Dodaj do ulubionych

deser z malin

12.09.12, 11:41
Deser z malinami bitą śmietaną i musem czekoladowym

Składniki, 6 porcji:

 około 100 - 150 g malin
 kilkanaście małych listków mięty
 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremowej 36%, mocno schłodzonej
 2 łyżki cukru pudru
 100 g gorzkiej czekolady 60% - 70% (użyłam Wedel)
 25 g masła
Przygotowanie:
Maliny rozerwać i rozpłaszczyć, ułożyć jedna obok drugiej warstwami w 4 średnich lub w 6 mniejszych filiżankach lub szklankach, najlepiej szklanych. Maliny ułożyć mniej więcej do 1/3 wysokości naczynia. Kilka najładniejszych malin zostawić do dekoracji. Na maliny położyć po kilka małych listków mięty.
Połowę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, gdy piana będzie stawała się sztywna, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana. Włożyć ją do naczynek i wstawić do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.
W rondelku na średnim ogniu zagotować drugą połowę śmietanki kremowej, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż cała czekolada się roztopi. Dodając po kawałku masło, miksować aż powstanie gładka masa.
Po ostudzeniu wyłożyć mus na warstwę bitej śmietany, udekorować malinami i wstawić na godzinę do lodówki. Jeśli deser trzymamy dłużej w lodówce, należy wyjąć go odpowiednio wcześniej (na około pół godziny), aby mus czekoladowy nieco zmiękł.
Edytor zaawansowany
  • andi009 09.11.12, 14:56
    Hm... czyli maliny, z którymi nic się nie robi, na samym dole?
    Nie jestem przekonany.
    A gdyby tak na dół dać mus czekoladowy, potem maliny, a na górę bitą śmietanę?
    --
    dekoracje domu
  • kofedka 13.11.12, 14:12
    Ja robię taK
    Na spód maliny rozgniecione z odrobina cukru pudru i żelatyną. Na to daję bitą śmietanę i mus czekoladowy (czekolada+bita śmientana). i gotowe

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka