• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Tradycyjny gulasz z kaczych żołądków

  • 14.06.11, 11:22
    Zapraszam do wypróbowania tradycyjnego przepisu

    Składniki:

    * 0,5kg żołądków kaczych
    * 1 duża marchew
    * kieliszek czerwonego wina
    * 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
    * 2 łyżki mąki pszennej
    * pół pęka selera naciowego
    * pęczek koperku
    * 1 duża cebula
    * masło
    * sól, pieprz, tymianek
    * 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe




    Przygotowanie:

    Żołądki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeżą wodą i ugotować, zebrać szumowiny. Odlać pozostały płyn. W oddzielnym garnku zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać żołądki i chwilę podsmażyć. Zalać wodą oraz winem, aż płyn je lekko przykryje. Dusić pod lekkim przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 h. Potem dodać pokrojoną w plasterki marchew i seler, przyprawy do smaku. Gotować jeszcze przez 30 min. Po tym czasie wymieszać pół szklanki wody z mąką i zagęścić sos wg własnych preferencji. Na sam koniec dodać śmietanę i posiekany koper. Najlepiej podawać z ulubioną kaszą i ogórkami kwaszonymi. Smacznego



    Więcej ciekawy przepisów na www.codogara....-smak-tradycji/ oraz www.facebook.com/Codogara
    --
    www.codogara.pl/ oraz www.facebook.com/Codogara
    Edytor zaawansowany
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.