Zerknąłem na stronę, którą Pan nam polecił.
I jestem lekko zdetonowany: Chcecie tam umieścić:
* ogólnodostępna piaszczysta plaża z placem zabaw dla dzieci, boiskami oraz innymi atrakcjami dla aktywnego wypoczynku zamieniająca się w okresie zimowym w ogromne otwarte lodowisko
* pływający w zatoce całoroczny basen kąpielowy z częścią dla małych dzieci, odkryty w lecie będący częścią kompleksu plażowego - zakryty w pozostałych miesiącach roku, będący do dyspozycji do wczesnych godzin popołudniowych dla przedszkoli, szkół i służby zdrowia oraz popołudniami dla pozostałych chętnych
* pomosty spacerowe i ławki wzdłuż uporządkowanego nabrzeża łączące ulicę Estkowskiego z najdalej wysuniętą częścią półwyspu
* wypożyczalnia sprzętu plażowego oraz pływającego z niespotykanymi jeszcze w Polsce jednostkami o innowacyjnej konstrukcji, napędzanymi energią elektryczną lub słoneczną
* restauracja rybna (Tawerna Szyperska) serwująca wyłącznie dania rybne, usytuowana na skarpie w środkowej części półwyspu z tarasem wychodzącym w zatokę
* restauracja na dryfującej replice galeonu (Polonia Maior)
* marina z bosmanatem i zapleczem zapewniająca przypływającym turystom najwyższej jakości serwis - od kompleksowej opieki nad jednostkami pływającymi (zapewnienie mediów, odbiór nieczystości, drobne naprawy, etc.) po rezerwację hotelu, samochodu czy biletów na koncert.
* pływająca scena w zatoce dla kameralnych imprez (przedstawienia, koncerty)
* niewielka jednostka (ok. 20 osobowa) pływająca na trasie do Puszczykowa
* botel w zatoce (dryfujący hotel z ok. 50 miejscami noclegowymi)
* dodatkowo: wszelkie usprawnienia dla niepełnosprawnych (łącznie z urządzeniami w basenie), parking dla ok. 60 samochodów i ok. 100 jednosladów, internetowa sieć bezprzewodowa w obrębie półwyspu, 24 godzinny monitoring i ochrona terenu, latarnia portowa, fontanna dla dotlenienia wody w zatoce, web cam...
Z pełnym szacunkiem. Czy to plan naprawdę przemyślany? Czy dokładnie obejrzeliście ten półwysep? Czy wy wiecie co w tej chwili dzieje się w basenie portowym? czy Wy wiecie co obecnie jest po drugiej stronie basenu portowego? Czy chcecie wybudować miniaturki czy realnie istniejące i użyteczne obiekty. Przecież jeśli wszystko to wepchniecie na ten półwysep i wody Basenu Portowego to zagęszczenie będzie takie, że wędrowne wesołe miasteczko będzie szczytem komfortu i sensownego planowania.
Skąd Wam ten galeon przyszedł do głowy?
Czy też - co najprawdopodobniejsze - ten plan do tekst agitacyjny zmierzający wyłącznie do uzyskania praw do tego terenu a realne planowanie i działania przyjdą później. Ten parking na 60 samochodów daje do myślenia.
Przyznam, że dopiero po przeczytaniu Państwa zamiarów - jak wyżej - zacząłem się zastanawiać o co tak naprawdę chodzi. Bo w realizację tych wszystkich planów za bardzo nie wierzę. One są przecież wewnętrznie sprzeczne - hotel i plaża ogólnodostępna. Jednostka pływająca - wiadomo, że to nie utrzyma się samodzielnie - mamy doświadczenia. Będziecie utrzymywać ją z innych przychodów?
Marina - tylko przyklasnąć - tylko gdzie na nią miejsce obok hotelu, basenu, sceny pływającej, plaży i innych tych atrakcji.
Wizualizacje niczego nie wyjaśniają bo albo nie zawierają wszystkich tycxh elementów albo dziwnie wymiary nie pasują.
Przepraszam - nie jestem architektem i nie mierzyłem z linijką tych odległosci. Tylko tam często przebywan i realnie wiem jaki to teren. I dlatego mam wątpliwosci.
To naprawdę nie trzyma się kupy, jeśli ma być sensownie rozplanowane a nie wepchnięte na siłę. Dlatego podejrzewam, że to agitka dla plebsu a realia dopiero będą później.
Niezależnie od tego i tak tego typu zagospodarowanie akurat tego miejsca mnie się nie podoba - ale to kwestie osobistych odczuć i gustów o których nie powinno się dyskutować choc wwolno i nalezy je wyrażać.
Nawiasem mówiąć - to drobiazg ale znaczący. Piszecie na swojej stronie:
PPH IMPULS Sp. z o.o. została założona w Złotowie, gmina Suchy Las, powiat poznański w roku 1988. Działa na rynku budowlanym w branży metalowej, zarówno stali szlachetnej jak i stali zwykłej.
Można prosić o dokładniejsze zlokalizowanie - gdzie w gminie Suchy Las jest ZŁOTOWO?
Acha - czy ci specjalisci od ""syfów" to Pana pracownicy?
--
„Różnych stanów piękne grono, Gęstą śmiercią przepleciono
Żyjąc wszystkie tańcujemy, Aże obok śmierć, nie wiemy.
Szczęśliwy kto z tego tańcu, Odpocznie w Niebieskim szańcu