Dodaj do ulubionych

Pomysły na szybkie obiady (w 30 minut!)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 16:23
W składnikach na hambuger nie ma wpisanej bułki ;-)
Edytor zaawansowany
  • Gość: czlowiekherbatnik IP: *.46-29-147.tkchopin.pl 17.05.12, 13:53
    Ojezusmaria! Czeski wynalazek roku! naleśniki! To ci nowość! HAHAHA! Jeszcze nazwa w nawiasie podana. I,że bary z naleśnikami popularne u źrodła wszelkiego postępu za południową granicą. A o naleśnikarniach autor nie słyszał w Polsce? Ja słyszę od jakiś 10 lat, nawet na kampusie mam 2piętrową. "Palaczinki często smarowane są przez Czechów masą orzechową." matko moja! Polacy w życiu by na to nie wpadli. No faktycznie, autor artykułu dokonał odkrycia... Chyba, że artykuł tłumaczony z prasy czeskiej. To przepraszam.

    W skrócie: według mnie naleśniki nie są CZESKIM wynalazkiem ostatnich LAT.
  • Gość: artus IP: *.home.aster.pl 17.05.12, 14:28
    "1.5 kg świeżego łososia" - czyli tani i szybki przepis na obiad :D Ja też zwykle trzymam w lodówce 1.5 kg świeżego łososia - tak na wszelki wypadek :P
  • Gość: axelo IP: *.ipv.net.pl 17.05.12, 14:39
    i każdy trzyma truskawki- tanie truskawki, zwłaszcza o tej porze roku 10-12 zł za kg :))) tak na wszelki wypadek :)))
  • domi-89 17.05.12, 15:32
    a nie czasem wanilinowy?
  • mandaryna.1 17.05.12, 16:58
    Czasem chyba nie,jest wanilia,a z niej cukier waniliowy,a nie jakiś wanilinowy.

    domi-89 napisała:

    > a nie czasem wanilinowy?
  • Gość: ach IP: *.telpol.net.pl 19.06.12, 15:48
    weź torebkę z cukrem według Ciebie waniliowym i przeczytaj co tam jest napisane... wtedy pogadamy:)
  • ewelina2404 18.04.13, 10:11
    Oczywiście, że wanilinowy. Chociaż, gdyby poprosić ekspedientkę w sklepie nie o cukier waniliowy, a o wanilinowy właśnie, to pewnie niejedna by się najpierw zastanowiła o co nam chodzi :)
  • jhbsk 15.05.13, 10:46
    Ależ można kupić waniliowy (choć nieczęsto bywa). Taki ze sproszkowaną wanilią.
    --
    JS
  • Gość: Borec IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.05.12, 16:22
    Te przepisy w 30 minut to kompromitacja. I jeszcze chce nam sie wmowic ze z tego co mamy w zazwyczaj w lodowce? Truskawki? Kilo lososia? Brokuly i ciecierzyca??? Porazka.. Pani Marta Gessler dostaje tu darmowa reklame ale wyklada sie totalnie. Polecam obejrzec choc jeden odcinek 30 minut Jimmiego Oliviera... on wam pokaze jaki obiad mozna zrobic w 30 minut. I nie bedzie to jednogarnkowy chechłacz tylko prawdziwy 3 daniowy obiad...
  • mandaryna.1 17.05.12, 16:56
    I to ma być obiad???,to może być deser i to tez nie za bardzo wskazany.A potem się mówi,że wzrasta ilość grubasów w Polsce.
  • Gość: luqalia IP: *.bb.online.no 17.05.12, 17:18
    zdrowy obiad - losos w panierce???????
  • zewszad_i_znikad 17.05.12, 17:21
    Nie wszyscy mają mięcho w lodówce.
    A co do naleśników - ach, chciałabym umieć je smażyć... ale niestety. Mój ojciec umiał nawet przewracać naleśniki przez podrzucanie, przynajmniej dopóki był jeszcze w miarę zdrowy, ale ja mam upuszczarki zamiast rąk...
  • Gość: Mozilowa IP: 109.77.0.* 17.05.12, 17:22
    Ten orzechowy krem to Nugeta i nie palaczinki tylko palačinky:)
  • Gość: derris IP: *.Red-80-58-205.staticIP.rima-tde.net 17.05.12, 20:32
    Juz nie wspominam o ilosci lososia, aczkolwiek na tej fotce jakos go w ogole nie widac, cos bardziej przypominajace raczej jakies rozowe przetworzone mieso.plus od kiedy cos panierowane i smazone w glebokim tluszczu nazywamy zdrowym??
  • ice_ice 18.05.12, 10:47
    Ziemniaki z makaronem? Och, bardzo biedny przepis. Powinien do tego być jeszcze chleb, kasza i posypać ugotowanym ryżem.

    --
    Wszystko, co dobre na tym świecie jest nielegalne, niemoralne, albo tuczy :)
  • arka_zone 30.05.12, 20:31
    Wczoraj przetestowane, smakuje pysznie:
    Na patelnię z olejem lub oliwą wrzucamy wyciśnięty czosnej, 2-3 łyżki pesto, następnie dodajemy uprzednio ugotowany makaron (aldente), do tego wrzucamy rukole i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy jak nam odpowiada, ja dodałam bazylii i oregano.

    Wczoraj podczas jedzenie doszłam jeszcze do wniosku, że dobrze pasowałby do tego posiekane orzechy włoskie.

    --
    Strony www Warszawa
  • Gość: kar IP: *.play-internet.pl 18.06.12, 20:07
    Ostatnim razem jak robiłam naleśniki to zajęło mi to z godzinę. Nie wiem, co w tym oryginalnego. Naleśniki to żadna nowość.
  • Gość: lyna IP: 78.10.89.* 09.04.13, 14:41
    palaczinty to chyba z węgierskiego jednak
  • jhbsk 10.04.13, 11:25
    Fakt, całkiem niezłe.
    --
    JS
  • karolinaa1985 17.04.13, 07:58
    a może coś z makaronem? ostatnio mój ulubiony składnik pożywienia:))
  • 1ypsilon 18.04.13, 08:23
    kurczak z pesto i pomidorami, gotowy w 15 minut :)
  • mat.jus 23.04.13, 16:56
    ooo.... napisz coś więcej :D To jakaś nowość? To jest gotowe danie czy tylko sos do przygotowania?
    --
    "A jak wyjdzie śmiesznie? Ludzie pośmieją się i koniec. Wielkość nie boi się śmieszności" T. Różewicz
  • onelupa 23.04.13, 22:52
    widziałam to kiedyś, do sosu dodaje się np. smietane + jakieś składniki i jest gotowe.
  • mat.jus 28.04.13, 23:13
    Czyli to jest gotowy sos, tak? Dobrze rozumiem?
    --
    "A jak wyjdzie śmiesznie? Ludzie pośmieją się i koniec. Wielkość nie boi się śmieszności" T. Różewicz
  • onelupa 30.04.13, 22:35
    to soos w proszku, od którego dodaje się wskazane składniki po prostu.
  • mat.jus 04.05.13, 22:26
    I do tego daje się makaron, tak?
    --
    "A jak wyjdzie śmiesznie? Ludzie pośmieją się i koniec. Wielkość nie boi się śmieszności" T. Różewicz
  • onelupa 06.05.13, 22:26
    tak, ale wszystko na jednej patelni :)
  • mat.jus 06.05.13, 22:41
    na jednej patelni? I to jest taki normalny makaron? On się ugotuje/usmaży na tej patelni do odpowiedniej miękkości?
    --
    "A jak wyjdzie śmiesznie? Ludzie pośmieją się i koniec. Wielkość nie boi się śmieszności" T. Różewicz
  • sawqeluna 07.05.13, 22:50
    mat.jus napisał(a):

    > na jednej patelni? I to jest taki normalny makaron? On się ugotuje/usmaży na te
    > j patelni do odpowiedniej miękkości?
    Myślę, że lepiej kupić i spróbować zrobić niż dywagować nad tym, zrobisz przyjemność sobie i współbiesiadnikom
  • mat.jus 07.05.13, 23:11
    No właśnie, chcę to wypróbować, tylko zastanowiło mnie to, że wszystko przyrządza się razem, bez uprzedniego gotowania makaronu :)
    --
    "A jak wyjdzie śmiesznie? Ludzie pośmieją się i koniec. Wielkość nie boi się śmieszności" T. Różewicz
  • sawqeluna 14.05.13, 13:17
    bo makaron masz gotowy, już ugotowany. ten sam co do kupienia osobno
  • beattka.mom 23.04.13, 22:05
    gotowce są fajne i szybkie to prawa, ale czy nie wychodzi to kosztownie?
  • onelupa 23.04.13, 22:52
    moim zdaniem gotowce zazwyczaj wychodza taniej, nawet teraz większośc z nich jest już bez konserwantów.
  • beattka.mom 29.04.13, 21:02
    to akurat prawda, bo mamy coraz bardziej świadome społeczeństwo, czytamy etykiety. Z czego korzystasz?
  • onelupa 30.04.13, 22:36
    tak, chociaz trzeba troche czasu poswiecic, żeby zrozumiec co na tych etykietach jest napisane, ale z czasem jest coraz łatwiej.
  • beattka.mom 05.05.13, 19:10
    Edukujące programy w Tv powinny załatwić sprawę :)
  • onelupa 06.05.13, 22:26
    na przykład, lub można skorzystać z internetu i trochę poczytać przecież :)
  • sawqeluna 07.05.13, 22:55
    onelupa napisała:

