Najemca nie chce przekazać mieszkania
Autor: Gość: Gość
IP: *.phfsa.pl
04.01.12, 12:29
Witam,
Mam problem i bardzo proszę o pomoc.
Wynajęłam mieszkanie kobiecie i wszystko było w porządku dopóki nie zdecydowała się wyprowadzić. Sama sobie wymyśliła, że nie zapłaci za miesiąc wcześniej, miesiąc wyprowadzki, bo rozliczy to z kaucją. Dodam jeszcze, że w czasie wynajmu (4 miesiące) nie płaciła za wodę, gaz i energię (nie było jeszcze faktur). W dniu wyprowadzki miała przekazać nam mieszkanie, podpisać protokół zdania z licznikami i rozliczyć finanse. Oczywiście tego nie zrobiła, bo nie podobało jej się jaka kwotę ma dopłacić.
W umowie miałam napisane, że mam prawo rozwiązać z nią umowę jak zalega z płatnościami. Tak też zrobiam i teraz mam problem co zrobić dalej. Mam prawo sama wejść do mieszkania w dniu wygaśnięcia umowy, czy zabrać jakiegoś świadka, policję, straz miejską? Chodzi o obejrzenie staniu mieszkania, spisania liczników, itp. Boję się trochę, że jak zrobię to sama to może mnie posądzić o to, że np. sama zniszczyłam mieszkanie, lałam wodę, itp. Baba stara się być strasznie cwana. Wysłała mi klucze pocztą i uważa, że sprawa jest zamknieta. Z należnościami pójdę do sądu, ale nie wiem jak z tym odbiorem mieszkania. Chcę, by było wszystko zgodnie z prawem.
Bardzo prosze o pomoc.