Dodaj do ulubionych

alergia na gluten, czy jeszcze ?

07.10.05, 17:46
Panie doktorze, mój synekw wieku 10 m-cy bardzo gwałtownie zareagował na
podanie glutenu: szorstkie, czerwone krosty (wręcz plamy) na rękach, nogach,
czerwone lakierowane poliki. i to juz po kilku godzinach od podania mu kęsa
chleba. Odtsawiłam gluten na kilka miesięcy. dwa tygodnie temu znowu podałam
synkowi (już 16 miesięcznemu) gluten. Ku mojemu zaskoczeniu nie było żadnej
gwałtownej reakcji. Dopiero po kilku dniach wyczułam delikatną szorstkość na
jednym ramieniu (ok 2 na 2 cm) oraz na jednym udzie. Jest to jednak taka
kaszka, której nie widać a tylko się wyczuwa dotykając skóry synka.
Mówiąc szczerze tak mi żal wycofywać gluten z powodu tej delikatnej reakcji,
bo synek od razu zaczął przybierać na wadze. W końcu mam wrażenie , ze lepiej
się najada. Dotychczas wiele dań było zakazanych, a zastępowanie mąki
pszennej innymi bezglutenowymi nie zawsze dawało w rezultacie smaczny posiłek
niestety.
czy powinna mnie zaniepokoić ta szorstkość? czy rzeczywiscie jest podstawa do
odstawienia znowu glutenu ?
dodam, ze kupki się nie zmieniły. Syn robi ich ok 2-3 dziennie i są raczej
luźniejszej konsystencji niż jakiejś zwięzłej (konsystencja takiej gęstej
papki), ale tak jest od kiedy zaczął jadac dużą ilość owoców.
--
********
Dagna i Jaś (12.06.2004)
GG 2607938
strona dla całej Rodziny
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka