Dodaj do ulubionych

Pierniczka? Ciastko piwne? A może florentynkę?

14.12.08, 18:53
Napiekłyśmy z mamą mnóstwo ciastek :)
Przywiozłam dość sporo ze sobą do Poznania :)
--
Dlaczego walę się młotkiem w głowę? Bo jest mi tak dobrze, gdy przestaję.
Edytor zaawansowany
  • niski.oktan 14.12.08, 18:59
    a ja piwo bez ciastka. :D

    --
    Tak jak na przykład aktor bogacz Samuel Palmer (27 l.). Ten mało znany gwiazdor
    zarabia około pół miliona zł rocznie, dzięki temu, że pracuje dla
    międzynarodowej korporacji.
  • liisa.valo 14.12.08, 18:59
    Boczek mam, jajko nie, bo współlokatorka nie poszła wczoraj do babuszki po jajka
    na targ.
    --
    Jestem jak powódź po ostrej zimie, jak śnieg w pędzącej lawinie, jak nowy film w
    starym kinie...
  • be_em 14.12.08, 19:03
    liisa.valo napisała:

    do babuszki po jajka na targ.

    najlepsze jajka są z biedronki:)


    --
    Raz zajrzysz i wtapiaszna zawsze:)
  • liisa.valo 14.12.08, 19:09
    My mamy zasadę, że nie kupujemy jajek z chowu klatkowego, tylko od takiej
    znajomej babuszki, która ma prawdziwe wsiowe z kur chodzących po podwórzu i
    srających gdzie popadnie :]
    --
    Miej odwagę ponieść wielką porażkę i pozostać w pobliżu. Spraw, aby zastanawiali
    się, dlaczego wciąż się uśmiechasz. To jest prawdziwa wielkość.
  • be_em 14.12.08, 19:14
    fajowo:)takie wsiowe mają żółtsze żółtka:)
    --
    Raz zajrzysz i wtapiaszna zawsze:)
  • gapuchna 14.12.08, 19:04
    A u mnie w piwnicy stoi ciasto od ponad miesiąca - piernikowe - czeka na
    upieczenie:)))
  • i.nes 14.12.08, 20:17
    gapuchna napisała:

    > A u mnie w piwnicy stoi ciasto od ponad miesiąca - piernikowe -
    > czeka na upieczenie:)))

    czyżby piernik Apolki? :D

    --
    Life's a journey, not a destination.
  • gapuchna 14.12.08, 20:24
    Nie wiem? Chyba staropolski. :)
  • i.nes 14.12.08, 20:26
    I tak bomba :D

    --
    Life's a journey, not a destination.
  • gapuchna 14.12.08, 20:27
    No wiem, może tam zapleśnieje?
    :DDD
  • the_apstrakcja 14.12.08, 19:06
    To ja i pierniczka, i ciastko piwne, i florentynkę - bo ja łasuch trochę jestem:)

    Albo nie - trzy pierniczki!
  • llatarnik 14.12.08, 20:22
    z ciast najlepiej lubię golonkę

    --
    There is no way to happiness. Happiness is the way.
  • liisa.valo 14.12.08, 20:54
    No, bardzo dobry wybór, piwne to moje ulubione :-)
    Szybko się je robi, można modyfikować na słodko albo na ostro, szkoda tylko, że
    równie szybko się je zżera.
    --
    Z punktu widzenia biochemii nie ma większej różnicy między miłością a tabliczką
    czekolady.
  • liisa.valo 14.12.08, 21:44
    Oczywiście - przepis jest banalny :)
    Bierzesz 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki piwa i kostkę masła albo margaryny (moja
    mama pół na pół daje). Najpierw zagniatasz margarynę z mąką, potem piwo wlewasz,
    zagniatasz, rozwałkowujesz i wycinasz nożem romby.

    I tera: jak chcesz na słodko to posypujesz grubym cukrem, albo cynamonem, albo
    marmoladą (ale z marmoladą nie próbowałam). A na słono to warstwą startego
    żółtego sera i posypane solą, a także ciastka z solą ziołową i kminkiem.
    Możesz najpierw pokryć posypką, trochę wwałkować i potem pokroić w romby. I
    pieczesz na złoto, ok. 10 minut w 180 stopniach.
    --
    Trzeba żyć, wierząc w to, co przed nami...
  • funny_game 14.12.08, 21:47
    Liiska, na słono to będzie hicior imprezowy :))))))))))))))
    Dziękuję.

    --
    najlepsze ciasteczka piecze się przy TYM
  • liisa.valo 14.12.08, 21:50
    No :-) Prawdę mówiąc, u mnie w domu wszyscy się tym zażeramy, z psem włącznie :)
    --
    Każdej nocy okłamujemy siebie, wierząc, że o świcie to wszystko stanie się prawdą.
  • funny_game 14.12.08, 21:58
    Zrobić to przed szorowaniem piekarniora, czy po? ;)
    Wiesz, ja muszę zrobić na próbę, zanim wyskoczę z tym "dla ludzi" ;)


    --
    najlepsze ciasteczka piecze się przy TYM
  • liisa.valo 14.12.08, 22:05
    No, jasne, że na próbę trzeba zrobić :) Dlatego podałam ci te proporcje, bo jak
    robisz dla ludziów, to trzeba składniki co najmniej podwoić :) Możesz zrobić
    przed myciem piekarnika, co się będziesz eksploatować.
    --
    Zlepione rzęsy łzami ocieram resztką twych słów.
  • funny_game 14.12.08, 22:08
    Ale zrobię chyba z samym masłem. Maślano-serowo-słone, jak takie jedne pycha
    paluchy z Lidla będą :D

    --
    najlepsze ciasteczka piecze się przy TYM
  • conena 14.12.08, 20:37
    piwne dla mnie, ale małe, a co to florentynka?
    a ja dzisiaj upiekłam takie w stylu hamerykańskich, duże, grube, z kawałami
    czekolady, z cukrem muscovado - czułam się jak Nigella.


    --
    I believe in a thing calledlove
  • liisa.valo 14.12.08, 20:52
    Florentynka to takie mocno orzechowe pyszne ciacha.

    Bierzesz tak 1,5 szklanki mąki, dodajesz pół kostki masła mniej więcej tyle samo
    masła orzechowego i 10 dag cukru. Zagniatasz, wsadzasz na pół godziny do lodówki.

    1/4 kostki masła rozpuszczasz z 10 dag cukru i miodem, dodajesz 1/2 szklanki
    śmietany kremówki 20 dag orzechów posiekanych (jakie lubisz, ja daję 10 dag
    ziemnych, 5 dag włoskich i 5 dag laskowych) i 2 łyżki mąki, gotujesz tak z 5
    minut. Z ciasta rolujesz wałki o średnicy 3 cm, spłaszczasz na prostopadłościan.
    Kroisz na plastry grubości 5 mm. Blachę się wykłada papierem, układa ciastka i
    piecze 10 minut w temperaturze 180˚C. Wyciągasz, smarujesz masą i pieczesz
    jeszcze 5 minut.
    --
    ... niech cały świat mi raz zazdrości!
  • conena 14.12.08, 21:14
    florentynki do wypróbowania zatem, a moje takie:

    150 g masła, 100 g cukru (ja dałam muscovado znalezione w tesco, a w przepisie
    jest biały cukr), 2 jajka, 100 g czekolady deserowej, 50 g orzechów (ja
    wrzuciłam zamiast orzechów płatki owsiane, bo miałam), łyżeczka cynamonu,
    łyżeczka prochu do pieczenia, 300 g mąki.

    masło z cukrem utrzeć (w przepisie na białą gładką masę, u mnie inaczej:)).
    czekoladę i orzechy grubo posiekać i połączyć z masą maślaną. cynamon i proszek
    do piecz. połączyć z mąką, dodać do masy i wyrobić. wg przepisu ma być luźne i
    kleiste, mi wyszło kleiste ale zbite. ulepić kuleczki (wg przepisy ma wyjść ok.
    30, mi wyszło 16 wielkich ciach), położyć na blachę wyłożoną papierem do
    pieczenia. piec w 200 stopniach ok 15 minut.
    są wypas i strasznie syte, chyba przez te płatki.


    --
    I believe in a thing called love
  • conena 14.12.08, 21:16
    a może ktoś ma fajny przepis na świąteczne muffinki, ale JASNE, bez kakała. bo
    mam fajowe papierki do muffinków, czerwone z gwiazdorami i
    boję się, że przy kakałowych muffinkach (a takich mam większość przepisów) nie
    będzie widać Gwiazdorów!


    --
    I believe in a thing called love
  • liisa.valo 14.12.08, 21:46
    Weź normalny przepis tylko nie dodawaj kakao, a np, cukier waniliowy,
    ewentualnie posiekaną w kostkę czekoladę tylko do jasnego ciasta.
    --
    Z punktu widzenia biochemii nie ma większej różnicy między miłością a tabliczką
    czekolady.
  • conena 14.12.08, 21:26
    cukier taki ciemny brązowy, takiej polskiej firmy od cukrów, droższy od
    zwykłego, bo to lans. rzuciłam się na niego przez Nigellę.



    --
    I believe in a thing called love
  • conena 14.12.08, 21:36
    polazłam do kuchni zobaczyć czym to się różni od czcinowca, więc tak - musko też
    jest z czciny ale ma więcej melasy i jest produkowany na Mauritiusie. więc nie
    takie po prostu. no i nigella.



    --
    I believe in a thing called love
  • funny_game 14.12.08, 21:42
    No ale co Najdżela, w przepisie jest biały, tak?
    Rozmawiaj ze mną jak z początkującym osiołkiem wypiekowym, ok? :)
    Bo ja się dopiero uczę i jak sprzątnę kuchnię do końca, to muszę coś upiec, żeby
    nie była taka sterylna.


    --
    najlepsze ciasteczka piecze się przy TYM
  • niski.oktan 14.12.08, 22:12
    Pamiętam z dzieciństwa, jak moja ciotka usilnie próbowała opanować pieczenie. Do czego wyraźnie nie miała ręki.
    A właściwie to pamiętam jej męża (wujka znaczy się) jak na spędach rodzinnych szydził z niej w te słowa:
    "Jak wracam z roboty i widzę psy koło śmietnika, wiem, że moja żona ciasto piekła". :D
    Ale po jakichś 10 latach (to nie żart, zawzięła się) ciotka wreszcie załapała, o co chodzi. I piecze świetnie.
    Znaczy się, niechaj żywi... :)

    --
    Tak jak na przykład aktor bogacz Samuel Palmer (27 l.). Ten mało znany gwiazdor zarabia około pół miliona zł rocznie, dzięki temu, że pracuje dla międzynarodowej korporacji.
  • funny_game 14.12.08, 22:17
    Ale mi nawet wychodzi, tylko jeszcze nie stać mnie na improwizowanie, bez
    którego w kuchni nie mam czego zazwyczaj szukać. Jeno zamiast margaryny daje z
    uporem maniaka do wszystkiego masło na razie.

    --
    najlepsze ciasteczka piecze się przy TYM
  • niski.oktan 14.12.08, 22:27
    Pambozio uchowaj, niczego nie w-synuuję.
    Ot, historyjka. W dygresję pojszłem. Wsio. :)

    --
    Niektórzy komentatorzy wysnuli teorię, iż jeżeli mężczyzna zostaje ojcem po raz pierwszy po czterdziestce lub pięćdziesiątce, może to wskazywać, że wcześniej miał problemy ze stworzeniem związku, a co za tym idzie, być może jest, w łagodnym stopniu, nosicielem niezdiagnozowanych zaburzeń, takich jak choroba dwubiegunowa czy autyzm, w których obecny jest element genetyczny - a zatem jego wiek nie ma większego znaczenia dla ostatecznego rezultatu.
  • funny_game 14.12.08, 22:38
    Ale ja się nie czuję w-suunięta. Ty opowiadasz, ja opowiadam, ot, typowa gadka
    dwóch niesłuchających się wzajemnie osób ;)))

    --
    najlepsze ciasteczka piecze się przy TYM
  • niski.oktan 14.12.08, 22:41
    Dwóch?
    Wypraszam sobie. :>

    --
    call
    response
  • liisa.valo 16.12.08, 18:05
    Masło do ciast, ciasteczek i wszelakich innych wypieków owszem, ale jak będziesz
    robiła krem do tortu nigdy nie rób na samym maśle, najlepiej pół na pół z
    margaryną. Krem na samym maśle jest zwyczajnie za tłusty, za ciężki i daje efekt
    - jeszcze gdy jasny jest - jakbyś wpierdalała biszkopt przełożony kostką masła.
    --
    Z punktu widzenia biochemii nie ma większej różnicy między miłością a tabliczką
    czekolady.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.