Dodaj do ulubionych

Bigos z kaczki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 20:42
Składniki:

Kaczka oczyszczona – 1 szt.
Nóżki wieprzowe pokrojone w kawałki (ok. 1 cm) – 500 g
Szynka w kawałkach – 500 g
Wywar (bulion) z kurczaka – 1 l
Marchew krojona
Cebula posiekana - 50 g
Kabaczek pokrojony – 200 g
Kapusta kiszona – 200 g
Jabłko pokrojone w kostkę – 1 szt.
Suszone grzyby – 50 g
Bekon – 100 g
Kabanos – 200 g
Wino Madeira
Cukier – do smaku
Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kaczkę ponakłuwać tak, by podczas pieczenia wydostał się z niej tłuszcz.
Następnie upiec w piekarniku (ok. 1 godz.), tłuszcz z kaczki użyć do usmażenia
wieprzowiny i szynki. Następnie dodać część wywaru (bulionu) z kurczaka i
włożyć do piekarnika. Kaczkę obrać ze skóry, pokroić mięso w kawałki.
Podsmażyć cebulę na tłuszczu z kaczki, dodać do tego kabaczka, marchewkę,
kapustę kiszoną – dusić ok. 8 minut. Dodać wieprzowinę i gotować resztę przez
godzinę.

Smacznego
Edytor zaawansowany
  • Gość: Konsument drobiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 12:27
    Składniki:
    1 kaczka, jabłka (najlepiej renety lub antonówki), 1 mała cebula, łyżeczka
    majeranku

    Sposób przygotowania:
    Sprawioną, dobrze skruszałą kaczkę starannie opłukać, natrzeć solą wewnątrz i z
    zewnątrz. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Nadziać nimi kaczkę, ułożyć w
    brytfannie, wstawić do nagrzanego pieca i piec dodając do sosu 1 małą cebulę i
    łyżeczkę majeranku. Jeśli kaczka jest tłusta - polewać z początku wodą, jeśli
    chuda - podłożyć 2 łyżki masła, a następnie polewać tłuszczem z brytfanny. Gdy
    kaczka z obu stron będzie rumiana i wypieczona, podzielić na części, ułożyć na
    półmisku i obłożyć jabłkami, które piekły się wewnątrz. Sos podać osobno w
    sosjerce.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka