Dodaj do ulubionych

Płyta elektryczna w kuchni - problem

IP: 157.25.31.* 21.07.05, 14:21
Czy ktoś ma doświadczenia z używaniem elektrycznej płyty w kuchni?
Kupiłem taką płytę marki Gorenje. Wyglądała ładnie, powierzchnia ceramiczna
była gładka, błyszcząca. Rogrzewala się szybko, wszystko było ok. Po paru
dniach na płycie pojawiły się plamy. Nie wygląda to na mechaniczne
uszkodzenie - płyta nie jest porysowana, wydaje sie jakby to były zmiany w
strukturze tego ceramicznego materiału.
Czy powinienem to reklamować czy też po prostu tak się zawsze dzieje i to
jest normalne?
Edytor zaawansowany
  • zayzayer 21.07.05, 14:24
    Nie da sie niczym umyć ani zeskrobać?

    --
    Zielone flamastry są lepsze od czerwonych.
  • Gość: jjr44 IP: 157.25.31.* 21.07.05, 15:17
    OK, rzeczywiście forsowne skrobanie dało temu radę ale i tak jestem przerażony:
    jak tak dalej pójdzie to ta płyta będzie za parę miesięcy totalnie zmatowana. a
    im więcej rys tym trudniej będzei sie oczyszczać. Ja sobie wyobrażałem, że
    takie elektryczne płyty będą przynajmniej przez jakiś czas ładnie wyglądać. w
    końcu ja na tym tylko wodę gotowałem - nic sie nie wylało. naprawdę tak jest ze
    wszystkimi płytami czy tylko firma Gorenje jest słaba?
  • Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 23:40
    Myjesz mleczkiem specjalnym do takich kuchenek? Ja nie mam problemu, a zdarza
    się, że coś wykipi. Wystarczy, że po gotowaniu umyje mleczkiem i płyta jest jak
    nowa.
  • Gość: ja IP: 83.238.47.* 21.07.05, 23:46
    moze umyłeś płynem do mycia naczyń? ja mam gorenje juz prawie rok i nic
    takiego sie nie dzieje ,z tym że nie myłam jej nigdy płynem do naczyń ,bo
    producent ostrzegał ,że mogą wystapić przebarwienia(juz była na forum dyskusja
    na ten temat),a zdarzyło sie ,że coś wykipiało...a może to inna
    przyczyna ....pozdro
  • Gość: janek IP: 195.137.246.* 22.07.05, 08:31
    jest tylko 2 -ch producentów szkła/ vitroceranu/ na świecie tj SCHOTT /D/
    i EUROKERA /FR/.
    czy to będzie MIELE, BOSCH, ELEKTROLUX czy GORENJE jak w tym
    przypadku ,to problem leży w użytkowaniu tego rodzaju płyt.
    nie wolno stawiać mokrych garków,uważać żeby coś nie wykipiało,a
    największą destrukcję czyni cukier!!!!/ zawarty również w produktach/
    trzeba stosować się do zaleceń producenta co do czyszczenia.
  • zayzayer 22.07.05, 09:17
    Gość portalu: janek napisał(a):

    > jest tylko 2 -ch producentów szkła/ vitroceranu/ na świecie tj
    SCHOTT /D/
    > i EUROKERA /FR/.
    > czy to będzie MIELE, BOSCH, ELEKTROLUX czy GORENJE jak w tym
    > przypadku ,to problem leży w użytkowaniu tego rodzaju płyt.
    > nie wolno stawiać mokrych garków,uważać żeby coś nie wykipiało,a
    > największą destrukcję czyni cukier!!!!/ zawarty również w produktach/
    > trzeba stosować się do zaleceń producenta co do czyszczenia.

    Właśnie. Dodam tylko, że jeżeli chodzi elementy grzejne, to jest jeszcze
    mniejszy wybór, bo w praktyce jest tylko jeden producet niemiecki - E.G.O.


    --
    Zielone flamastry są lepsze od czerwonych.
  • Gość: Ryba IP: *.um / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 09:33
    hej. Mam podobne problemy.Użytkuję płytę od 1,5 tyg. Przebarwienia jednak
    zeszły po wymyciu specjalnym mleczkiem do płyt ceramicznych. Został mi jeszcze
    zaschnięty tłuszcz i tego zamówiłam (bo był problem z dostamniem w sklepach)
    specjalny skrobak. Jestem deczko rozczarowana, ze zostaja takie ślady na płycie.
  • Gość: Magda IP: 62.148.92.* 22.07.05, 12:17
    Przerażacie mnie. Nie sądziłam, że z kuchnią elektryczną są takie preblemy, a
    jestem na nią skazana bo w bloku, w którym kupilam mieszkanie nie ma gazu.
    Czy na prawdę będę misiała ją czyścic jakimś specjalnym zajzajerem ;) po każdym
    użyciu??? Do tej pory miałam kuchnię gazową, w kolorze inox, wiec też trzeba
    było na nią uważać, nie myć niczym szorstkim, ale nie musiałam się z nia
    obchodzić jak z kryształowym kieliszkiem.
    A czy mogę pozostać przy starych garnkach czy i w to trzeba będzie
    zainwestować? :(

