Gazeta.pl   Forum   Dom   Prawo w nieruchomościach   Wykup mieszkania

Wykup mieszkania

Autor: misiamalatralalala 10.02.12, 11:51
Sytuacja ma się następująco, mieszkamy z mężem (z którym jestem w separacji) i dziećmi w mieszkaniu komunalnym którego najemcą jest teściowa (my jesteśmy tam zameldowani). Mieszkanie można wykupić za ok 28 tys. Teściowa pieniędzy nie da, bo nie chce na to wydawać pieniędzy, i się jej nie dziwie, bo niby po co? Mogę to zrobić za własne pieniądze(posiłkując się kredytem i korzystając z pomocy rodziny), bo mąż jest bezrobotny. Gdy je wykupi może zrobić darowiznę na męża (ma on jeszcze dorosłego syna z poprzedniego związku jeśli ma to jakieś znaczenie), ale co mi po tym? czy jest jakaś możliwość bym i ja była współwłaścicielką mieszkania. Może lepiej na dzieci przepisać to mieszkanie (są niepełnoletnie 10 i 12 lat)? Gdzie mogę szukać pomocy prawnej w tej kwestii? Czy jeśli się rozstaniemy to w przypadku niepłacenia przez męża świadczeń (bo on się na pewno z mieszkanie nie wyprowadzi) to ja długami będę tez obciążona? Jak przeprowadzić ten wykup, by nie stracić pieniędzy (jak dla mnie bardzo dużych)?
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Portal GazetaDom POLECA:

Wakacje w Wenecji - nocleg gratis

sposób na tanie wakacje

Co to jest Home Staging?

nowy sposób sprzedaży nieruchomości

Zwrot VAT za materiały budowlane

możesz go odzyskać przez cały rok
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.