• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

płyta gazowa czy elektryczna???

  • 25.03.09, 18:22
    Doradźcie, proszę!!! Juz oglądałam takie retro płyty gazowe, ale myslę sobie,
    że taką elektryczną przejedziesz szmatką i czysto;-))
    Ale miesięcznie potem droższa jest eksploatacja, prawda?
    jak to wygląda? opłaca się kupować elektryczna?
    Dzięki za podpowiedzi!!
    Edytor zaawansowany
    • 26.03.09, 08:57
      gazowa czy elektryczna, ja jestem za gazowa.

      mieszkajac w miescie gdzie jest gazociag, z pewnoscia oplaca sie
      plyta gazowa. nawet na wsi gdzie niema gazu, mozesz gotowac na
      butlach 11kg. plusem gazu jest to ze mozesz gotowac nawet gdy niema
      pradu.
      moze indukcyjne ceranowe plyty elektryczne sa latwiejsze w
      utrzymaniu ale gazem jest oszczedniej, elektryczna musi sie nagrzac
      a pozniej jeszcze dlugo trzyma cieplo. zima mozesz powiedziec ze
      masz "dodatkowy elektryczny grzejnik" w kuchni ale latem to zbedne.
    • 27.03.09, 20:16
      Jezeli zdecydujesz sie na elektryczną, to rozważ indukcyjną.
      Na forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=124
      masz sporo inf. o tych płytach.
      Dodam iz sam mam takową od półtoraroku i jak najbardziej polecam.
      • 17.05.09, 22:08
        Oczywiście, że elektryczna! Ale koniecznie indukcyjna, gdyż jest
        bardzo małe ryzyko poparzenia po gotowaniu na niej, bo jedyne
        ciepło, które przyjmuje pochodzi od garnka. Jeśli chodzi o koszty
        eksploatacji konkuruje z gazową!
        • 17.05.09, 22:10
          Jeszcze jedno: płyta indukcyjna, gottuje najszybciej. Najwolniej
          gotuje plyta gazowa.
          • 23.05.09, 10:39
            tak mat, masz spora i rozległa wiedzę. GRATULACJE;)
            --
            Moin, moin....Nordsee :)
        • 14.12.15, 13:13
          Łał, super, że gotuje najszybciej i łatwo się czyści. Gdyby jeszcze nie to pole magnetyczne, które pewnie zwiększa ryzyko raka, to byłoby idealnie!
      • 22.09.09, 11:37
        Jezeli masz gaz sieciowy to oczywiscie bierz kuchnie gazowa bo to
        sie opłaca. Duzy wybr masz tutaj
        www.bayzone.pl/kuchnie-gazowe-elektryczne-c-2_27.html
    • 18.05.09, 10:34
      Ale chodzi o całą kuchenkę czy tylko płytę do zabudowy jak tu: magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=44&prod=33417 ? Ja kupiłam tą z magicznej planety i jestem zadowolona. Nie mam miejsca w kuchni na całą kuchenkę, ale ta cała płyta wiele miejsca nie zajmuje. Poza tym jak dużo gotujesz, to koszty przy płycie elektrycznej są dużo, dużo większe, a za gaz mniejsze, zresztą rachunki za gaz przychodzą mi tak max 50 złotych na 2 miesiące więc to nie jest dużo. A i utrzymanie jej w czystości nie jest trudne, przynajmniej ja nie mam problemów, podnoszę tylko ruszt i czyszczę jakimś sprayem. Poza tym mówi się że gaz potanieje, więc sama wiesz :)
    • 23.05.09, 10:43
      Jesli kupisz gazowa musi miec koniecznie odcięcie gazu jak ci
      płomień zaleje. Ta polecana płyta chyba tego nie ma. Ja mam siemensa.
      taką, no i zapalarka jest już w kurakch , a nie osobno.
      www.ceneo.pl/829184
      --
      Moin, moin....Nordsee :)
    • 24.05.09, 00:29
      co kto lubi, ja wole gazową bowiem na elektrycznej trzeba jednak
      trochę inaczej gotować a ja przyzwyczaiłam się wcześniej do gazowej
      i dla mnie jest wygodniejsza w użytkowaniu. Nawet kosztem sprzątania
      chociaż jak taką gazową codziennie przejedziesz szmatką i od czasu
      do czasu wrzucisz "rusztowanie" do zmywarki to też czysto bedzie.
      No i faktycznie, nigdy nie zdarzyło mi się żeby zabrakło gazu a prąd
      czasem wyłączją.
      • 24.05.09, 23:17
        Jeśli potrzebujesz fachowej porady to możesz zadzwonić na infolinię lub wysłać
        maila do sklepu electro.pl. Oni znają się na rzeczy i konkretnie odpowiedzą na
        twoje pytanie, także śmiało :)
    • 25.05.09, 10:56
      Jeżeli masz gaz z sieci to jednak bardziej opłaca się płyta gazowa.
      Niektóre sa naprawdę śliczne i o wiele ciekawsze niż elektryczne. Z
      czyszczeniem nie ma kłopotu, szczególnie jeżeli płyta jest szklana -
      wtedy myje się tak samo jak elektryczną ceramiczną. Natomiast jeżeli
      elektryczna to chyba jednak indukcja (pod warunkiem, że nie ma
      przeciwwskazań typu rozrusznik serca). Indukcyjna reaguje na zmiany
      temperatury prawie tak samo jak gaz, bo do gotowania na typowej
      elektrycznej rzeczywiście trzeba sie przyzwyczaić i np. w miarę
      wczesniej zmniejszyć grzanie. W tej chwili indukcyjna można kupic
      juz za ok. 2 tysiące. Redaktor Czterech Kątów - Małgorzata Margas
    • 22.09.09, 20:12
      Jeśli nie może się Pani zdecydować na wybór między płytą ceramiczną
      i gazową, można skomponować sobie zestaw gazowo-elektryczny. Np.
      Siemens posiada w swojej ofercie płyty "domino" (gazowe i
      elektryczne), o szerokości 30 cm, które można łączyć w dowolny
      sposób, tworząc np. płytę o dwóch palnikach gazowych o dwóch
      elektrycznych.
    • 23.09.09, 14:54
      tylko elektryczna - gaz to przeżytek a poza tym wyjdzie ci taniej :)
      • 23.09.09, 16:48
        Od 12 lat uzywam plyty elektr.ceramicznej i jestem z niej
        zadowolona. W nowym mieszkaniu mam zamiar jednak zainstalowac sobie
        plytke gazowa i elektryczna (obie po 30 cm.) W zaleznosci od
        tego ,co sie gotuje uzywa sie albo jedna ,albo druga.Obie maja
        zalety! Slyszalam jednak wypowiedzi zawodowych kucharzy z paroma
        gwiazdkami,ktorzy przedkladali duzo wyzej uzywanie palnikow gazowych.
    • 13.10.09, 14:38
      Przez 8 lat miałam płytę gazową, od miesiąca mam indukcyjną. Za żadne skarby nie
      wróciłabym już do gazowej :)
    • 28.10.09, 01:45
      Wszystko zależy, jak bardzo brudzi się przy robieniu obiadu - czasami nawet
      elektrycznej nie sposób po prostu przetrzeć szmatką :). Osobiście opowiadałbym
      się jednak za elektryczną, jest po prostu dużo wygodniejsza. Pewnym rozwiązaniem
      tutaj mogłaby być płyta kombinowana, np. taka Amika
      magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=155&prod=23871 . Czy się
      opłaca? Sądzę, że istotnej różnicy w kosztach eksploatacji nie ma :).
    • 05.02.16, 08:48
      My zdecydowaliśmy sie na płytę gazową na szkle. Na początku braliśmy pod uwagę indukcję ale żona uznała,że sporo gotuje tak wiec gazowa płyta będzie lepszym rozwiązaniem. Nie żałujemy bo zużycie gazu jest niewielkie.Płyta bardzo łatwa do czyszczenia.Mamy model Candy CVG75SQGB . Płyta jest na białym szkle. Jeśli bedzie Wam pasował kolorek do kuchni to kupujcie śmiało bo białe szkło jest łatwiejsze w czyszczeniu niż czarne.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.