1 i 1/8 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 2,5 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 2,5 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 2 i 1/4 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 2 i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka pszenna typ 550- 3 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże w proszku 1 i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Program normal nr.2

    CHLEB BIAŁY: 454 gram
    - Woda 3/4 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka pszenna typ 550 -2 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże w proszku 1 łyżeczka mała (tej z miarki z zestawu)
    - Program normal nr.2

    CHLEB PSZENNO-ŻYTNI :680gram:
    - Wszystkie składniki, jak chleb biały, tylko zamiast 3 miarek mąki pszennej należy dać 2 miarki i 1 miarkę mąki żytniej.


    CHLEB PEŁNOZIARNISTY: 680 gram
    - Woda 1 i 1/8 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 1 i 1/2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier ciemny 2 i 1/2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1 i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka pełnoziarnista- 3 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże w proszku 1 i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Program nr.3

    CHLEB PEŁNOZIARNISTY:454 gram
    - Woda 3/4 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 1 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 1 i 1/2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier ciemny 2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka pełnoziarnista- 2 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże w proszku 1 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Program nr.3

    CHLEB CIEMNY: 680 gram
    - Woda 1 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 2 i 1/2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1 i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka ciemna- 3 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże w proszku 1 i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Program podstawowy nr.1

    CHLEB CIEMNY: 454 gram
    - Woda 3/4 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 1 i 1/2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 1 i 1/2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 2 i 1/2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka ciemna- 2 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże w proszku 1 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Program podstawowy nr.1

    CHLEB WŁOSKI ZIOŁOWY 680 gram::
    - Woda 1 i 1/8 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 2,5 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 2 i 1/4 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1,5 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka pszenna typ 550 -3 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Majeranek suszony 1,5 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Bazylia suszona 1,5 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Tymianek suszony 1,5 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Drożdże 1 i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Program normal nr.1

    CHLEB SEROWO-CEBULOWY 680 gram:
    - Woda 1 miarka kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 1 duża łyżka (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1/2 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Cebula granulowana (szukać na stoisku z przyprawami, przydaje się do innych dań) 1,5 łyżki
    małej (tej z miarki z zestawu)
    - Ser żółty starty (najlepiej Cheddar, choć ja używam i goudę i liliput i jaki mam)
    1 miarka
    - Mąka pszenna typ 550 3 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże w proszku 1,5 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    Program normal nr.1

    CHLEB Z RODZYNKAMI 680 gram:
    - Woda 1 i 1/4 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 3 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 3 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1,5 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Cynamon (nie musi być, jeśli ktoś nie lubi)3/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka pszenna typ 550 3 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże 1,5 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Rodzynki 5/8 miarkikubka (kubek z zestawu)
    (dodać, gdy pojawi się sygnał w trakcie wyrabiania ciasta)
    Program normal nr.1 lub nr.5

    CHLEB FRANCUSKI :680 gram:
    - Woda 1 miarka kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 1duża łyżka (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1 łyżeczka małej (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 1 duża łyżka (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka pszenna typ 550 3 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże 1 łyżeczka małej (tej z miarki z zestawu)
    Program ciasto francuskie lub pieczywo białe nr.2

    CHLEB FRANCUSKI :454 gram:
    - Woda 3/4 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 1i 1/2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 3/4dużej łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1 łyżeczka małej (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 1 duża łyżka (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka pszenna typ 550 2 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże 1 łyżeczka małej (tej z miarki z zestawu)
    Program ciasto francuskie lub pieczywo białe nr.2
    PIECZYWO CZEKOLADOWE :680 gram:
    - Woda 1 miarka kubka (kubek z zestawu)
    - Jajo świeże(roztrzepane) 1 szt.
    - Mleko w proszku 1 duża łyżka (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 1duża łyżka (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 1/2 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Sól 1/2 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Pokrojone orzechy włoskie 1/4 miarki (dodać po sygnale w trakcie wyrabiania ciasta)
    - Mąka pszenna typ 550 2 i 1/8 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Kakao 1/2 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże 1 łyżeczka małej (tej z miarki z zestawu)
    Program pieczywo słodkie nr.5(Sus)

    CHLEB TOSTOWY: 680 gram
    - Woda 260 ml
    - biała margaryna lub masło 1i 1/2duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Mleko w proszku 1 i 1/2 dużej łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 2 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 3 duże łyżki (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1/2łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka pszenna typ 550 -3 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże w proszku 3/4 łyżeczka mała (tej z miarki z zestawu)
    - Program nr.11

