Dodaj do ulubionych

Z rzymskiego garnka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 17:48
A jak taką glinę po kurczaku się myje?
jan
Edytor zaawansowany
  • Gość: dżezi trendi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 18:34
    Zwykła brytfanka
  • Gość: goldendrum IP: 109.255.33.* 14.05.10, 18:49
    Ja jadlam z glinianego garnka w Maroku - tajin:) Cudo...niestety nie
    zakupilam.
  • bogiemslawiena 14.05.10, 19:13
    Mogę zrobić dla Ciebie gliniane naczynie :-)

    Co do mycia, w środku musi być poszkliwione, inaczej to trudno z
    myciem będzie.
    --
    Moje ceramiki
    Opera Gliniana w sklepie...
  • Gość: miauu IP: *.knc.pl 15.05.10, 14:30
    Właśnie - ja mam takie tradycjne, użyłam 2 razy i stoi bezużyteczne. nie chodzi
    tylko o mycie, ale niestety woda i tłuszcz przez nie przesiąka
  • Gość: Gośc. IP: *.aster.pl 14.05.10, 20:09

    Myć nietrzeba,wystarczy kupić sobie następną doniczkę.
  • Gość: Basia IP: *.net.autocom.pl 14.05.10, 21:25
    Napisalibyście, dziennikarzyny marne, przynajmniej "Polska" wielką literą.
  • Gość: PIPEK IP: *.chello.pl 15.05.10, 10:21
    Miałem to samo napisać. Polska pisze się przez duże p!
  • Gość: gr_di IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 21:33
    i ciotki od kiedy pamiętam pieką mięso w takich naczyniach, a tu fachurki od
    lansu amerykę w konserwie odkryły! Należy jeszcze dodać, że ogórki kiszone i
    barszcz dobrze się kisi w glinie, co też zainspirowane jest kulturą
    starożytnych Rzymian i że już niedługo do kupienia w eksluzywnych salonach.
    Szczegóły na łamach
    lans.gazeta.pl ;-]
  • Gość: ania IP: *.stacje.agora.pl 17.05.10, 16:20
    To jest nieporozumienie: garnki gliniane, których używa się i do
    kiszenia, i w charakterze form do pieczenia są polewane. Polewana
    glina nie absorbuje wody, a o to właśnie chodzi w technice pieczenia
    w garnku rzymskim - przyrządzane produkty dochodzą w parze, którą
    oddają ścianki rozgrzanego naczynia. Dzięki temu nawet podczas
    długiego pieczenia nic nie wysycha i nie przypala się. Być może, w
    niektórych domach od dawne używa się takich garnków, jednak na
    polskim rynku pojawiły sie stosunkowo niedawno.
  • Gość: jan2 IP: *.85-237-174.tkchopin.pl 15.05.10, 00:47
    tłucze się i bierze następną...
  • Gość: Eva IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 15.05.10, 01:14
    Jak wymeczysz te warzywa 40 minut + dodatkowo 20 minut,
    juz razem z rybko to co z nich zostanie. Wartosc = 0
    Warzyw nie mozna trzymac w duchowce dluzej niz 10 minut
    od zawrzenia.
  • Gość: cyna IP: *.szczecin.mm.pl 15.05.10, 11:00
    Polska z dużej litery!!!!! masakra
  • Gość: jolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 13:04
    Z tą Polską to masakra...
    A rzymski garnek mam już z dziesięć lat. Kupiłam w Berlinie i mąż bardzo często
    używa. Nawet sąsiad parę razy pożyczał od nas, więc coś musi w tym być. Pieką
    głównie mięso, ale ja za mięsem nie przepadam.
  • Gość: inka IP: *.stacje.agora.pl 17.05.10, 14:48
    Po użyciu rzymskiego garnka myje sie go gorącą wodą i szczoteczką.
    To w zupełności wystarczy, nie trzeba używać płynu do mycia naczyń.
    Poza tym większość obecnie produkowanych garnków ma na opakowaniu
    informację, że można je także myć w zmywarce.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka