• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

rozmrażanie chleba

  • 13 lat temu
    jak rozmrażacie chleb ??? ja próbowałam wielokrotnie robić to w mikrofalówce
    i coś mi chyba nie wychodzi tak jak powinnoo, ponieważ chleb jest dobry
    (ciepły i miękki) tylko przez pierwszr 5-10 min. po rozmrożeniu a po chwili
    robi się twardy jak głaz oi niejadliwy :(((

    czy coś robię źle ?????????
    Edytor zaawansowany
    • 13 lat temu
      Nie wiem jak to jest z mikrofalą, ale ja rozmrażam w tradycyjny sposób, czyli
      wyjmuję na parę godzin z zamrażarki przed spożyciem, fakt chleb ciepły nie
      jest, ale miękki i smaczny.
      • Gość: wb IP: *.wro.vectranet.pl / *.wro.vectranet.pl 13 lat temu
        Robię to zawsze w mikrofalówce.Ustawiam program na "autodefrost"czyli
        rozmrażanie, następnie wg wagi mikrofalówka pokazuje mi czas rozmrażania /jest
        to ok. 7 minut/.W trakcie rozmrażania mikrofalówka sygnalizuje, żeby produkt
        obrócić po to, aby się równomiernie rozmroził.Cleb jest wówczas ciepły, smaczny
        i długo zachowuje świeżość.
    • 13 lat temu
      a jaką moc ustawiasz?
      Ja daję 160 W i jakieś 6 - 8 min dla połowy bochenka małego chleba - chleb
      jest w woreczku.
      Chleb po wyjęciu nie jest ciepły. Czasami "poprawiam" niedokładnie odmrożone
      kromki np 1000 W przez 5 sekund.
      Bułka 160 w i jakieś 2 min.
      Czasami, kiedy czas mnie nie goni, rozmrażam chleb na "wolnym powietrzu" - też
      w woreczku foliowym.
    • Gość: fachowiec? IP: *.ltl.pl 13 lat temu
      Od 12 lat rozmrażam i mam szufladę chleba w zamrażarce. Mam już drugą
      mikrofalówkę. Wiem , że trzeba wykonać niestety przy nowej mikrofalówce pare
      eksperymentów co wymaga czasem wyrzucenia kilku bochenków - gniotów.
      Prosto z zamrażarki wkładam chleb do mikrofalówki i nastawiam raczej delikatne
      grzanie na ileś minut np. 7. Chleb wyjęty powinien być prawie gorący. Zostawiam
      go na równo 45 do 55 minut na stole do ostygnięcia i kiedy jest zimny kroję
      bochenki pachnące i świeżutkie.
      Na początku zmagań trzeba sprawdzać co wyszło i oceniać czy się ususzył, czy
      wychodzi jeszcze z niego mróz.
      Naprawdę warto. Mam zawsze świetny chleb, ale za godzinę.
      • 13 lat temu
        Skoro dopiero po godzinie masz chleb zdatny do jedzenia to nie rozumiem sensu
        użycia mikrofalówki do rozmrażania.
        Po wyjęciu chleba na godzinę i zostawieniu go w temp. pokojowej rozmrozi sie
        sam - bez mikrofalówki.
        • Gość: fachowiec? IP: *.ltl.pl 13 lat temu
          Wyjęcie ciepłego chleba z mikrofalówki daje efekt pachnącego chleba świeżo
          pieczonego. Jest wtedy (po godzinie) wrażenie dużo dużo lepsze niż kiedy je się
          niby świeży chleb prosto ze sklepu, ale jednak często wiele godzin PO
          pieczeniu. Opinia jest moja i moich znajomych. Smak i zapach chleba tylko
          rozmrożonego jest beznadziejny, bo pozbawiony odświeżenia, które wnosi cała
          moja może nieco długa operacja.
          Zwłaszcza w święta Bożego Nareodzenia, czy w Wielkanoc chleb taki wywołuje
          zwykle ożywioną dyskusję przy stole. Czyli coś w tym jest. Nie tylko czas się
          liczy...
    • 13 lat temu
      Mozesz sprobowac rozmrazac w tradycyjnym piekarniku.
    • Gość: Seleni IP: 80.55.181.* 13 lat temu
      W instrukcji mojej mikrofali jest uwaga, by nie odgrzewać długo i w wysokiej
      temperaturze prodyktów na drożdżach. Też mi się tak robi nawet z kanapkami z
      serem.Zawsze wyjmuję chleb wieczorem z zamrażalnika i rano jest jak świeży.
      Chętnie skorzystam z rady jak to zrobić, gdy zapomniałam wcześniej wyjąć i się
      nie zdążył sam rozmrozić. Podobno najlepiej rozmrażać w piekarniku, ale nie
      znam parametrów. Spróbuj metodą prób i błędów, a w mikrofali może trzeba krócej
      i niższą temperaturę nastawić.
    • Gość: dor IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 13 lat temu
      w mikrofali trzeba wiedzieć,po zakończeniu rozmrażania produkt
      jeszcze "dochodzi" więc jeśli za długo rozmrażamy to może się zrobić twardy po
      niedługim czasie od wyjęcia.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.