    PIECZYWO SŁODKIE :680 gram:
    - Woda 1i 1/8 miarka kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 2 i 1/2 duża łyżka (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 2 i 1/2duża łyżka (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 1/4 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Sól 1 i 1/4 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Gałka muszkatołowa 3/4łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka pszenna typ 550 3 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Suszone owoce1/2 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże 1i 1/4 łyżeczka małej (tej z miarki z zestawu)
    Program pieczywo słodkie nr.5(Sus)

    PIECZYWO SŁODKIE :454 gram:
    - Woda 3/4 miarka kubka (kubek z zestawu)
    - Mleko w proszku 2 duża łyżka (tej z miarki z zestawu)
    - Olej 2 duża łyżka (tej z miarki z zestawu)
    - Cukier 5 dużych łyżek (tej z miarki z zestawu)
    - Sól 1 łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Gałka muszkatołowa 1/2łyżeczki małej (tej z miarki z zestawu)
    - Mąka pszenna typ 550 2 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Suszone owoce1/4 miarki kubka (kubek z zestawu)
    - Drożdże 1 łyżeczka małej (tej z miarki z zestawu)
    Owoce i migdały dodać po usłyszeniu sygnału
    Program pieczywo słodkie nr.5(Sus)
    ========================================

    Przepisy nie moje, ale sprawdziłem je wszystkie.
    (tak, na ten model automatu, który JA mam - ty nie podałaś nazwy swego urządzenia...)
    --
    Trzeźwy
    Naprawdę trzeźwy
  • Gość: Ilona IP: *.chello.pl 11 lat temu
    Dziękuję za przepisy. Jasne! - wszystkie wydrukowałam!! Będę
    tworzyć. Pierwszy mój chlebek wg przepisu "sobotkowej" udał się nad
    wyraz pięknie.
    Pozdrawiam.
  • sobotkowa 11 lat temu
    Cieszę się, że mogłam pomóc:) Sama dopiero się uczę, ale to naprawdę
    niezła frajda:)
    --
    www.sobotkowa.bobasy.pl/
  • Gość: Ilona IP: *.chello.pl 11 lat temu
    To i ja podzielę sie "moim" przepisem na pyszny smakowy chlebek:
    1 szklanka mąki pszennej typ 500
    1 szklanka mąki pszennej typ 720
    1 szklanka mąki żytniej typ 1400
    1,5 miarki drożdży suchych
    1,5 miarki suchego zakwasu chlebowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki oleju kujawskiego
    1 jogurt naturalny - kubeczek 200g.
    1/2 szklanki wody
    Ustawiam na program podstawowy (3,5godz), zarumienienie średnie.
    Po sygnale dosypuję nasionka:
    1 łyżkę czarnuszki
    2 łyżki słonecznika
    1 łyżkę prażonego sezamu.
    Czarnuszka dodaje specyficznego aromatu, w zasadzie jest lubiana,
    przynajmniej moim domownikom i znajomym smakuje.
    Jak "sobotkowo" zdecydujesz się na ten przepis, to daj znać jaki był
    efekt. Upiekłam już 3 takie chlebki. Smacznego!
  • cyberkobieta 11 lat temu
    Nie mam twojego zestawu kubka i łyżek. Czy pojemność tego kubek równa mniej wiecej pojemności szklanki? Rozumiem, że twoje miarki "łyżka" i "łyżeczka" odpowiadają średnim łyżkom i łyżeczkom.

    --
    NATURAlnie Portal dla Kobiet
  • basior99 11 lat temu
    cyberkobieta napisała:

    > Nie mam twojego zestawu kubka i łyżek. Czy
    pojemność tego kubek równa mniej wie
    > cej pojemności szklanki?

    ten facet nie jest trzeźwy. być może z emocji, ale
    wystarczy jak nam napisze ile łyżeczek i ile łyżek z
    zestawu mieści kubek z zestawu.Ile mierzy kubek, z
    menzurki.
    na marginesie dodam, że moim zdaniem improwizacje i
    wariacje nt.. wybacza rondel, gar do zupy, gar do
    bigosu, ale automat do chleba nigdy. wiem bo mi
    wychodzi co trzeci. pozdrawiam
  • tinka07 11 lat temu
    Fajne przepisy, warte wypróbowania. Mam automat od 3 dni i jestem na etapie
    poszukiwania dobrych przepisów. Narazie omijam te z zakwasem, nie mam zwyczajnie
    takowego. Najpierw wiec te przepisy drozdzowe. Upieklam 2 chleby z gotowej
    mieszanki z Kauflandu, pierwszy opadl, drugi był lepszy, nie klapnął, dalam
    zgodnie z porada mniej wody.

    Dlaczego rozczyn drozdzowy trzeba tak długo miec aby go użyć? Myslałam,i tak
    zawsze robie do innych ciast, ze jak urosnie to nalezy go wlac do ciasta.


    --
    "Nazwiesz psem człeka,to gniew go poruszy,a niewart jest człowiek atomu psiej duszy"
  • Gość: basienka43 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
    masz wspaniałe przepisy ale gramatura nie ta ja mam automat na
    750 1000 1500 wagowo i jak ja mam się dostosowac z twoimi
    przepisami chcąc upiec chleb ...podwajac proporcje ???? mam GG 522
    30 43 miło by było jakbys znalazła czas i porozmawiała ze
    mną.....mam automat 1 dzień i zakręciłam sie jak pietruszka
  • Gość: basienka43 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
    a więc tak jak obiecałam pieszę.......udało się chlebek już
    stygnie...jest 1000g pięknie wygląda i nie odpadł.......czekam aż
    go przekroję..........nie wierzę jakie to proste........odmierzałam
    skrupulatnie...mąkę na wadze///wszystkie produkty ocieplałam w
    mikrofali....chuchałam dmuchałam......przez omyłke dałam 1 jajko ale
    wyszło o dziwo.........podczas mieszania ciasta sprawdzałam palcem i
    dosypywałam mąkę to pomogło bo uważałam że przez dodanie tego jajka
    ciasto było za mokre.....fajny prezent od męża ale przysporzył mi on
    dodatkowej pracy heheheheh.......mężczyźni umieją sie urządzic oni
    głowę w telewizor lub komputer a kobieta do kuchni
    ihihihihiserdecznie pozdrawia jakby ktoś chciał ten przepis
    napiszcie chętnie się nim podzielę
  • Gość: mollyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
    najbliższa piekarnia
  • Gość: Jowita IP: 78.133.158.* 11 lat temu
    Jaki automat polecacie i ile kosztuje? Jak długo chleb zachowuje
    świeżość?
  • Gość: basienka43 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
    a więc chlebki wychodzą......ale muszę jeszcze wiele się
    nauczyc....chodzi nie o pieczenie jak o znalezienie odpowiedzich
    receptur aby chleb był smaczny i jadalny no i pachnący bo jak
    narazie czuję w nich tylko drożdże ehhhh......czytałam w sklepie na
    opakowaniach chleba że dodają jakiś aromat chlebowy co daje
    rewelacyjny zapach chleba..aha to takie kaloszki...teraz wiem skąd
    ten zapach w sklepie chleba..ale ja nie zamierzam dawac żadnych
    świństw...jakoś jestem zniesmaczona i troszkę podłamana.....będę
    pisała o moich dokonanich...a jeśli chodzi o zakup automatu to
    trzeba najpierw pomyślec jak duża jest rodzina....czy codziennie
    pieczony będzie chleb....radze poważnie pomyślec.....potem szukac
    automatu spełniajace te wymogi.....jak narazie mój upieczony chleb
    mi i mężowi nie smakuje .......coś w nim brakuje ...jest syty
    ciężki (JAK GLINA) i nie taki jak byśmy chcieli...dużo pracy
    przedemną aż dojdę do perfekcji
  • Gość: aga IP: *.b-m.pl 10 lat temu
    Wrzuć chociażby na www.ceneo.pl hasło automat do chleba i wyświetlą
    ci się ceny i oceny ;) Mam Severin - dwa mieszadła, chyba z 10
    programów do chleba i dwa czy trzy do ciasta, ale tak naprawdę
    korzystam z dwóch - standardowego do chleba i do robienia ciasta
    drożdżowego. Można ustawić włącznik czasowy - wrzuca się składniki
    wieczorem, a dopiero rano jest świeżutki chlebek :) Automat jest ok,
    jest sygnał, kiedy trzeba dodać ziarna, ale wrzucam wszystko na
    początku. Jedyna wada: często chleb jest wyższy z jednej strony - w
    sumie to drobiazg. Używam tego automatu codziennie od przeszło pół
    roku i jak na taką harówkę, naprawdę dobrze się spisuje :) Aha,
    dołączona była książeczka z przepisami na chleb.
  • Gość: chlebek IP: *.tktelekom.pl 5 lat temu
    ja bym prosila o proporcje na taki kilowy chlebek z automatu
  • Gość: madzia IP: 195.205.9.* 11 lat temu
    pierwszy chleb nigdy nie wychodzi nie przejmuj się jestem w tej samej sytuacji
  • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
    Gość portalu: madzia napisał(a):
    > pierwszy chleb nigdy nie wychodzi nie przejmuj się jestem w tej
    samej sytuacji
    Mi nawet pierwszy wyszedł :) Ale pierwszy robiłam z gotowej
    mieszanki bo bałam się właśnie, że nie wyjdzie. Do tej pory
    wszystkie były ok. Co prawda najpierw wybierałam jak najprostsze
    przepisy. Czasami chlebek zapadł się po środku, ale zakalca nie było
    więc niczemu to nie przeszkadzało :)
  • dominikjandomin 11 lat temu
    Gość portalu: madzia napisał(a):

