Dodaj do ulubionych

Pieczecie chleb?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 15:51
Wszystko drożeje, chleb też. Może najwyższy czas spróbować samodzielnie upiec
chleb?
Kto wie, gdzie w Olsztynie (oprócz supermarketów) można kupić odpowiednią mąkę
do wypieku domowego pieczywa ?
Dzięki z góry za jakiś smaczny przepis :)
Edytor zaawansowany
  • Gość: marek IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 15:55
    to co sie piecze 10 kg z jednego kg mąki nazywasz chlebem ?
  • Gość: jhg IP: *.olsztyn.mm.pl 24.08.10, 16:31
    Piekę chleb wielkości 900 - 1000 gram w robocie kuchennym (w internecie 180 zł.).
    Zasady:
    1.Stosować różne maki. Obowiązkowo 20% mąki żytniej.
    2.Stosować maki wyższego przemiału.
    3.Chleb to mąka, woda, sól, drożdże, ale dodatki mile widziane.
    4.Chleb musi być dobrze wymieszany wyrośnięty, odgazowany i wypieczony.
    Mój przepis:
    A. 360 ml mleka, dwie łyżeczki cukru, ¾ kostki drożdży (wymieszać, odczekać do
    ruszenia drożdży)
    B. Mąki: 100 gram mąki żytniej, 100 gram mąki pszennej graham, 100 gram maki
    pszennej razowej, 200 gram zwykłej mąki pszennej. Dwie płaskie łyżeczki soli.
    C. Dodatki: 2 łyżki maku, 2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki pestek dyni, 2
    łyżki pestek słonecznika (dynia i słonecznik łuskany), jeśli mam to 2 łyżki
    orzechów mielonych.
    I do maszyny – połączyć. Dodaję jeszcze 2 łyżki oleju – nastojki na ukiszonym
    czosnku. Kiszę czosnek jak ogórki a potem po wyjęciu z zalewy solnej zalewam je
    olejem. Czosnek i olej wspaniały.
    D. W maszynie: 1 godzina mieszania, 1 godzina rośnięcia (dobrze jest zaglądać i
    odgazować chleb), 1 godzina pieczenia.
    Receptury są różne. Nie przywiązuj się do jednej. Po kilku latach pozostałem
    przy takiej.
  • fan_sld 24.08.10, 16:38
    w carrefourze mozna kupic specjalna make do takich wypiekow.
  • Gość: Jola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 11:23
    Dzięki za przepis i informację. Zawsze to coś na początek.
    No to teraz do dzieła :)
  • yadol 26.08.10, 00:18
    a zapach w domu sprzyja budowaniu więzi rodzinnych, szczególnie w czasie świąt,
    polecam mieszanki ze sklepu na kołobrzeskiej, drogie w torbę ale podobno zdrowe,
    pozdrawiam
  • Gość: jhg IP: *.olsztyn.mm.pl 26.08.10, 10:26
    Powiem tak: nie mam przekonania do gotowców w zakresie pieczenia chleba. Może
    jest to dobre dla początkujących. Chleb niby własny, ale smak sklepowy. Dobra
    jest jednak podpowiedź tego sklepu na Kołobrzeskiej. Wprawdzie wszystkie
    składniki można kupić w B..ce (Mąka Babuni – 0,80 zł, Drożdże Babuni – 0,49 zł,
    woda mineralna niegazowana – 0,70 zł., szczypta soli od sąsiadki...) prąd i
    robocizna własna. (Uwaga! Ceny mogą być nieaktualne, a z sąsiadką ostrożnie...),
    ale prawdziwy zapach pieczonego chleba, o którym szanowny yadol wspomina,
    uzyskuje się przy jakościowo lepszych produktach. Przede wszystkim z pełnego
    przemiału: żytnia, pszenna razowa, pszenna graham – wszystkie w cenie od 6 zł.
    Płacimy za znaczek BIO. A przecież można dodać mąki owsianej (w oczach
    gwarantowane ku...ki, jak u Reni B.) i innych. Możliwości jak w Kamasutrze...
    Trzeba jednak liczyć się z tym, że również orgia smaków kosztuje i drożeje na
    naszych oczach.
  • Gość: sonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 22:44
    Prawdziwy chlebek piecze się na zakwasie a nie na drożdżach.Jest smaczny, długo
    zachowuje świeżość i wygląda tak:

    chlebek

    chlebki
    3
  • yadol 26.08.10, 23:10
    ciepły wątek , mili ludzie
  • Gość: jhg IP: *.olsztyn.mm.pl 27.08.10, 09:55
    Tradycyjny, staropolski chlebek rzeczywiście piecze się na zakwasie, ale ma to
    różne konsekwencje:
    1.Na wsiach, gdzie tylko taki chlebek jedzono panowały wieczne „wiatry”. Jak tu
    iść do pracy po zjedzeniu dwóch kromek takiego chleba – bok może wyrwać przy
    wstrzemięźliwości. To nie są Niemcy, gdzie wiatry wieją, kędy chcą.
    2.Trzeba mieć naprawdę zdrową wątrobę do takiego chleba. To nie jest chleb dla
    dzisiejszych ludzi, zepsutych konserwantami. Takie jest moje zdanie , ale nie
    konsultowałem ze specjalistami.
    3.Piekłem taki chlebek przed zakupem urządzenia, ale to wymaga innego postępowania
    - receptura niech będzie taka sama poza dwoma szczegółami, zamiast mleka zakwas,
    a odrobiną oliwy posmarować chlebek przed pieczeniem,
    - przyrządzać wieczorem, pozostawić do wyrośnięcia, a rano piec (przynajmniej 6
    godzin na wyrośnięcie)
    - wymaga to piecyka bo w urządzeniu może wyjść zakalec
    - pieczemy w foremkach (rzadszy) lub na blasze zwięzłe ciasto.
    4.Trzeba mieć sporo siły, żeby taki chleb dobrze ręcznie wymieszać. To wymaga
    robota kuchennego z możliwością zarabiania ciast ciężkich (odpowiednie mieszadło
    i przynajmniej 1000 Wat).

    Jeśli ktoś jest zainteresowany, to podam swój przepis na zakwas...
  • Gość: Jola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 10:50
    Gość portalu: jhg napisał(a):
    > 4.Trzeba mieć sporo siły, żeby taki chleb dobrze ręcznie wymieszać. To wymaga
    > robota kuchennego z możliwością zarabiania ciast ciężkich (odpowiednie mieszadło i przynajmniej 1000 Wat).
    >
    > Jeśli ktoś jest zainteresowany, to podam swój przepis na zakwas...

    > 1.Na wsiach, gdzie tylko taki chlebek jedzono panowały wieczne „wiatry . Jak tu iść do pracy po zjedzeniu dwóch kromek takiego chleba – bok może wyrwać przy wstrzemięźliwości. To nie są Niemcy, gdzie wiatry wieją, kędy chcą.

    Czy Kitchen Aid wystarczy?
    Czekam na przepis na zakwas.
    Co z tą wątrobą?
    A wiatry są chyba zdrowe? :)
  • Gość: jhg IP: *.olsztyn.mm.pl 27.08.10, 12:57
    W internecie pełno jest przepisów i z dowolnego możesz skorzystać.
    Tradycyjnie zakwas robi się z resztek ciasta z poprzedniego przygotowania (przed
    pieczeniem garstkę ciasta zawinąć w czystą szmatkę i wstawić do lodówki). Potem
    miesza się to ciasto z wodą. Ale skądś trzeba ten pierwszy zakwas uzyskać. Weź 6
    łyżek mąki żytniej (im grubsza, tym lepsza), wsyp do wyparzonego dzbanka i zalej
    przegotowaną ale przestygniętą wodą i przykryj – niezbyt szczelnie bo to musi
    być fermentacja tlenowa. Mieszaj codziennie i nie dopuszczaj do pleśni (zdejmuj
    łyżką). Po kilku dniach pojawi się winny zapach. Po tygodniu (mniej więcej –
    trzeba próbować) pojawi się kwas. Trzeba patrzeć, żeby nie przekwasić. I teraz
    przecedzasz przez sitko i robisz sobie pyszny żurek, albo tylko mieszasz i
    dodajesz do mąki na chleb. Mąka regulujesz konsystencję ciasta. Do żurku zakwas
    wlewasz na końcu, bo w kwasie wszystko gotuje się trudniej. Ja takiego chleba
    nie robię, dlatego niczego nie zostawiam. Na sobotni żurek stawiam w niedzielę
    wieczorem. Temperatura pomieszczenia ma znaczenie – zakwasza szybciej lub wolniej.
    Weź pod uwagę, że to jest przepis z mojej praktyki kuchennej, a tradycja może to
    inaczej traktować.
    Nie wiem, co to jest Kitchen Aid, ale jeśli to teraz tak się nazywa, to też
    piknie..., ale żeby w kuchni?
  • Gość: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 16:35
    Mosz recht, dobrze gadasz. Ino ten kwas (czyli zakwas a poprawnie przedkwas) to
    już po dwóch-trzech dniach się pojawia (w cieple oczywiście). Wtedy rozrób to z
    3-krotną ilością niezbyt gęstego zaczynu (mąka żytnia pełnoziarnista + woda),
    poczekaj jeden (w porywach dwa) dni, odbierz łyżkę stołową na rozmnożenie na
    zaś, resztę wykorzystaj do wyrobienia chleba i tak w koło Wojtek...
    Minimalną (!!!) ilość drożdży trzeba dodać. MINIMALNĄ! Można piec również chleb
    pszenny bez dodatku żyta, ale trzeba trochę poeksperymentować.
    Zawsze chleb na zakwasie jest zdrowszy niż te drożdżowy, nawet jeśli wiatry idą.
    PZDR
  • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 13:34

    do podsypki można stosować otręby lub makę o grubszej ziarnistosci
  • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 23:46

    kotlet.tv/chleb-pszenny-prosty
    skorzystałam z przepisu z wynikiem pozytywnym

  • Gość: ara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 14:08

    technologie wypieków piecowych ręcznych oraz automatowych są rózne, sprawdzony przepis na chleb z piekarnika zastosowany w automacie = katastrofa
  • Gość: ad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 12:47

    expertia.pl/strefa/material/wiedza-jak-przebiega-proces-pieczenia-chleba
  • Gość: ops IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.10, 19:10
    chleb z mięsem wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,Nie-mogl-uwierzyc-oczom---zobacz-co-znalazl-w-chlebie,wid,12709206,wiadomosc.html?ticaid=1af7b
  • bpkw 28.09.10, 20:15
    Od miesiąca pieczemy chlebek, oczywiście na zakwasie. Jest pyszny.
    Od roku robimy własne kiełbasy i wędzonki. Fantastyczne !!!!!!!!!!
    Jeśli już raz spróbujesz własnej produkcji to ta "przemysłowa" jest nie do przełknięcia... :)

    P.S.
    Dotychczas wędziliśmy na Dajtkach, które bardzo polecam, ale jutro zaczynam wędzić we własnej wędzarni. Trochę się boję...

  • Gość: mirka IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.11, 09:06
    pieczcie chleb bo za rządów PO jest taki www.fakt.pl/Chleb-mogl-ja-zabic-,artykuly,97507,1.html
  • zbyszek07 03.03.11, 09:44
    Wychodząc dziś do pracy zrobiłem ciasto na zakwasie,
    po powrocie upieczemy wyrośnięty swojski chleb...
    Zakwas trzymamy w lodówce i odkładamy z każdego ciasta na następne.
    Zwykła mąka żytnia bywa w Max Due...,
    mąki "specjalne" są dość drogie,
    pszenną kupuję "Babuni" w Biedr...
    Ostatnio dodajemy poza innymi dodatkami szczyptę czarnuszki,
    też ciekawy smak..
    Lubię takie swojskie pieczywo,
    do tego masło czosnkowe i to jest to.
    Pozdrówka dla "piekarzy"
    :-)
  • Gość: Jola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 16:22
    Zbyszku, akurat dzisiaj to chyba pączki w modzie?
    A co to jest "czarnuszka"? :)
    Pozdrawiam

  • zbyszek07 04.03.11, 08:16
    Pączki zjedzone,
    chleb upieczony,
    na wszystko jest czas i miejsce...

    a czarnuszka?

    pl.wikipedia.org/wiki/Czarnuszka_siewna
    najlepiej szczyptę...
    nie za dużo.
    Może zresztą nie wszystkim ten smak odpowiada?
    :-)
  • Gość: oskar IP: *.de 22.05.11, 09:09

    piwo też najlepsze domowe
    hanshomebrew.tumblr.com/post/5709996092/zaczynamy-produkcje
  • Gość: ala IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.11, 12:55
    interia360.pl/moim-zdaniem/artykul/chleba-naszego-powszedniego,46659
  • Gość: agata IP: *.ecatel.net 03.12.11, 14:52

    chleb na zakwasie

    woda 220 ml
    mąka żytnia razowa 200 g
    mąka pszenna razowa 100 g
    mąka pszenna "biała" 150 g
    zakwas 150 g
    drożdże 1/2 łyżeczki
    sól 1 i 1/2 łyżeczki
    cukier 1/2 łyżki
    masło lub olej 1 łyżka

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka