Rolety - jakie wybrać, czy od dołu i ile to koszt.
Autor: Gość: Dawid
IP: *.dynamic.chello.pl
27.12.11, 16:15
Chciałbym zrobić w całym mieszkaniu rolety, chyba najlepiej coś typu jak w prowadnicach, ale kompletnie się na tym nie znam. Chcę by było elegancko, bezproblemowo (tzn. aby się to jakoś nie brudziło i nie było trudne w czyszczeniu, aby się nie psuło), najlepiej aby ktoś przyszedł i wymierzył dokładnie co i jak oraz ewentualnie pokazał u siebie proponowane materiały.
Ile takie coś kosztuje? Zależy mi, by nie przepłacić. Mam okno pojedyncze w wąskiej kuchni, dwa podwójne okna w mniejszych pokojach, dwa poczwórne okna w trzecim pokoju w tym jedno z balkonem.
Znacie jakieś firmy w Warszawie (Żoliborz), które to robią? Jeśli jakaś firma zamierza się reklamować w wątku to proszę uczciwie się przedstawiać, a nie pisać "polecam tych i tych" bo to mnie tylko zniechęci do danych usług.
Jako, że mieszkamy na ostatnim 4 piętrze i za niektórymi oknami mamy nieco większe bloki, rozważamy znalezione w internecie rolety zasuwane od dołu. Duży plus, że zasłaniając do połowy nikt mi nie zagląda co robię w fotelu (kwestia komfortu psychicznego, "że nikt się nie patrzy") a światło wciąż może wpadać przez drugą, górną połowę okna. Tylko duży minus jednocześnie, że trochę dziwnie to wygląda oraz że "zwijak" takiej rolety jest na dole więc zajmuje cenną powierzchnię parapetu. Zastanawiam się np. czy nie zrobić tego w pokoju od strony północnej - wtedy światło wpada od góry, dół zasłonięty. Chciałbym zrobić połowę okna właśnie tak a połowę z drugą roletą tradycyjnie, aby z drugiej strony mieć możliwość szybkiego wyglądania sobie za okno przez podsunięcie rolety do góry:) Materiał powinien zasłaniać wnętrze mieszkania ale przepuszczać cenne w północnym oknie światło. Tylko czy takie kombinowanie z roletami ma sens - że jedna będzie od góry a druga od dołu w tym samym oknie?