Dodaj do ulubionych

W wołowinie na Warmii i Mazurach wykryto koński...

IP: *.uwm.edu.pl 28.02.13, 10:25
Nie wpadajmy w panikę. W kiełbasach można znaleźć znacznie gorsze rzeczy niż mięso...
Edytor zaawansowany
  • Gość: allensteiner IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.02.13, 11:11
    Nie mam pojęcia, skąd ta afera. Ciocia UNRRA przysyłała całe puszki końskiego mięsa i wszyscy to sobie chwalili. Lepiej niech stosowne urzędy zajmą się tym, ile w ogóle, jakiegokolwiek mięsa jest w wędlinach, a nabywcy niech się cieszą, że jeszcze jakieś jest.
  • Gość: j. IP: *.xdsl.centertel.pl 28.02.13, 11:35
    Afera tylko i wyłącznie medialna. Tylko po co???
    Mięso końskie jest jadalne, mało tego - cenione przez smakoszy w wielu krajach, u nas też.
    Cena koniny jest średnio na poziomie ceny wołowiny - więc o co chodzi?
    PS. Od wielu, wielu lat Polska eksportuje duże ilości koniny do Włoch.
  • Gość: wogo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.02.13, 11:46
    Afera jest dlatego, że inny jest deklarowany skład wędliny a inny skład rzeczywisty. O co chodzi? Chodzi o uczciwość.
  • Gość: allensteiner IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.02.13, 12:32
    Gość portalu: wogo napisał(a): O co chodzi? Chodzi o uczciwość.

    Uczciwość mocno staniała. Wystarczy 0,5 % pieczarek, by dużymi literami napisać na opakowaniu "Pasztet pieczarkowy". Wystarczy 0,3 -0,5 % wiśni, by, by na butelce znalazł się napis "Sok wiśniowy". To samo z rosołkiem z drobiu i innymi wyrobami.
  • Gość: allensteiner IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.03.13, 16:46
    No i właśnie! Niech się cieszą, że nie ma koniny!

    wyborcza.biz/biznes/1,100896,13485826,Pierogi_z_wolowina_bez_koniny__W_ogole_nie_stwierdzono.html#BoxBizTxtTekst linka
  • Gość: 123 IP: *.olsztyn.mm.pl 28.02.13, 12:17
    W ratuszu wykryto konskie DNA....
  • Gość: olsztyniak79 IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 12:38
    a podobno w wieprzowinie wykryto słoninę!!! JAK ŻYĆ PANIE PREMIERZE....
  • Gość: ff IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.02.13, 13:08
    Nie sądzę, żeby weterynarz, który coś takiego nadzorował poniósł za to konsekwencje.
  • Gość: student IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.02.13, 18:44
    oczywiscie ze nie. reka reke myje. tak samo bylo z afera z sola do drog ;) polska to wspanialy kraj. od 3 lat nie jem wogole miesa jak wrocilem z praktyki studenckiej z jednej z takich firm w regionie.
  • Gość: benek IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.13, 20:03
    A co tzw. weteryniasz na do składu mięsa. Jego interesuje czy mnienso jest sdrofe
  • Gość: magda IP: *.wowrack.com 02.03.13, 16:42
    kebabu to bym jednak nie polecała
    www.sfora.pl/Skandal-z-jedzeniem-Mieso-na-kebab-skazone-kalem-a52644
  • Gość: b28 IP: *.dynamic.mm.pl 02.03.13, 17:08
    Konina pewnie jest zdrowa, ale ktoś w tv mądrze powiedział, że koń może być z cyrku i był szprycowany lekami, które potem zaszkodzą człowiekowi, który to z kolei zje koninę.
  • Gość: konrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 20:21
    Smak prawdziwej szynki znają tylko nieliczni którzy sami utuczą świniaka, uszlachtują i doprawią do smaku.
    Tylko komu dzisiaj chce się deptać gnój.
    Lepiej spuścić się na unijny szajs.
  • Gość: weteran IP: 173.213.109.* 08.03.13, 13:33

    dzięki koninie przeżyłem okupację, a i teraz mam końskie zdrowie mimo niskiej emerytury
  • Gość: do weterana IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.03.13, 17:10
    Twoje końskie zdrowie nie ma nic wspólnego z zagadnieniem. Po prostu chcę mieć wybór i wiedzieć co jem. Ty nie miałeś wyboru w czasie okupacji.
  • Gość: ziomal IP: *.205.105.233.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.03.13, 13:03
    Zawsze można wziąć przykład od Braci Starszych i mieć pełną gwarancję, iż nic się nie domiesza ani nie oszuka:
    pl.wikipedia.org/wiki/Szechita
  • Gość: stara baba IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.03.13, 19:03
    Tak jak napisał wogo, chodzi o uczciwość i z tego powodu powinni podać nazwę producenta. W przyszłości natomiast, jeśli ktoś chce jeść koninę, proszę bardzo, ale oficjalnie , legalnie i na własne życzenie. Nie rozumiem, dlaczego nie podają nazwy zakładów mięsnych.
  • Gość: Srul IP: *.dataferret.co.uk 04.03.13, 09:44
    Ciekawe, czy ci których teraz zwolnią zaczną protestować przeciwko ubojowi rytualnemu.
    Ciekawe jakie lobby jest w ten cały geszeft zamieszane.
    Co by nie mówić kroi się niezły pasztet. I to raczej nie-koszerny...
    biznes.onet.pl/prawo-wymusza-miesny-exodus,18566,5435583,1,prasa-detal
  • Gość: zgryz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.13, 10:23
    Jak w tytule.
    I po co kontrole, procedury, zezwolenia, dokumenty pieczątki? Podobno nadzór obserwuje produkcję żywności "od pola do stołu" i żadne zwierzę nie jest anonimowe, wszystko jest pod ścisłą kontrolą, a tu takie coś....
    A ja wam powiem: nikt tego nie kontroluje!
    A zaczęło się niewinnie, od soli drogowej. Wtedy nikt nie poniósł konsekwencji.
    Teraz zrobiliśmy postęp. Za chwilę będziemy jedli w kiełbasach i kotletach mięso szczurów, psów i kotów. Smacznego!
  • Gość: konrad IP: 88.208.252.* 05.03.13, 22:00

    za komuny w kultowych delikatesach wiejskich bywała smakowita końska kiełbasa o nazwie bodajże belgijska, ale pewnie polskiej produkcji - czy ktoś może wie, gdzie taką teraz dostanę?
  • n4eu 08.03.13, 17:24
    Miala byc zielona kraina a bedzie zielona kielbasa
  • Gość: Józef IP: *.204.47.170.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.03.13, 21:09
    www.viola.com.pl/
  • Gość: zatorzak IP: *.ispgateway.de 12.03.13, 10:33

    mój pies właśnie wyrzygał wczorajszego tatara
  • Gość: kogutek IP: *.dataferret.co.uk 12.03.13, 10:52
    Pies i koń to najlepsi przyjaciele człowieka. Zwierzęta są solidarne.
    Pies może więc tak zareagować, gdy poczuje, że zjadł konia. I nie potrzeba testów DNA!
  • Gość: hubert IP: *.wistee.fr 20.03.13, 14:21
    kupiłem kilogram polędwicy wołowej i idę robić tatara, do tego zółtko, cebula i ogórek kiszony - bez chleba oczywiscie
  • Gość: ato IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.13, 09:52
    złodzieje
  • Gość: kogutek IP: *.dataferret.co.uk 12.04.13, 10:58
    Nie obrażaj żuli.
  • Gość: ojtam ojtam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.13, 21:31
    W czym problem z tą koniną? Mój dziadek od zawsze dodawał koninę do pasztetu z zająca. Zawsze w proporcji jeden do jednego: jeden zając, jeden koń :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka