Tradycyjny gulasz z kaczych żołądków Dodaj do ulubionych


Zapraszam do wypróbowania tradycyjnego przepisu

Składniki:

* 0,5kg żołądków kaczych
* 1 duża marchew
* kieliszek czerwonego wina
* 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
* 2 łyżki mąki pszennej
* pół pęka selera naciowego
* pęczek koperku
* 1 duża cebula
* masło
* sól, pieprz, tymianek
* 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe




Przygotowanie:

Żołądki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeżą wodą i ugotować, zebrać szumowiny. Odlać pozostały płyn. W oddzielnym garnku zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać żołądki i chwilę podsmażyć. Zalać wodą oraz winem, aż płyn je lekko przykryje. Dusić pod lekkim przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 h. Potem dodać pokrojoną w plasterki marchew i seler, przyprawy do smaku. Gotować jeszcze przez 30 min. Po tym czasie wymieszać pół szklanki wody z mąką i zagęścić sos wg własnych preferencji. Na sam koniec dodać śmietanę i posiekany koper. Najlepiej podawać z ulubioną kaszą i ogórkami kwaszonymi. Smacznego



Więcej ciekawy przepisów na www.codogara....-smak-tradycji/ oraz www.facebook.com/Codogara
--
www.codogara.pl/ oraz www.facebook.com/Codogara
  • Tradycyjny gulasz z kaczych żołądków -
    codogara 14.06.11, 11:22

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.