Mieszkanie, które mam kupić nie ma księgi wieczystej a rodzaj własności to - spółdzielcze własnościowe. Do tego jest troje właścicieli ( matka i dwóch synów, prawnie w porządku). Mam dwa pytania:
1 Czy spółdzielnia może mieć informację o ewentualnych obciążeniach , zastawach, kredytach itp. Gdzie szukać takich informacji ( biuro przedstawiło informację , że właściciele nie zalegają z opłatami za czynsz). To chyba najmniejszy problem. Bardziej boję się poważniejszych obciążeń aby nie przeszły na mnie.
2 Jeśli dokonam zakupu to na czyje konto powinnam przelać pieniądze i jak powinien wyglądać zapis u notariusza w tym temacie( na jedno konto, trzy konta) Jeden z synów ma pełnomocnictwo brata potwierdzone notarialnie.Matka to starsza osoba i wątpię czy ma konto. Boję się, żeby za jakiś czas nie okazało się, że ktoś nie dostał swojej części.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.