    > moim zdaniem gotowce zazwyczaj wychodza taniej, nawet teraz większośc z nich je
    > st już bez konserwantów.
    Na całe szczęście robi się to modne i producenci stosują coraz zdrowsze receptury. gotowce są tańsze- jeżeli chciała byś zrobić to samo danie od początku to musiałabyś nabyć wszystkie składniki w dużych opakowaniach a tak masz tyle ile potrzeba- taka jest tego idea
  • Gość: gość portalu IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.13, 02:52
    oczywiście że wychodzi kosztownie bo płaci się za jakąś beznadziejną chemię z torebki zamiast poświęcić chwilę więcej i ugotować dla rodziny wartościowy posiłek który nie zaszkodzi,potem za leki zapłaci się więcej
  • Gość: gosc IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 23:07
    nie potrafisz gotowac,potrafisz otworzyć torebkę z chemicznym syfem i ośmieszać się na forum że "gotujesz",ale żenada
  • ka_gro 24.04.13, 19:13
    czy znacie moze jeszcze jakies inne szybkie przepisy na obiad. duzo pracuje a kanapki na wszystkie możliwe sposoby juz przerobilam. moze ktos zechce sie podzelic czyms ciekawym?
  • Gość: gosc IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 01:38
    forum.gazeta.pl/forum/w,77,143629981,144250675,Re_Faceci_nie_potrafia_gotowac_.html co za żałosna spamerka
  • kk.skazka 03.05.13, 11:29
    Na szybko może być makaron (byle nie codziennie, bo tuczy). Ja uwielbiam penne z kurczakiem i grzybami. Na patelni smażymy kurczaka z cebulą i czosnkiem, dorzucamy grzyby (świeże, mrożone lub ewentualne pieczarki). Smażymy wszystko razem, zalewamy kremówką (30 %), przyprawiamy solą pieprzem i ziołami, redukujemy aby powstał gęsty sos. Mieszamy z ugotowanym makaronem (najlepiej al dente) i serem.
    Podziele się jeszcze jednym szybkim przepisem na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Suszone pomidory smażymy na oliwie z czosnkiem. Dorzucamy szpinak, dusimy, dodajemy śmietanę (zwykła 18) z odrobiną mleka i ziołami. Sól, pieprz, mieszamy z ugotowanym makaronem. Posypujemy startym serem.
  • jhbsk 07.05.13, 08:51
    Smaczne, ale tuczy to raczej ten tłuszcz ze śmietany a nie makaron.
    --
    JS
  • kk.skazka 07.05.13, 18:12
    Właśnie, najważniejsze to jeść z umiarem... i dużo się ruszać :)
  • Gość: gosc IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.13, 12:47
    Wszystko jedno,gotowce reklamowane przez trolle to ohyda,nikt rozsądny tego nie kupuje dlatego trzeba spamować więc obojętne czym się truje siebie i rodzinę...
  • sawqeluna 14.05.13, 13:18
    Gość portalu: gosc napisał(a):

    > Wszystko jedno,gotowce reklamowane przez trolle to ohyda,nikt rozsądny tego nie
    > kupuje dlatego trzeba spamować więc obojętne czym się truje siebie i rodzinę..
    > .
    Faktycznie, lepiej kupić po drodze kebaba skoro już nie mamy czasu na gotowanie, niż przyrządzić coś, czego skład znamy.
  • Gość: gosc IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.13, 00:59
    lepiej ugotować coś i zamrozić w pojemnikach takich na jedną porcję niż truć bliskich reklamowanym świństwem.... już pomijając to że jak coś jest reklamowane na tak zwanego chama to musi być beznadziejne bo jakby było dobre toby ludzie sami kupowali i między sobą chwalili i polecali
    Nawiasem mówiąc dobre kebaby też istnieją i lepiej zjeść taki niż coś z torebki, jak ktoś dba o rodzinę i myśli przyszłościowo a do tego ma mało czasu to robi zapasy, w 15 minut to można podac zdrowy makaron czy ryż z warzywami ale na Boga nie jakąś bezwartościową chemię,nie trujmy rodziny tylko dlatego że nam jakaś celebrytka wmawia że podała obiad z torebki i już rodzina szczęśliwa a mąż to w ogóle kwiaty jej zaraz kupi bo taka żoneczka dbająca,hehe
  • sawqeluna 21.05.13, 19:39
    idź do kuchni, otwórz swoją szafkę i poszperaj po torebkach- okazuje się, że mniej niż połowa produktów zawiera konserwanty, sztuczne barwniki czy glutaminian. liofilizacja są równie zdrowa jak jedzenie odmrażane.
  • sawqeluna 14.05.13, 13:19
    weglowodany wbrew pozorom są zdrowe ale we właściwych proporacjach do tłuszczu i białka

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka