Dodaj do ulubionych

płyta gazowa czy elektryczna???

25.03.09, 18:22
Doradźcie, proszę!!! Juz oglądałam takie retro płyty gazowe, ale myslę sobie,
że taką elektryczną przejedziesz szmatką i czysto;-))
Ale miesięcznie potem droższa jest eksploatacja, prawda?
jak to wygląda? opłaca się kupować elektryczna?
Dzięki za podpowiedzi!!
Edytor zaawansowany
  • 26.03.09, 08:57
    gazowa czy elektryczna, ja jestem za gazowa.

    mieszkajac w miescie gdzie jest gazociag, z pewnoscia oplaca sie
    plyta gazowa. nawet na wsi gdzie niema gazu, mozesz gotowac na
    butlach 11kg. plusem gazu jest to ze mozesz gotowac nawet gdy niema
    pradu.
    moze indukcyjne ceranowe plyty elektryczne sa latwiejsze w
    utrzymaniu ale gazem jest oszczedniej, elektryczna musi sie nagrzac
    a pozniej jeszcze dlugo trzyma cieplo. zima mozesz powiedziec ze
    masz "dodatkowy elektryczny grzejnik" w kuchni ale latem to zbedne.
  • 27.03.09, 20:16
    Jezeli zdecydujesz sie na elektryczną, to rozważ indukcyjną.
    Na forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=124
    masz sporo inf. o tych płytach.
    Dodam iz sam mam takową od półtoraroku i jak najbardziej polecam.
  • 17.05.09, 22:08
    Oczywiście, że elektryczna! Ale koniecznie indukcyjna, gdyż jest
    bardzo małe ryzyko poparzenia po gotowaniu na niej, bo jedyne
    ciepło, które przyjmuje pochodzi od garnka. Jeśli chodzi o koszty
    eksploatacji konkuruje z gazową!
  • 17.05.09, 22:10
    Jeszcze jedno: płyta indukcyjna, gottuje najszybciej. Najwolniej
    gotuje plyta gazowa.
  • 23.05.09, 10:39
    tak mat, masz spora i rozległa wiedzę. GRATULACJE;)
    --
    Moin, moin....Nordsee :)
  • 14.12.15, 13:13
    Łał, super, że gotuje najszybciej i łatwo się czyści. Gdyby jeszcze nie to pole magnetyczne, które pewnie zwiększa ryzyko raka, to byłoby idealnie!
  • 18.05.09, 10:34
    Ale chodzi o całą kuchenkę czy tylko płytę do zabudowy jak tu: magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=44&prod=33417 ? Ja kupiłam tą z magicznej planety i jestem zadowolona. Nie mam miejsca w kuchni na całą kuchenkę, ale ta cała płyta wiele miejsca nie zajmuje. Poza tym jak dużo gotujesz, to koszty przy płycie elektrycznej są dużo, dużo większe, a za gaz mniejsze, zresztą rachunki za gaz przychodzą mi tak max 50 złotych na 2 miesiące więc to nie jest dużo. A i utrzymanie jej w czystości nie jest trudne, przynajmniej ja nie mam problemów, podnoszę tylko ruszt i czyszczę jakimś sprayem. Poza tym mówi się że gaz potanieje, więc sama wiesz :)
  • 23.05.09, 10:43
    Jesli kupisz gazowa musi miec koniecznie odcięcie gazu jak ci
    płomień zaleje. Ta polecana płyta chyba tego nie ma. Ja mam siemensa.
    taką, no i zapalarka jest już w kurakch , a nie osobno.
    www.ceneo.pl/829184
    --
    Moin, moin....Nordsee :)
  • 24.05.09, 00:29
    co kto lubi, ja wole gazową bowiem na elektrycznej trzeba jednak
    trochę inaczej gotować a ja przyzwyczaiłam się wcześniej do gazowej
    i dla mnie jest wygodniejsza w użytkowaniu. Nawet kosztem sprzątania
    chociaż jak taką gazową codziennie przejedziesz szmatką i od czasu
    do czasu wrzucisz "rusztowanie" do zmywarki to też czysto bedzie.
    No i faktycznie, nigdy nie zdarzyło mi się żeby zabrakło gazu a prąd
    czasem wyłączją.
  • 24.05.09, 23:17
    Jeśli potrzebujesz fachowej porady to możesz zadzwonić na infolinię lub wysłać
    maila do sklepu electro.pl. Oni znają się na rzeczy i konkretnie odpowiedzą na
    twoje pytanie, także śmiało :)
  • 25.05.09, 10:56
    Jeżeli masz gaz z sieci to jednak bardziej opłaca się płyta gazowa.
    Niektóre sa naprawdę śliczne i o wiele ciekawsze niż elektryczne. Z
    czyszczeniem nie ma kłopotu, szczególnie jeżeli płyta jest szklana -
    wtedy myje się tak samo jak elektryczną ceramiczną. Natomiast jeżeli
    elektryczna to chyba jednak indukcja (pod warunkiem, że nie ma
    przeciwwskazań typu rozrusznik serca). Indukcyjna reaguje na zmiany
    temperatury prawie tak samo jak gaz, bo do gotowania na typowej
    elektrycznej rzeczywiście trzeba sie przyzwyczaić i np. w miarę
    wczesniej zmniejszyć grzanie. W tej chwili indukcyjna można kupic
    juz za ok. 2 tysiące. Redaktor Czterech Kątów - Małgorzata Margas
  • 22.09.09, 20:12
    Jeśli nie może się Pani zdecydować na wybór między płytą ceramiczną
    i gazową, można skomponować sobie zestaw gazowo-elektryczny. Np.
    Siemens posiada w swojej ofercie płyty "domino" (gazowe i
    elektryczne), o szerokości 30 cm, które można łączyć w dowolny
    sposób, tworząc np. płytę o dwóch palnikach gazowych o dwóch
    elektrycznych.
  • 23.09.09, 14:54
    tylko elektryczna - gaz to przeżytek a poza tym wyjdzie ci taniej :)
  • 23.09.09, 16:48
    Od 12 lat uzywam plyty elektr.ceramicznej i jestem z niej
    zadowolona. W nowym mieszkaniu mam zamiar jednak zainstalowac sobie
    plytke gazowa i elektryczna (obie po 30 cm.) W zaleznosci od
    tego ,co sie gotuje uzywa sie albo jedna ,albo druga.Obie maja
    zalety! Slyszalam jednak wypowiedzi zawodowych kucharzy z paroma
    gwiazdkami,ktorzy przedkladali duzo wyzej uzywanie palnikow gazowych.
  • 13.10.09, 14:38
    Przez 8 lat miałam płytę gazową, od miesiąca mam indukcyjną. Za żadne skarby nie
    wróciłabym już do gazowej :)
  • 28.10.09, 01:45
    Wszystko zależy, jak bardzo brudzi się przy robieniu obiadu - czasami nawet
    elektrycznej nie sposób po prostu przetrzeć szmatką :). Osobiście opowiadałbym
    się jednak za elektryczną, jest po prostu dużo wygodniejsza. Pewnym rozwiązaniem
    tutaj mogłaby być płyta kombinowana, np. taka Amika
    magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=155&prod=23871 . Czy się
    opłaca? Sądzę, że istotnej różnicy w kosztach eksploatacji nie ma :).
  • 05.02.16, 08:48
    My zdecydowaliśmy sie na płytę gazową na szkle. Na początku braliśmy pod uwagę indukcję ale żona uznała,że sporo gotuje tak wiec gazowa płyta będzie lepszym rozwiązaniem. Nie żałujemy bo zużycie gazu jest niewielkie.Płyta bardzo łatwa do czyszczenia.Mamy model Candy CVG75SQGB . Płyta jest na białym szkle. Jeśli bedzie Wam pasował kolorek do kuchni to kupujcie śmiało bo białe szkło jest łatwiejsze w czyszczeniu niż czarne.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.