Witam wszystkich serdecznie,
mam nadzieje, ze ktos ma wiecej znajomosci polskiego prawa i moze udzielic mi odpowiedzi.
Otoz, szesc lat temu moja mama zapisala notarialnie swoje mieszkanie wlasnosciowe jako darowizne po polowie na mnie i na mojego syna. Mama mieszka nadal w tym mieszkaniu.
My mieszkamy za granica i chcemy kupic dom. Aby dostac kredyt na korzystnych warunkach chcielibysmy powiekszyc nasz kapital wlasny poprzez sprzedaz tego mieszkania. Bardzo chcialabym zabrac mame do siebie, poniewaz nie jest ona juz najlepszego zdrowia i potrzebuje opieki. Mama tez sie z tym zgadza, tym bardziej, ze i tak trzy miesiace w roku jest u nas w odwiedzinach.
Chcielibysmy podjac czesc pieniedzy ze sprzedazy, a czesc (ktora nie jest moja), wlozyc mojemu synowi na ksiazeczke.
Tylko zdaje mi sie, ze to wszystko jest bardziej skomplikowane....
Moj syn jest niepelnoletni, ma dopiero 13 lat. Jak musialabym podejsc do tej sprawy, zeby ja w miare sprawnie zalatwic? Czy wszystko musi sie odbywac z udzialem sadu?
Sprawy nie ulatwia fakt, ze mieszkam za granica i nie mam mozliwosci na dluzszy czas pojechac do Polski, zeby sie tym zajac.
Za wszelkie rady bede bardzo wdzieczna.
Pozdrowienia.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.