    > pierwszy chleb nigdy nie wychodzi nie przejmuj się jestem w tej samej sytuacji

    NIGDY?

    Mi pierwszy z automatu wyszedł (zwykły pszenny, wg instrukcji). Drugi i trzeci
    też (bananowy).
  • Gość: ANNA IP: *.acn.waw.pl 11 lat temu
    A jak upiec chleb bez dziur? W piekarniku?
  • dominikjandomin 11 lat temu
    Skoro Ci dziura bardzo przeszkadza, to jo, w piekarniku.
  • gatilla 11 lat temu
    Witajcie ! Jestem szczęśliwą posiadaczką automatu Moulinex 5003 do
    bagietek. Czytam rózne przepisy i sie całkiem pogubiłam. Niestety
    nie mam jeszcze książeczki z przepisami. Prosze pomóżcie i podajcie
    przepisy do tej maszyny !!!!! Dzięki :-))
  • princesswhitewolf 11 lat temu
    Witam.
    A teraz pytanie z wyzszej polki. Prosze o porady na chleb na zakwasie pieczony w
    maszynie do pieczenia chleba. Mam juz zakwas. Ciagle mi nie wychodzi pieczenie
    tego typu chleba bez drozdzy choc troche. Czy da sie bez drozdzy?
  • Gość: Alberto ;-) IP: *.chello.pl 11 lat temu
    Dziś dostałem maszynę do pieczenia chleba ;-) huraa ;-)) i pakiet z
    Bogumłyna 15 x 0,5 kg mieszanek. Piszą na nich 500 g mieszanki i 330
    ml wody a programy sa na 750 g 1000 g i 1500 w moulinex home bread
    xxl, ktory wybrać? Pechowo nie ma instrukcji po polsku a i w tej po
    angielsku nie ma tej informacji. Może gdzieś w sieci wynajdę polską
    instrukcję, ponoć cała partia ich nie ma. Ale na dziś najważniejsze
    jest jaką wybrać wagę do 0,5 kg mieszanki plus woda 330 ml, 750,
    1000 czy 1500 ?
  • Gość: Kasia IP: *.chello.pl 11 lat temu
    Witajcie.

    Jestem po pierwszym chlebusiu z Moulinex automatu i mąki z
    Bogumłyna. wiejski chlebek - pycha.
    Poradzcie kochani na jaki program wlaczyc chleb św Hildegardy, oto
    przepis z Młyna

    Wlewamy do foremki automatu 0,33 l wody (330 ml; temp. 30° C).
    Wsypujemy 0,5kg mieszanki Orkisz Hildegarda. Dodajemy 15g drożdży
    świeżych lub 2 g drożdży instant. Uruchamiamy automat na programie
    1h30min- rozczynianie ciasta (po ostatnim zamieszaniu ciasta można
    wyjąć z automatu przy pomocy łyżki łopatki mieszające). Po
    zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h00min-
    pieczenie (wystarczy 45min pieczenia). Po upieczeniu wyjmujemy
    gotowy chleb z foremki automatu

    Moulinex ma program 13 ciasto rosnące 1.25, sklada sie z zagniatania
    i wyrastania, kolejny 14 program ma pieczenie tylko i czy z tego
    skorzystać?

    Czy też z programu 3 ( ok 3 h razem ) dla chleba pełnoziarnistego

    sklad mieszanki

    Skład mieszanki : (produkty orkiszowe Schwabenkorn – 58%) mąka
    orkiszowa pełnoziarnista, płatki orkiszowe, ziarna słonecznika, mąka
    słodowa, naturalny zakwas orkiszowy, mąka pszenna i żytnia, płatki
    ziemniaczane, płatki ryżowe, sproszkowany jogurt i maślanka,
    sproszkowane jabłko i białko, kwas jabłkowy, cukier, sól


    i co radzicie????
  • gatilla 11 lat temu
    Powiedz czy te mieszanki mozna dostać w sklepie czy tylko przez net ?
  • Gość: chlebuś IP: *.as.kn.pl 10 lat temu
    Mieszanki również można kupować w sklepach, najlepiej szukać tam
    gdzie leży mąka.
  • gatilla 10 lat temu
    Tak, tak, już znalazłam, Młyny Polskie maja 2 czy 3 mieszanki.
    Większy wybór jest w MarcPolu lub Piotrze i Pawle, tam są też i
    ciemne chlebki. Pychota ! Tylko nie pamiętam co to za firma...
    Sprawdzę !
  • Gość: basia IP: *.centertel.pl 10 lat temu
    Witam! Mam polską instrukcję obsługi do moulinex home bread baugiette, wierzę,że
    jest niewielka różnica, może w jakimś programie. Jak mogę ją panu przesłać??? Ja
    wybieram wagę na 750 g, bo jak wybrałam na 1000 g to nie upiekło się tak jak
    chciałam. Pozdrawiam
  • Gość: krowka_z_milanowka IP: *.acn.waw.pl 10 lat temu
    A ja kupiłam gotową mieszankę w sklepie i przyrządziłam zgodnie z opisem na opakowaniu:) Wlalam 300ml wody, wsypałam 0,5kg mieszanki i wrzuciłam 1/8 kostki drożdzy, uruchomiłam program podstawowy a po 3h miałam rewelacyjny chlebek, którym zajadala sie cala rodzina:) Na codzień nie piekę w ogóle, więc jak mi się udało to i Tobie się uda!:)
  • Gość: Kasia IP: 78.149.247.* 10 lat temu
    Mieszkamy na Wyspach, a tu, jak wiadomo, chleb jest podly. Od kilku
    miesiecy mamy automat Panasonic sd-255. Nie wiem czy ten model jest
    dostepny w Polsce, ale jesli jest, to polecam: ma szufladke na
    nasiona/rodzynki (dodaje sie automatycznie,, nie trzeba czekac na
    sygnal) i mieszadelko do maki zytniej - tutaj to rzadkosc.
    Jestem klasycznym neofita - bylam baaardzo sceptyczna, teraz uwazam,
    ze jest wart KAZDEJ ceny - w tej chwili na amazonie kosztuje £96,
    dostawa darmowa, sprzedaz tylko na terenie UK, choc widzialam i za
    £85 w innym sklepie internetowym (juz nie ma w magazynach). Panasonic
    dostarcza miarki i pojemniczki oraz instrukcje z 60 przepisami -
    wszystkie dobre ;).

    O wypiekach: ma program do pieczenia pieczywa bialego,
    pelnoziarnistego, zytniego, francuskiego, wloskiego (niebianska
    ciabata!), kanapkowego, bezglutenowego; do wyrobu ciasta na pizze -
    przetestowane, super - oraz do pieczenia ciast.

    Piecze w trzech rozmiarach - z 400, 475 i 550 g maki (co moze sie
    wydac ciut malym bochenkiem, ale przyznam szczerze, pieke na
    najmniejszym i do syta wystarczy mi 1.5 -2 kanapki, przy XL 1 kanapka
    zdecydowanie wystarczy na posilek) i w dwoch predkosciach - program
    rapid skraca np cykl 5h do 3h. Zapedzilam sie i brzmie jak
    'konsultantka' firmy, ale to dlatego, ze jestem pod ogromnym
    wrazeniem. Jeszcze mi sie nie zdarzylo 'zepsuc' chleba.