    Pozdrawiam,
    Magda
  • kulka85 22.07.05, 14:56
    Witam
    No tez mi się włos zjeżył na głowie- zaraz muszę kupić płyte do nowego
    mieszkania a tu takie problemy... Ciekawe że mój ojciec ma płytę amica od 3 lat
    i nie ma takich problemów - od czego to zależy, jeśli płyty produkuje dwóch
    producentów a gorenje i amica to chyba ten sam schott ceran?
  • Gość: gosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 15:59
    Też mam płyte Amica i nie mam problemu, a wykipiały mi potrawy nie raz.
    Czyszcze po każdym gotowaniu tak samo jak miałam gazową. Jestem naprawde
    zadowolona z swojego zakupu.
  • benkaluki 22.07.05, 17:46
    mam płytę od 4 lat,takie przebarwienia również,ale po tak krótkim okresie
    użytkowania pewnie jest to niedokładne czyszczenie skrobakiem-czasem trzeba
    naprawdę mocno skrobać.a druga strona medalu to jest spód garczków.jeśli
    pięknie wyczuścisz płytę,a zapomnisz o DOKŁADNYM wyszorowaniu spodu gara nici
    ze wszystkiego.to minus płyty pozdrawiam i życzę miłego gotowania
  • zayzayer 22.07.05, 17:57
    benkaluki napisała:

    > mam płytę od 4 lat,takie przebarwienia również,ale po tak krótkim okresie
    > użytkowania

    Hehe, jeżeli jej eksploatacja jest przeciętna, to ta płyta po "krótkim okresie
    użytkowania", jest w wieku mocno pomaturalnym :)


    --
    Zielone flamastry są lepsze od czerwonych.
  • benkaluki 22.07.05, 18:35
    jjr coś tam napisał:po kilku dniach użytkowania, a moja po 4 latach to prawie
    złom szklany to prawda...pozdro
  • zayzayer 22.07.05, 17:51
    kulka85 napisała:

    > Witam
    > No tez mi się włos zjeżył na głowie- zaraz muszę kupić płyte do nowego
    > mieszkania a tu takie problemy...

    Bez przesady. Aż tak źle nie jest. Po prostu jak zależy Ci na wyglądzie, to po
    wykipieniu wyłączyć pole, garnek obetrzeć i postawić na innym polu, a te zalane
    po ostudzeniu wyczyścić. Jest spora część klientów co olewa wygląd i płytę
    czyści jak przypalone za bardzo im śmierdzi :) I też działają. Ale najwięcej
    szkody w estetyce robią płyny zawierające cukier.
    I jeszcze jedna rada - nie gotować w kółko na jednym polu, bo się szybko
    wykończy.

    --
    Zielone flamastry są lepsze od czerwonych.
  • benkaluki 22.07.05, 18:43
    wykończy? np. jeśli jedno z pól nagrzewa się dłużej [dużo dłeżejniż na początku}
    to jest już źle czy bardzo źle? w związku z pomaturalnym wiekiem mojej płyty
    [elektrolux) bardzo się o nią martwię ,ile takie płyty wytrzymuja?dodam,że
    piekarnik już padł pozdro
  • benkaluki 22.07.05, 18:50
    zayzayer,baaaaardzo proszę o odp w sprawie pomaturalnej płyty!!!!
  • Gość: janek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 19:47
    nie myl producenta szkła od producenta kompletnej płyty.
    a tak na marginesie - z racji ograniczonego rynku producentów podzespołów
    klient przede wszystkiem płaci za markę bo w środku z reguły to samo.
  • margie 18.08.05, 12:36
    e tam. Takie mleczka do mycia sa dostepne w kazdym sklepie i wystarczy umyc
    plyte raz na tydzien. Do codzienej pielegnacji wystarczy wytarcie mokra gabka i
    wytarcie do sucha. Jak cos wykipi to zwykle w komplecie sa specjalne skrobaczki
    z czyms na ksztalt zyletki. Mam plyty elektryczne od 6 lat i nigdy nie mialam
    problemu. zadnych plam, blyszczy sie jak psu:))
    --
    faceci rozwijają sie do trzeciego roku życia, potem już tylko rosną:))
  • dragonia 09.08.05, 10:15
    Też mam płytę Gorenje uzytkuję ją od miesiąca i tez pojawiły sie plamy. Na
    szczęscie udało sie je zlikwidować.Rzeczywiście pomogło specjalne mleczko. Przy
    czym zanim znalazłam to najlepsze to sie trochę zeszło. Absolutnie nie polecam
    mleczka z serii Czysty Dom f-y Barwa "Cero- Fix" czy jakoś tak po nim plamy
    wyszły jeszcze większe. Nie sprawdziły sie też chusteczki Bril. Za to swietnie
    działa Vitro Clean Benckisera i po nim plamy z Gorenje zeszły, płyta sie
    błyszczy i jestem zadowolona.
  • Gość: dewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 11:38
    a nie są to przypadkiem plamy po wodzie (kamień), spróbuj przetrzeć wodą z kwaskiem.
  • Gość: Kris IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 09:47
    Witam
    Odpowiedź na Twoje zapytanie widziałem kiedyś na www.kuchnie.pl/index.php

    pozdrawiam
    Krzysztof
  • Gość: anik IP: *.mos.gov.pl 16.08.05, 10:52
    A jaka plyte elektryczna - sensorowa polecicie(chodzi o firme i model)-prosze o
    odzew/
    Pozdrawiam
    Anik
  • Gość: Eli IP: *.mos.gov.pl 16.08.05, 10:52
    Czy tylko z plyta Gorenje tak sie dzieje?
  • zayzayer 16.08.05, 18:45
    Gość portalu: Eli napisał(a):

    > Czy tylko z plyta Gorenje tak sie dzieje?

    Nie, tak się może dziać z każdą, nawet z Miele za 10,000,-


    --
    Zielone flamastry są lepsze od czerwonych.
  • zabolek27 17.08.05, 10:26
    A z czego to wynika?
    Prosze o odzew
  • Gość: czolko IP: 212.244.173.* 18.08.05, 09:55
    ale sie ubawilam tym watkiem... haha :) po prostu - brudasy - myjcie te plyty
    po gotowaniu i dbajcie o gary... u mnie w rodzinie mamy takie plyty od wielu
    lat i pozostaja bez zarzutu. jezeli o mnie chodzi, to uzywam specjalnego
    mleczka do plyt - a jak akurat nie mam to myje gabeczka i cifem... a na koniec,
    zeby plyta pieknie lsnila i nie miala tlustych smug, to przecieram ja octem...
    a do plam z cukru i przypalonego tluszczu sa takie specjalne drapaczki - ktore
    odpowiednio uzywane, trzeba drapac pod odpowiednim katem...nie rysuja
    powierzchni :)
  • Gość: dewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:16
    ot i Amerykę odkryłaś, proponuję zajrzeć do forum Uroda i tam również mającym
    jakieś problemy udzielić porady MYC SIE BRUDASY, a z drugiej strony jak komuś
    brak jest kultury to żadne mleczka i drapaczki tego nie naprawią
  • Gość: czolko IP: 212.244.173.* 18.08.05, 14:35
    nie rozumiem... brakuje mi kultury - owszem - w otaczajacym mnie swiecie... ;)))
    chyba nie chodzilo ci o to, ze to ja nie mam kultury ??? hmm... ???
  • Gość: KDO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 23:50
    Mam wrażenie że opanowały Cię jakieś kompleksy...
    Powiedz mi co to za przyjemność po każdym gotowaniu 40 minut zmarnować czasu na
    czyszczenie, skrobanie, smarowanie, przecieranie...
    Do dupy z tym!!!!
    Nie masz nic innego do roboty? Siedzisz w domu i napierasz po wszystkim octem, a
    potem drapaczkiem... i może jeszcze spraszasz "przyjaciółki" żeby sobie
    pogdakały i pochwaliły jak masz zaje...stą, czystą i lśniącą plytę grzewczą....
    Hahaha! Żenada!

    Zrozum. Ludzie kupują sprzet AGD po to, by szybko i łatwo coś przygotować a nie
    piep[...]ć się godzinami z usuwaniem brudu do ostatniej cząsteczki białka.
    Masz satysfakcję z tego? Naprawdę?
    Nie każdy wydaje ileś kiloPLN po to by pochwaliś się sąsiadkom i nasycić się ich
    nieszczerym zachwytem, tylko by łatwiej i wygodniej żyć.

    Miałem kiedyś taką znajomą - wszystko u niej w domu było super czyste, i jak jej
    mała córeczka zapragnęła mieć pieska -okazało się że piesek zostawia ślady i
    trzeba to czyścić... Też mówiła że inni to brudasy.

    Proponuję byś kupiła sobie lampy kwarcowe, i na noc włączała i sterylizowała
    swoją czyściutką kuchnię.

    puk, puk w głowę...

    KDO
  • Gość: Ania IP: *.crowley.pl 29.08.05, 22:43
    Ja mam od kilku lat płytę amiki.
    Fakt że sie brudzi bo kipi, chlapie, mokre garki itp.
    Ale co za problem po wszystkim spryskać płynem (odtłuszczającym) przetrzeć a po
    tym przetrzeć mleczkiem do płyt. Kuchenkę gazową trzeba też myć no i od gazu
    osadza się wszędzie tłusty nalot czego nie ma przy płytach ceramicznych.
    Przebarwienia sie pojawiają ale to normalne trzeba tylko dbać i nie zajmuje to
    40 minut a 3 może 5. Nie wyobrażam sobie życia z kuchenką gazową.
  • benkaluki 31.08.05, 16:11
    popieram w całej rozciągłości i pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.