Dodaj do ulubionych

morfologia i badania moczu a wątroba

08.06.10, 17:01
witam serdecznie

mam świadomość, że ten post nie do końca może być zgodny z tematyką tego forum, niemniej jednak postanowiłem umieścic go tutaj, ponieważ na forum ogólnym niestety nie otrzymałem żadnej odpowiedzi; w połowie maja miałem wykonane badania krwi i moczu; jeśli chodzi o morfologię, otrzymałem następujące wyniki:

odczyn Biernackiego 3 mm/h (zakres referencyjny 1 - 10)
leukocyty 5,28 tys/ul (zakres referencyjny 4,00 - 10,00)
erytrocyty 5,04 mln/ul (zakres referencyjny 4,6 - 6,2)
hemoglobina 15,6 g/dl (zakres referencyjny 14,0 - 18,0)
hematokryt 45,4% (zakres referencyjny 42 - 52)
MCV 90,1 fl (zakres referencyjny 81,0 - 97,0)
MCH 31,0 pg (zakres referencyjny 28,0 - 32,0)
MCHC 34,4 g/dl (zakres referencyjny 32 - 36)
RDW 12,4%

płytki krwi 238 tys/ul (zakres referencyjny 150 - 400)
MPV 10,7 fl
PCT 0,2%
PDW 12,50 fl
P-LCR 21,2%

wzór krwinek białych
limfocyty 27,5% (zakres referencyjny 25,0 - 40,0)
monocyty 11,2% (zakres referencyjny 2,0 - 12,0)
eozynofile 3,4% (zakres referencyjny 2,0 - 4,0)
neutrofile 57,7% (zakres referencyjny 50,0 - 70,0)
bazofile 0,2% (zakres referencyjny 0,0 - 1,0)

jeśli chodzi o badanie moczu wyniki są następujące:
barwa żółta
ciężar właściwy 1,016 (zakres referencyjny 1,015 - 1,030)
białko w moczu nieobecne
glukoza nieobecna
ciała ketonowe nieobecne
odczyn moczu (pH) 6,5 (zakres referencyjny 5,0 - 7,0)
urobilinogen w normie
bilirubina w moczu nieobecna
związki nitrowe nieobecne

osad moczu - badanie mikroskopowe
leukocyty 0-2 w polu widzenia
nabłonki płaskie 0-2 w polu widzenia

wszystkie wyniki mieszczą się w granicach, ale ja czuję się jakoś fatalnie; od dłuższego czasu mam wrażenie, że w prawym boku uciska mnie wątroba - czasami jest ok, ale czasami czuje uciskanie pod żebrami, w prawym boku; w 2007 roku miałem wykonywane dwukrotnie badanie USD jamy brzusznej - wszystkie organy miały prawidłową budowę i nie były powiększone; czy zatem możliwe jest, że moja wątroba jest chora? wykonałem testy genetyczne na obecność wirusów zapalenia wątroby typu B i C (metodą PCR), ale wyniki będę mieć za ok. 2 tygodnie; czytałem również, iż w moczu osoby zdrowej nie występuje bilirubina, a o zapaleniu wątroby lub o innych związanych z nią schorzeniach może świadczyć zwiększony poziom urobilinogenu w moczu

czy mając na względzie podane przeze mnie wyniki i odczuwane dolegliwości, mam się czegoś obawiać? wiem, że jestem panikarzem, bo już kilka razy wmówiłem sobie choroby (m.in. cukrzycę), ale wyniki nie potwierdzały moich przypuszczeń

z góry dziękuję za odpowiedź
Edytor zaawansowany
  • foxy90 08.06.10, 18:48
    Poczekaj na wyniki badań anty hbs i anty hcv, a nie wmawiaj sobie nic.
  • Gość: jenny IP: *.wroclaw.vectranet.pl 13.08.13, 08:01
    Witam,
    ostatnio miałam badani moczu i morfologię i wszystko jest ok, ale mam UBG ponad normę i w morfologii
    % pozostałych WBC 2,8 (3,0-12,0) Czy wszystko ok?
  • clean1 08.06.10, 19:34
    Przepraszam jeżeli ktos poczuje sie urażony ale zdaje się, że
    faktycznie pomyliłaś forum. Z tego co piszesz to potrzebujesz pomocy
    psychologa!!!
  • clean1 08.06.10, 19:35
    Absolutnie nie kpię z Ciebie i nie żartuje sobie z Ciebie.
  • grapis 08.06.10, 20:27
    Wyniki masz super i to raczej nie wątroba cię uciska. Dla świetego
    spokoju wystarczy zrobić ALT/ASP (10z:) + antyHcv (30zł) + Hbs
    (10zł) a nie płacenie za drogie PCRy. Bo nie było tu pdstaw do
    robienia tych badań.
    Idź do jakiegoś specjalisty co znajdzie przyczynę złego
    samopoczucia. Bo mogą to być rózne rzeczy i nie koniecznie wątroba
    która nie jest unerwiona (a nie jest powiększona u ciebie)
  • Gość: kama IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.13, 18:00
    mecenasie_pietrku :)
    Pozbądź się dociekliwości mecenasa na rzecz lajtowości Pietrka :)
    Mówią, że czasami nerwica daje całą masę objawów. Póki nie będziesz miał wyników w kierunku wzw b i c, idź na piwo. Później może być różnie :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka