Dodaj do ulubionych

Moda na muffiny

IP: 178.73.48.* 10.09.10, 09:36
Mrrr uwielbiam, w kawiarni do kawy zawsze o ile to jest możliwe biorę muffina. Po prostu dobrze mi się ze sobą komponują. A że lubię tez czekoladę... to ideałem są muffiny czekoladowe.
Można je zrobić samemu, przepis jest mniej więcej taki:
Czekoladowe muffiny - przepis

A jeśli jeszcze na wierzch dorzucimy orzechy... To już po prostu niebo w gębie!
Choć ja i tak wolę muffiny kupić niż robić, leniwa jestem ;) Ale zrobienie samodzielne daje większa satysfakcję.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Jola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 10:46
    Naprawdę nie wiem czym się tu zachwycać. Ciastka jak ciastka. W dodatku wcale nie tak łatwo zrobić, jak się opisuje. Odrębną sprawą jest koszt - pieczenie 12 ciasteczek kosztuje tak wiele energii (niezależnie od tego czy gaz czy prąd), że lepiej upiec inne ciasto w dużej blasze.
  • Gość: Normalna IP: 109.243.79.* 10.09.10, 11:07
    Ty jesteś taka "mundra" i gderliwa całe życie, czy tylko dziś ? Niezależnie od tego współczuję.
    A ja mam spędzić weekend u przyjaciółki i właśnie jej i dzieciakom zrobię muffinki.
    A energii zużyję najwyżej za 2 zł.
  • Gość: Asia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 14:34
    A ty, zawsze jesteś taka dociekliwa, czy tylko dzisiaj? Nie sądzę, żeby było czego współczuć. Jola napisała prawdę - to wcale nie jest takie łatwe i tanie.
  • kosmiczny_swir 13.09.10, 21:34
    Czym muffiny różnią się od babek? Jak babkę nazwię się "muffin" to się od razu robi lepsza, bo taka bardziej po hamerykańsku się nazywa?
    --
    __________________________
  • jolunia01 10.09.10, 19:28
    Gość portalu: Jola napisał(a):

    > ...wcale nie tak łatwo zrobić, jak się opisuje. Odrębną sprawą jest koszt - ...

    Generalnie masz rację, ale jak się nabierze wprawy, to juz łatwiej. Z mojego punktu widzenia plusem jest "łatwość uzycia" i to, że za jednym podejściem moge zrobic rózne smaki.

    --
    O, to ja - taka mądra jestem?!
  • Gość: ersie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 11:25
    Nie ma potrzeby aby mieszać składniki w osobnych miskach. Należy dodawać składniki w odpowiedniej kolejności, a o grudkach nie ma mowy! Piekę muffiny od 22 lat (mieszkałam w latach 80- tych przez 5 lat w Nowym Jorku). Są naprawdę pyszne i zdrowe jeśli zrobimy je z produktów Bio... płatki owsiane, brązowy cukier, mąka orkiszowa. Super drugie śniadanie dla dorosłych i dla dzieciaków :)
  • Gość: Kinga IP: *.elisa-mobile.fi 10.09.10, 13:56
    Uwielbiam muffiny! Niestety wlasnie sie zorientowalam, ze muffinkowa foremka zaginela w akcji :( Do sklepu daleko, wiec zastanawiam sie czy ciasto mozna upiec w zwyklej keksowce... Czy ktos z Was probowal?
  • penelopez 13.09.10, 11:15
    zapraszamn a moje muffiny - MEGA - czekoladowe :)

    www.kasiawkuchni.pl/slodkosci/muffiny-mega-czekoladowe
  • bozenka70 13.09.10, 23:31
    Uwielbiam mufiny od kiedy zamieszkałam w kanadzie jestem ich wielka fanka, tyle ze nie pieke a kupuje za 12 szt dużych mufinek 7 $
  • Gość: cromio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 09:47
    Mamy najlepsze ciasta na świecie, w największym wyborze. Tylko Polska i Niemcy maja takie ciasta. Nawet Francuzi mają mniejszy wybór i mniej smaczne.
    Niech mi więc ktoś powie, po co zachwycać się takim amerykańskim gniotem, produktem narodu który nie ma smaku ani czasu, żeby delektować się prawdziwymi przysmakami.
    Przestańcie zachwycać się wszystkim, co przychodzi z zagranicy. Spróbujcie poznać to, co własne.
  • Gość: maniaczka muffin IP: *.aster.pl 21.11.10, 19:50
    uwielbiam muffiny, polecacie jakieś stronki z przepisami? Ja ostatnio znalazłam to-
    www.muffinyonline.blogspot.com
  • marcinziemek 22.11.10, 13:00
    Zapraszam na mojego bloga.
    100-kulinarnych-przepisow.blogspot.com/
    Znajdziecie tam wiele przydatnych przepisów na smakowite posiłki :)
    Wprawdzie dopiero zaczynam ale z dnia na dzień będę wrzucał nowe przepisy :)

    Pozdrawiam i zapraszam
    100-kulinarnych-przepisow.blogspot.com/
  • ankaanka 11.01.11, 12:45
    też pokochałam muffinki, między innymi za to, że można za jednym zamachem upiec 12 różnych, co kto woli i lubi. I to jest wg. mnie ich przewaga nad zwykłymi ciastami. I nie piszcie proszę że są trudne do zrobienia bo moja 6,5 letnia córka sama wszystko robi :)
    --
    ---------
    63-62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-51 :D
    Zuzanna-wrzesień 2004 Małgosia- czerwiec 2009
    [url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/5fae5280aa.png[/img][/url]
  • Gość: halusia IP: *.144.19.95.dynamic.jazztel.es 11.01.11, 15:23
    A ja lubię mufinki czy babeczki i najczęściej robię je z tego przepisu: www.wielkiezarcie.com/recipe18134.html Dodawałam białą czekoladę, czekoladę z migdałami, wiśnie bez pestek, banany. Zawsze super! Poszukuję jednak przepisu na mufinki bez glutenu. Te co robiłam wychodzą twarde :(
  • love.love 11.01.11, 16:07
    ja zawsze robię z takiego przepisu, dodaję tylko to co akurat mam/chcę

    2 szkl mąki
    2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl cukru
    1 szkl maślanki
    0,5 szkl oleju
    1 jajko

    sypkie przesiać do jednej miseczki, w drugiej rozbełtać jajko z maślanką i olejem. połączyć składniki, piec w 180 przez 15-20 min

    zawsze wychodzą :)
    --
    [img]http://lb2f.lilypie.com/AEWYp2.png[/img]
  • smacznymuffin 11.01.11, 20:20
    Jestem zafascynowana muffinami. Od kilku miesięcy postanowiłam zająć się nimi w sposób bardziej szczegółowy. Eksperymentuje, poszukuje i smakuje. Zapraszam na mój blog:
    smacznemuffiny.blox.pl/html
  • Gość: roszpunka IP: *.kalisz.mm.pl 18.03.11, 19:06
    Też wsiąkłam na całego z muffinkami, może to i gnioty, jak ktoś to ujął, ale nigdy nie zgodzę się, że bardziej opłaca się zrobić tradycyjne ciasto, które pochłania mnóstwo składników, masę jajek, sporo tłuszczu i o wiele więcej cukru niż przeciętny przepis na muffinki. Co do zużycia energii, to na mój rozum mniej się jej zużyje podczas 20 minut potrzebnych do pieczenia muffinek niż w przypadku każdego innego ciasta, bo tam czas to 45 minut minimum, no chyba, że piernik, bo ten piecze się krótko. Ja przeważnie piekę muffinki, kiedy robię jakąś pieczeń, więc i tak piekarnik jest rozgrzany. Wreszcie u mnie nikt nie jest fanatykiem ciasta i bywało, że robiąc blachę część musiałam wyrzucić, bo na 3 dzień już nikt nie chciał jeść ciasta tradycyjnego łącznie ze mną. Uprzedzając kontrargument od razu zaznaczam, ze nie każde ciasto nadaje się do zamrożenia, a jeśli nawet, to na pewno nie jest tak dobre, jak świeżo upieczone muffinki.
  • Gość: sylwia IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.11, 18:51
    tutaj znajdziecie pysznosci
    www.kuchniawformie.pl/category/przepisy/muffinki/
  • Gość: gab IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.11, 00:41
    Dalczego na Muffins mowi sie w Polsce: muffiny??? To zawsze byly babeczki i tak sie w Polsce nazywaly, ale teraz trzeba bylo nagle spolszczyc nazwe. Moja mama piekla je w latach 70-tych namietnie i zawsze nazywaly sie babeczki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka