Dodaj do ulubionych

rozmrażanie chleba

14 lat temu
jak rozmrażacie chleb ??? ja próbowałam wielokrotnie robić to w mikrofalówce
i coś mi chyba nie wychodzi tak jak powinnoo, ponieważ chleb jest dobry
(ciepły i miękki) tylko przez pierwszr 5-10 min. po rozmrożeniu a po chwili
robi się twardy jak głaz oi niejadliwy :(((

czy coś robię źle ?????????
Edytor zaawansowany
  • 14 lat temu
    Nie wiem jak to jest z mikrofalą, ale ja rozmrażam w tradycyjny sposób, czyli
    wyjmuję na parę godzin z zamrażarki przed spożyciem, fakt chleb ciepły nie
    jest, ale miękki i smaczny.
  • Gość: wb IP: *.wro.vectranet.pl / *.wro.vectranet.pl 14 lat temu
    Robię to zawsze w mikrofalówce.Ustawiam program na "autodefrost"czyli
    rozmrażanie, następnie wg wagi mikrofalówka pokazuje mi czas rozmrażania /jest
    to ok. 7 minut/.W trakcie rozmrażania mikrofalówka sygnalizuje, żeby produkt
    obrócić po to, aby się równomiernie rozmroził.Cleb jest wówczas ciepły, smaczny
    i długo zachowuje świeżość.
  • 14 lat temu
    a jaką moc ustawiasz?
    Ja daję 160 W i jakieś 6 - 8 min dla połowy bochenka małego chleba - chleb
    jest w woreczku.
    Chleb po wyjęciu nie jest ciepły. Czasami "poprawiam" niedokładnie odmrożone
    kromki np 1000 W przez 5 sekund.
    Bułka 160 w i jakieś 2 min.
    Czasami, kiedy czas mnie nie goni, rozmrażam chleb na "wolnym powietrzu" - też
    w woreczku foliowym.
  • Gość: fachowiec? IP: *.ltl.pl 14 lat temu
    Od 12 lat rozmrażam i mam szufladę chleba w zamrażarce. Mam już drugą
    mikrofalówkę. Wiem , że trzeba wykonać niestety przy nowej mikrofalówce pare
    eksperymentów co wymaga czasem wyrzucenia kilku bochenków - gniotów.
    Prosto z zamrażarki wkładam chleb do mikrofalówki i nastawiam raczej delikatne
    grzanie na ileś minut np. 7. Chleb wyjęty powinien być prawie gorący. Zostawiam
    go na równo 45 do 55 minut na stole do ostygnięcia i kiedy jest zimny kroję
    bochenki pachnące i świeżutkie.
    Na początku zmagań trzeba sprawdzać co wyszło i oceniać czy się ususzył, czy
    wychodzi jeszcze z niego mróz.
    Naprawdę warto. Mam zawsze świetny chleb, ale za godzinę.
  • 14 lat temu
    Skoro dopiero po godzinie masz chleb zdatny do jedzenia to nie rozumiem sensu
    użycia mikrofalówki do rozmrażania.
    Po wyjęciu chleba na godzinę i zostawieniu go w temp. pokojowej rozmrozi sie
    sam - bez mikrofalówki.
  • Gość: fachowiec? IP: *.ltl.pl 14 lat temu
    Wyjęcie ciepłego chleba z mikrofalówki daje efekt pachnącego chleba świeżo
    pieczonego. Jest wtedy (po godzinie) wrażenie dużo dużo lepsze niż kiedy je się
    niby świeży chleb prosto ze sklepu, ale jednak często wiele godzin PO
    pieczeniu. Opinia jest moja i moich znajomych. Smak i zapach chleba tylko
    rozmrożonego jest beznadziejny, bo pozbawiony odświeżenia, które wnosi cała
    moja może nieco długa operacja.
    Zwłaszcza w święta Bożego Nareodzenia, czy w Wielkanoc chleb taki wywołuje
    zwykle ożywioną dyskusję przy stole. Czyli coś w tym jest. Nie tylko czas się
    liczy...
  • 14 lat temu
    Mozesz sprobowac rozmrazac w tradycyjnym piekarniku.
  • Gość: Seleni IP: 80.55.181.* 14 lat temu
    W instrukcji mojej mikrofali jest uwaga, by nie odgrzewać długo i w wysokiej
    temperaturze prodyktów na drożdżach. Też mi się tak robi nawet z kanapkami z
    serem.Zawsze wyjmuję chleb wieczorem z zamrażalnika i rano jest jak świeży.
    Chętnie skorzystam z rady jak to zrobić, gdy zapomniałam wcześniej wyjąć i się
    nie zdążył sam rozmrozić. Podobno najlepiej rozmrażać w piekarniku, ale nie
    znam parametrów. Spróbuj metodą prób i błędów, a w mikrofali może trzeba krócej
    i niższą temperaturę nastawić.
  • Gość: dor IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14 lat temu
    w mikrofali trzeba wiedzieć,po zakończeniu rozmrażania produkt
    jeszcze "dochodzi" więc jeśli za długo rozmrażamy to może się zrobić twardy po
    niedługim czasie od wyjęcia.
  • 27 dni temu
    Zasada jest banalna z zamrazanym pieczywem. Dzis stosuja to markety, sklepy sieciowe z tzw. wypiekiem a juz szczegolnie tesco, carefury, zabki itp. Zamrozony chleb wyciaga sie na godzinke poza zamrazarke - zwyczajnie na blat, mozna tak do poltorej godziny. Robi sie swierzy miekki i zupelnie nie zwilzony.

    Jesli chodzi o bulki, bulki znadzieniem (do pozniejszego wypiekania) i inne mniejsze rzeczy, sa one z natury gotowe po pol godzinie do 40 minut - ja stosuje pol godziny i jest super (bulka kajzerka, poznanska, grahamki itp). Tak rozmrozone bulki ale zamrazane w stanie surowym lub polsurowym do wypieku wrzucasz do temp okolo 200 st na mniej wiecej 10-12 minut (z termoobiegiem okolo 8-9) i sprawa jest zalatwiona do tego przepyszne.

    Pamietaj tez ze raz rozmrozonego pieczywa nie mozna juz zamrazac po raz drugi - bedzie twardy jak blat po rozmrozeniu.
    Absolutnie nie stosuje sie mikrofalowki to niszczy strukture i zmak zamrozonego pieczywa. Zwykle rozmrazanie w pokojowej temperaturze. Mozna lekko przyspieszyc kladac w poblizu gotujacego sie obiadu przy kuchence ale nie za blisko. Pieczywo dochodzi do siebie ze stanu zamrozenia w naturalny sposob i nie nalezy tego przyspieszac.

    Pieczywo surowe i polsurowe zamrozone mozna przyspieszac ta metoda "przy kuchence" to niczemu nie szkodzi ale jednak po polgodzinie juz nalezy rozpoczac wypiek wg powyzszego.

    Reasumujac - zwykly chleb czy to krojony czy nie na okolo godzinke na zewnatrz i tyle, bulki i inne mniejsze okolo pol godziny. Oczywiscie jak poleza dluzej nic sie nie stanie - czasem ktos przespi ten proces.

    Aha no i oczywiscie zamrazamy gotowe pieczywo w dosc szczelnie zamknietej folii,najlepiej tej ktora byla przy zakupie. Bulki do wypieku najczesciej juz sa zarozone przy zakupie - takie nawet luzem wrzucamy do zamrazarki na pozniej. Nawet po 2-3 miesiacach beda bardzo dobre :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.