Ja też od 2-3 dni obserwuję małe (około 2mm) czarne (z bliska okazały się brązowe) robaczki, które zdawały się tylko siedzieć nieruchomo na suficie w pokoju i kuchni, ale zobaczyłam, że czasem też latają, a czasem pomalutku chodzą. Niby mi nic nie robią, ale nie chcę robaków. No więc zrobiłam dokładny wywiad i postanowiłam się z Wami podzielić moją wiedzą i zgromadzić w jednym miejscu wszystkie zdobyte przeze mnie informacje.
Jest to SZUBAK DWUKROPEK.
Przywędrował chyba z drzew owocowych niedaleko domu. Różnie piszą, ale wychodzi na to, że żywi się prawie wszystkim bo i mąką, okruszkami, ale też celulozą, żeruje też na kwiatach...
Z czego wynika, że trza się ich pozbyć jak najszybciej zanim się porządnie zadomowią.
Ponoć najlepiej na nie działa:
- K- OTHRINE
- BORIC ACID 707
- BLACK JACK
Ja żadnego z tych preparatów nie dostałam więc kupiłam płytkę firmy EXPEL. Ponoć też działa na te chrząszcze, bo działa i na latające owady typu: mole, komary muchy i na biegające typu: karaluchy, pluskwy, mrówki.
Wymyłam też wszystkie szafki w kuchni by nie było okruchów.
No i wiem, że wszelkie robactwo nie lubi zapachu:
- mięty
- liścia laurowego
- wanilii
- pomarańczy
- goździków
- lawendy
Więc wybór jest duży - można któreś z tych naturalnych "pachnideł" kupić i wrzucić na szafki na górę. W domu będzie ładnie pachnieć, robactwo odstraszać i będzie bezpieczne dla naszych dzieci i zwierząt.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce Wam i sobie. ;)
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.