    Dla szukajacych przepisow (i anglojezycznych)- oto link do pdf-u
    instrukcji obslugi, gdzie sa podane przepisy na kazdy typ chleba
    (ciabate i bezglutenowe tez), w tym modelu skladniki dodajemy w
    kolejnosci jak na liscie - wazne!:
    tda.panasonic-europe-service.com/docs/2z4965edebz3z254b9z656ez706466z1ez85a6da6e93ad42e84a
    2be0f6b83e28f72adc3ec9/tsn2/data/EU/SD255/OI/779228/SD-
    255W_SD254_E.pdf
    Jesli nie dziala - mozna wejsc przez strone supportu panasonica w UK:
    www.panasonic.co.uk/html/en_GB/220239/index.html#anker_220239
  • gatilla 10 lat temu
    ja ma Moulinexa xxl z przystawką do bagietek. jestem zafascynowana
    tym urządzeniem !!!! bagietek jeszcze nie piekłam.... Jedyny minus,
    że książeczkę z przepisamy trzeba zamówic osobno, dopiero po
    dostawie. Ciagle czekam !
    A czy ktos ma może przepis na konfiturę z pomarańczy ?
  • adomi6319 10 lat temu
    tez czekam na książeczkę z przepisami :(
    w międzyczasie "popełniłam" kilka chlebków z przepisów z internetu, ale ciągle
    są jakieś niedociagnięcia

    za to udało mi się wyhodować piękny zakwas

    czy ktoś mógłby podzielić się sprawdzonym przepisem na chleb, w którym nie
    będzie drożdży, mąki pszennej i cukru? będę wdzięczna, bo wciąż eksperymentuję
    --
    Wiecej informacji: Strona Stowarzyszenia Chorych na Boreliozę
  • Gość: groblicz IP: *.gprs.plus.pl 10 lat temu
    dziewczyny, a co ja mam zrobic: jak pieke chleb z mieszanki wszystko jest OK, a jak robie z jakiegoś przepisu, to mi zawsze na środku opada. Moze to wina maszyny. Mam Severina. Pomozcie
  • linn_linn 10 lat temu
    Najczesciej powodem jest za duzo wody / na 500 g maki zwykle daje sie 300 ml
    wody /, rzadziej za duza ilosc drozdzy albo za duza ilosc cukru.
  • Gość: Jacek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10 lat temu
    JA mam Sevrina 3986 na "duży" chleb, piecze super i cena nie wysoka
    na allegro 279zł
  • Gość: Zosia IP: *.adsl.inetia.pl 9 lat temu
    Witam,

