Witam, bardzo proszę o radę. Moja córeczka od urodzenia karmiona była piersią, niestety zwracała pokarm nosem i buzią nie przybierając na wadze. Po drugim miesiącu życia po konsultacji z pediatrą wprowadziłam do jadlospisu mleko Bebilon AR. Mała zaczęła regularnie jeść i przybierać na wadze. Sukces - pojawiła się na 3 centylu. Problem z ulewaniem zniknął a ja się uspokoiłam. Przez ten okres jadła ale nigdy nie można było o niej powiedzieć że jest żarłokiem. Miała wykonane badanie moczu - wyszło wszystko dobrze.
Pod koniec 4 m-ca po konsultacji z lekarzem zaczęłam jej podawać stopniowo mleko Bebilon 1. Mała nie ulewała, wyniki moczu dobre, jak powiedziała pediatra taki jej urok :) Mama drobna to i córka również ;)
Nie martwiłabym się ale... je co trzy godziny max 120 ml, najczęściej jest to 80 - 100ml. 120 jest takim sukcesem że cala rodzina o tym mówi. Mam wrażenie że wogóle nie czuje głodu, nie dopomina się. Po spacerze zazwyczaj dosypia będąc już w domu i odstęp między jednym a drugim karmieniem wydłuża się do np. 4 godzin. Mała wstaje i zje 80 lub 120ml. Jakby to zależało od jej humoru. Wiem że powinna jeść co ok 4 godziny 150 ale jest to niemożliwe. Mam wrażenie że jak nie ma ochoty to zaczyna jej się "cofać", wypluwa smoczek, kręci główką i koniec - jeść nie będzie. Dzisiaj po takim karmieniu po kilkunastu minutach dostała czkawki, próbowałam dać jej mleko - wypluwała, wodę 30ml wypiła.
Nie wspomniałam że Bebilon 1 zagęszczam Nutritonem - 1 miarka na 120ml. Jak zrobie gęściejsze to nie zjada, zresztą nie ma w tym żadnej reguły. Próbowałam na różne sposoby: sam Bebilon 1, z zagęszczaczem, powrót do AR. Nie wiem czym ona się kieruje: albo zje albo nie.
Zaczęłam notować ile w ciągu doby zjada moje dziecko i jest to w przedziale 530 - 630ml na dobę. Jutro idę na ważenie ale mam wrażenie że praktycznie wogóle nie przybrała od ostatniego razu. Ważyłyśmy sie razem w domu na zwykłej wadze - katastrofa waga wskazuje na to iż znajduje się poniżej siatki centylowej.
Dodam że mała jest pogodym dzieckiem i gdyby nie ta waga...
Proszę o radę i wsparcie ;)
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.