• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Gdzie kupić dobry polski chleb Dodaj do ulubionych

  • 13.10.08, 14:31
    jw
    Edytor zaawansowany
    • 13.10.08, 14:54
      A które z dobrych są zagraniczne? Myślałem że wszystkie są polskie?
      --
      Liberté!
      • 13.10.08, 14:58
        Nie rozumiesz? czy udajesz, że nie rozumiesz, chodzi mi o polski smak
        • 13.10.08, 16:14
          Polski smak? Teraz już zupełnie nie wiem o jaki chodzi. Zwykły chleb ma jaki?
          Niemiecki?
          --
          Liberté!
      • 18.10.08, 12:21
        Dzieki ze podalas ten adres,wiec o ile ide do tego sklepiku na Dembowskiego 17
        to jaki konkretny ckleb tam kupujesz,ten chorwacki? ktory jest z piekarni Putka?
    • 13.10.08, 15:29
      bo u fryzjera to chyba nie ma.
    • 13.10.08, 19:20
      Mam kłopot z tak zadanym pytaniem bo naprawdę nie wiem co to jest
      polski chleb? podpłomyki? razowiec? żytni? bułka pszenna? chałka?

      Ja tam piekę sama w piecu i nie dość, że jest pyszny to jeszcze
      zdrowy, dobry i smaczny. Czy jest polski? jasne! w końcu piekę w
      Polsce i jestem Polką
      ;)
      --
      W górach jest wszystko co kocham!
      • 13.10.08, 23:59
        Niestety sam nie upiekę chleba, a czasami kupuję na stacji benzynowej, tej przy pętli autobusowej(między innymi 179), żeby nie wymieniać tu nazwy tej stacji. :)
        Pzdr,
        Fuzzy
    • 14.10.08, 00:13
      domyślam się, że chodzi i porządny wiejski chleb, z naturalnych składników,
      który może leżeć tydzień i nadal jest dobry do jedzenia, a nie to g.... które
      serwują w sklepach albo folie po których się robi niedobrze albo robi się z nich
      guma albo się kruszą (dosłownie rozpadają) albo czerstwieją w oczach.
      Zapytam mamy ona czasem przynosi taki dobry (ale nie wiem czy nie kupuje na
      Mokotowie).
      Są też sklepy ekologiczne - jeden był/jest na KENie między Belgradzką a
      Kabatami gdzieś. A drugi jest przy metrze Stokłosy - trzeba wyjść z metra na
      północ i w lewo, isć prosto wzdłuż budynku z restauracjami (regal, tut,
      pizzeria) i skręcić zaraz za nim w prawo i iść tak sobie w stronę kościoła
      kawałeczek i po lewej stronie obok sklepu ALIGATOR z butami (jest bardzo
      widoczny) jest sklepik z ekologicznym jedzeniem.
      • 14.10.08, 10:13
        Dziękuję rrosemary spróbuję obok Aligatora i zapytaj mamę o Mokotów:)
    • 14.10.08, 07:18
      Na stacji metra Ursynów od północnej strony , Bazarek na dołku też
      coś zaoferuje -)
      --
      Almami
      • 14.10.08, 10:14
        Tobie też dziekuję za odpowiedź :)
      • 14.10.08, 10:39
        To jak się już jest na stacji Ursynów, to warto przejść na stronę
        południową, potem w kierunku wschodnim i po prawej, w budynku al.
        KEN 98 jest sklepik spożywczy. Za księgarnią, wejście razem z
        fryzjerem.
        Mają spory wybór, w tym uczciwe chleby na zakwasie. Sprowadzają
        pieczywo (i pyszne ciasta) nawet ze Szczyrku. Nie tylko zresztą
        stamtąd.
        Z tym, że sklepik jest mały i nie przyjnuje dużych dostaw. Nie
        zawsze można więc załapać się na ulubiony gatunek, ale chyba można
        poprosić o odłożenie bochenka.
    • 14.10.08, 13:31
      Doskonały tradycyjny chleb można kupić -- choć nie zawsze się zdąży, zanim
      wykupią inni -- na bazarku za Megasamem, w budce "Swiat pieczywa". Chleb nazywa
      się 'Dukatowy' i jest fenomenalny. Prawdziwy polski* chleb na zakwasie.

      * Nie tostowy. Nie francuski. Nie niemiecki. Nie angielski. Nie amerykański. Nie
      grecki. Nie włoski. POLSKI.

      --
      ADMIN - Antypatyczny Dreczyciel Masowo Indoktrynowanych Niewiniatek (furtive_kitten)
      • 14.10.08, 13:59
        To czy jest produkowany na zakwasie, nie ma żadnego związku z tym czy jest
        polski. Dawniej w większości krajów świata robiono chleb głównie na zakwasie.
        Obecnie robią to na całym świecie małe piekarnie. Za to lwia część polskich
        piekarni robi pieczywo na polepszaczach. Czyli stwierdzanie polski=na zakwasie
        jest dokładnie tak samo prawdziwe jak wysoki=Polak albo aluminowe felgi=16"
        średnicy.
        --
        Liberté!
        • 14.10.08, 15:26
          Brak ci wyczucia językowego, Janie.

          Dla Polaka, w Polsce -- stwierdzenie "polski chleb" oznacza tyle, co chleb
          tradycyjny, według dawnych polskich receptur. Tak samo jak "polskie" śliwki
          suszone (które są WEDZONE, a nie słodkie jak śliwki "kalifornijskie", które są
          często greckie :P) Polski chleb, polski żurek, polska kapusta kiszona, polski
          śledzik -- te wszystkie nazwy niosą ze sobą pewien przekaz tradycji, starych
          receptur i smaków, do których Polacy byli od lat przyzwyczajeni. Nawet, jeśli
          śledzie są norweskie, kapusta -- włoska, a pszenica na żurek importowana z Chin.

          --
          ADMIN - Antypatyczny Dreczyciel Masowo Indoktrynowanych Niewiniatek (furtive_kitten)
          • 15.10.08, 17:17
            Jak to brak? Też znam takie: Polnische Wirtschaft ;-)
            --
            Liberté!
    • 15.10.08, 16:44
      bdb chleb z piekarni Putka-dlugi z makiem. Chleb Chorwacki-o
      nieragularnym ksztalcie. Chleby z tej piekarni sa w wielu
      sklepach,trzeba probowac.Chleb staropolski, cena 1,59 (jest tez
      drozszy ale ten nie bardzo jest dobry) w Mokpolu na Dembowskiego.
      • 17.10.08, 14:42
        Ja bardzo lubię chleb chłopski z piekarni Grzybki, mozna go kupić na
        wagę w sklepiku z pieczywem na metrze Ursynów i na bazarku na dołku -
        chyba od środy do niedzieli jest czynne to stoisko, w weekendy
        można je poznać po tym, że stoi tam długachna kolejka. Na dołku
        mozna kupic albo cały albo połówkę.
        • 17.10.08, 15:42
          Witam ,powiedz mi w ktorym miejscu dokkadnie jest ten chleb na
          bazarku na dolku. Jesli idzie o dlugie kolejki to zauwazylam
          je ,jedna gzie sprzedaja chleb obok kwiatow ,a druga obok
          pasmanterii. Bede wdzieczna za odpowiedz
          • 17.10.08, 18:37
            ta długa kolejka obok pasmanterii to ta o którą mi chodziło:)
      • 17.10.08, 16:13
        Gdzie kupujesz ten chleb Chorwacki z piekarni Putka,bo o ile piszesz
        ze jest w wielu sklepach ,to ktorych.
        • 17.10.08, 18:16
          m
          Moja babcia piekł ,ja zaczęłam to robić,
          I innym radzę
        • 18.10.08, 11:21
          ja kupuje w piekarni (teraz to jest sklep bdb maly spozywczy) na
          Dembowskiego 17 przy przystanku Centrum Onkologii w strone
          Pulawskiej.
    • 18.10.08, 13:42
      pytałam mamy gdzie kupuje (bo czasem kupuje taki duży okrągły) to powiedziała,
      że na bazarku na Braci Wagów, w dwóch miejscach, oni z jakichś prywatnych
      piekarni przywożą to są tzw chleby na naturalnym zakwasie :)
      • 20.10.08, 22:55
        Na bazarku przy Stryjeńskich jest piekarnia LUBASZKA
        i tam pyszny chleb DUKATOWY i SZLACHECKI więcej:
        www.lubaszka.pl/warto_wiedziec.php
        • 17.11.08, 20:55
          Nie polecam omijać te sklepy
        • 17.11.08, 21:03
          martyna5 napisała:

          > Na bazarku przy Stryjeńskich jest piekarnia LUBASZKA
          > i tam pyszny chleb DUKATOWY i SZLACHECKI więcej:
          > www.lubaszka.pl/warto_wiedziec.php

          To jeszcze nie wiesz co jesz!!!!!nieraz z dodatkami
          • 18.11.08, 19:59
            Na stacji metra Ursynów, wyjście północne, jest piekarnia, mają różne
            chleby i ciasta (i oscypki). Są chleby z Żywca. Lubię chleb "góralski"
            i "bawarski" (ale to nie polski ;) a i górale nie wiem czy polscy ;)).
            Ostatnio kupiłam "wiejski" ale nie był zbyt udany. Pyszne są różne
            razowce sprzedawane na wagę.
            Rano mają świeżutkie, chrupiące rogaliki.
    • 18.11.08, 21:37
      Najlepiej samemu upiec. Wrzucasz swoje ulubione składniki do maszynki i po ok. 3
      godzinach wyjmujesz gotowy, gorący chleb.
      • 24.11.08, 06:04
        W budce wojskowej piekarni na bazarku Banacha. Kupuję tam chleb
        poligonowy, włoski, litewski, dobrodziej, oraz bułeczki z ziarnem
        słonecznika. Opłaca się tam jechać z Ursynowa. W piekarni
        francuzkiej na ul. Puławskiej na przeciwko kościoła św. Michała
        kupuję bagietkę korzenną. Gdy nie mam okazji jechać na Ochotę kupuję
        w Realu paczkowany chleb Wiejski - smakuje niezgorzej. Pzdr.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.