    Potrzebuje pomomy - pieke chleb mieszanki młyn bogutyń ale jest bez zmaku- robie
    zgodnie z instukcję i zawsze jest taki jakiś bez wyrazu - może trzeba go
    doprawić??? solą lub czymś innym??? używam automatu moulinexu tego najwyższego
    modelu.
  • linn_linn 9 lat temu
    Przepisy z instrukcji nie sa najlepsze. Mieszanek nie znam.
  • Gość: mager IP: 79.133.193.* 9 lat temu
    Polecam stronę www.chleby.info
    - mnóstwo pzrepisów na pyszne chlebki z automatu i codziennie
    pojawiają się nowe :)
  • Gość: nellyssima IP: *.centertel.pl 8 lat temu
    Też kupiłam mieszanki w Bogutyn Młyn, cały zestaw różnych mieszanek, upiekłam już chyba z 5 rodzajów chleba i niestety nie jest to ten smak, którego oczekiwałam. Cos mi nie pasuje w tych mieszankach, na razie poszukam innych firm, zeby porówanać, bo te są jakieś bez wyrazu.
  • linn_linn 8 lat temu
    Mieszanki maja niestety czesto tzw. ulepszacze, a przeciez piekac chleb w domu wlasnie ich chcemy uniknac.
  • annjen 9 lat temu
    ja z kolei używam mieszanek polskich młynów i jak na razie nie spotkałam lepszych:)
  • Gość: K. IP: *.acn.waw.pl 9 lat temu
    Polecam stronę www.chleby.info Autor dodaje co kilka dni nowe
    przepisy, większość sprawdzonych, wraz z dokładnymi instrukcjami. Do
    niektórych nawet zamieszcza zdjęcia :)
  • linn_linn 8 lat temu
    Chleb z serkiem i szczypiorkiem
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,121598619,121598619,0,2.html?v=2
  • Gość: Agata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 8 lat temu
    pomocy!! Nie wiem w czym jest problem,mam maszyne do chleba ,odstała 3 lata w szafie i dzis ponownie upiekłam chleb,na drożdżach, tym razem z przepisu producenta maszyny...(wczesniej pieklam z gotowych mieszanek) i ..niezrecznie mi pisac,ale moze ktos wie skad ten problem,,,,a mianowicie mam zgage...wszysytko jest wg przepisu...piekny chlebek , pachnacy, ślina cieknie...a tu potem cierpienia////
  • linn_linn 8 lat temu
    Nie wiem o co chodzi z ta zgaga :), ale moze to drozdze? Przepisy producentow maszyn nadaja sie kosza. Piecz z przepisow znalezionych w necie: przetstowanych przez kogos, kto piecze w maszynie.
    A jaki to przepis tak z ciekawosci?
  • Gość: agata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 8 lat temu
    był to przepis z Moulinexa...zgaga przeszla teraz pieklam z innej ksiazki...tam drozdze sypie sie na make,a z maszyny do wody zgagi nie ma za to jest drapanie w gardle cos jakby osad..i dzis pieklam tez grahamki i mi tez nie wyszly ...ech...jutro biore sie za przepius z żywych drozdzy....albo . skonczy sie na chlebku z piekarni....
  • linn_linn 8 lat temu
    Nie mialam nigdy tego problemu.
    W kazdym razie ja robie tak:
    - wsypuje przesiana make
    - wlewam wode
    - w jeden kacik wiaderka wkruszam drozdze i wsypuje cukier
    - w kacik po przekatnej wsypuje sol i wlewam oliwe
    - ziola / w tym przypadku / wsypuje po sygnale maszyny
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54695495,54695495.html?f=777&w=54695495&a=54695495
  • black.joanna 8 lat temu
    Ja od jakiegoś miesiąca mam automat moulinex. Kupuję gotowe miesznki na Allegro i prawie codziennie jem inny chleb. Pycha. Przepis jest dodany do każdego opakowania. I jest banalnie prosty: 320ml letniej wody, 2 gr drożdży instant i mieszanka. Nastawiam na program 3h20 i jest super. Zamawiam u upieczchleb_pl
  • vasilip 8 lat temu
    Wystarczy kupic gotową mieszankę.
    --
    Irasiad jest bardzo zdenerwowany na tą małpę w czerwonym...
  • linn_linn 8 lat temu
    Po to sie piecze w domu, aby nie mic w chlebie "polepszaczy", a mieszanki czesto sa tego pelne.
  • linn_linn 8 lat temu
    Tu znajdziecie troche przepisow:
    www.youtube.com/watch?v=jMSajTU_EGw&feature=related
    Kilka linkow po prawej stronie.
  • Gość: zakrecony IP: 195.117.94.* 8 lat temu
    Najprostszy chleb? Miałem dzisiaj piec z dynią (gotowa mieszanka), wsypałem dałem wodę i drożdże suche - upiekło się ładnie. Próbuje a tam nie ma dyni - wsypałem zamiast mieszanki sama mąkę pełnoziarnistą - i tak wyszedł chlebek - dobry tylko niesłony xD
  • linn_linn 8 lat temu
    Mieszanki rozleniwiaja :)
  • linn_linn 8 lat temu
    Sprawdzcie tylko wage: w razie potrzeby nalezy zmniejszyc ilosc skladnikow.
    sekretykuchenne.blox.pl/2011/03/Chleb-z-oliwkami-z-maszyny.html
  • mksta 8 lat temu
    Podzielę się moim przepisem na chleb z automatu, który mam od pół roku. Przez ten czas coś nie wysżło, coś nie do końca smakowało, ale i tak lepszy niż szklepowy. I wreszcie znalazłam swój smak, chlebek jest po prostu pyszny i bardzo prosty, nie wążę tylko wszystko na miarki.
    Skład:
    1 szkl maślanki
    1/4 szkl wody
    1 łyżeczka miodu
    2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki pszennej razowej
    1/2 szkl mąki żytniej
    1 1/3 łyżeczka soli
    2 łyżeczki drożdży Oetker
    1/2 szkl musli ja użyłam Granola Owocowa firmy Sante

    Wszystko w takiej kolejności wkładam do automatu, pamiętając aby w mące zrobić dołek na sól, nie może ona się połączyć z wodą ani z drożdżami.
    Jak automat wszystko wymiesza po sygnale dopiero dodaje musli.
    Ja osobiście przed samym pieczeniem wyjmuje mieszacze wówczas łatwiej wyjąć upieczony chlebek i nie ma dużych dziur.
    Przed pieczeniem również zwilżam chlebek wodą, aby skórka była chrupiąca.

    Wychodzi chlebek rewelacyjny, który nawet moje małe dziecie pałaszuje z ochotą.
  • Gość: rrrrrrrrrrrr IP: *.pl 8 lat temu
    rrrrrrrrrrrrr
  • Gość: ania IP: *.devs.futuro.pl 8 lat temu
    Kupiłam niedawno automat Severin i mieszanki Bogutyn Młyn. Upiekłam już 2 chlebki ale wychodzą mi jakieś klejące, na wygląd i wagę so OK. Co robię źle?
  • Gość: Ann IP: *.ssp.dialog.net.pl 7 lat temu
    www.club-paneo.com/pl/przepis/Karta-przepisu-188-chleb-ch-opski.aspx
  • linn_linn 7 lat temu
    Ten przepis jest akurat tzw. reczny.
  • vasilip 7 lat temu
    www.google.com/search?q=mieszanka+chlebowa+z+lidla&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=LEfEUMjbJYOG4ATJ0YDQBQ&ved=0CC0QsAQ&biw=1024&bih=710
    --
    Irasiad jest bardzo zdenerwowany na tę małpę w czerwonym...
  • Gość: Ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 7 lat temu
    Młyn Bogutyn !!!!!
    Byłam klientką, niestety już nie jestem
    w mace znalazłam mole,
    dzwoniąc z reklamacją do firmy usłyszałam wykład o przechowywaniu maki, tonem a babo nie masz racji, bo to twoja wina !
    oczywiście nie uwzględniono reklamacji, a pan powiedział, że mam sobie przesiać make i powyciągać mole (10 kg mąka pszenna razowa 1850!!)
    MINUS I TO DUŻY
  • Gość: KazioR IP: *.tktelekom.pl 6 lat temu
    Witam doświadczonych piekarzy,
    czytam są tu wspaniałe pomysły a ja dopiero od 3 miesięcy zajmuję się pieczeniem chleba w automacie ZELMER. Mam za sobą 100 bochenków z czego większość zjadła moja rodzinka, zachwalają a ja robię eksperymenty i polecam do mieszanki chleba wiejskiego dodać zamiast 300 ml wody 180 soku marchwiowego reszta do 300 ml woda + jajko i dodaję kiełki, nasiona, otręby po prostu wszystko co da się gdzieś kupić. Zapraszam na moją stronę gdzie opisuję skąd mam mieszanki a wybór ich jest imponujący 22 mieszanki. Im dłużej się tym zajmuję tym bardziej mnie to wciąga jeszcze trochę i przyjdzie mi piec po dwa chlebki dziennie tylko czy mój Zelmer to wytrzyma. Moje mieszanki chlebowe.
  • Gość: Gosia IP: *.ostrowmaz.mm.pl 6 lat temu
    Posiadam wypiekacz Zelmer BM1000 i pieczenie chleba mi w nim nie wychodzi wcale. Nie wiem czy źle ustawiam programy, czy to inna przyczyna. śtaram się piec na zakwasie bo mogę jeść tylko chleb żytni. ą może to wina mąki albo zakwas nie dobry. Używam mąki żytniej do wypieku chleba domowego MelVita. Proszę o pomoc i ewentualne wskazówki. Co robię źle?
  • iksigrekzet111 6 lat temu
    Spróbuj upiec chleb na mące żytniej do chleba, nie na mieszance. Wiem że tu sporo osób chwaliło mieszanki - ja 2 razy chciałam tak upiec i 2 razy klapa - więcej nie próbowałam.
    Ciasto w maszynie ma być miękkie ale zwarte, nieklejące. Moze masz za rzadkie. Dosyp mąki. Jak możesz to dodaj pszennej razowej lub orkiszowej i jak pieczesz bez drożdży to daj mu duuuuużo czasu na wyrastanie.
    Cz to sprawa zakwasu? Zakwas popsuty śmierdzi, jesli twój ma tylko delikatnie kwaskowy aromat to jest dobry. Ale jak masz co do niego podejrzenia to zrób nowy. piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/
    --
    pomóż nakarmić głodne dzieci... www.pajacyk.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka