Gazeta.pl   Forum   Regionalne   Opolskie   Opole   Opole   Żałuję, że nie modlę się po śl...

Komentarze do artykułu

Żałuję, że nie modlę się po śląsku

Zastanawiałem się, czy nie odmówić tej rozmowy. Ostatecznie uznałem jednak, że warto powiedzieć, że nikt, a zwłaszcza partie polityczne, nie ma prawa zawłaszczać tematu śląskości dla siebie. I włazić w nią z politycznymi buciorami - mówi ks. Józef Mikołajec, , proboszcz w Boguszycach, wykładowca UO.

Żałuję, że nie modlę się po śląsku

Autor: erka-4 23.04.11, 11:38
Te działania były, niestety, na tyle skuteczne, że dużą część naszej śląskiej gwary w nas zabijały.

Okazuje się,że te działania były naprawde skuteczne aż dziw bierze,że przez 44 lata możnabyło tak skutecznie ten śląski język wyrugować.Jakoś Polacy w pamiętnych latach,ponad 120-tu,które charakteryzowały się totalną germanizacją i rusyfikacją polskiego narodu o swym języku nie zapomnieli a Ślązacy w jednym pokoleniu mowę swą utracili,czyli co ja mam sądzić o sile śląskiej tożsamości ? lepiej nie mówić.
A przecież Polska ani Sybiru ani pruskich pieniędzy nie posiadała,żeby być mogła bardziej skuteczną od Moskali i Prusaków.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.