07.10.12, 16:54
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Edytor zaawansowany
  • marghe_72 09.10.12, 15:18
    fifi_gda napisał:

    Ostatnio opowiadali anegdotę, że spaghetti bolognese jest nie włoskim wymys
    > łem, bo Włoch nigdy nie podałby sosu bolognese z tak cienkim makaronem jak spag
    > hetti!

    To nie anegdota a 100% prawdy.
    Sos boloński (ragu' alla bolognese) podaje się z makaronem JAJECZNYM (spaghetti jajek nie zawierają) typu fettuccine, pappardelle, tagliatelle itp
    Idę rzucić okiem na bloga
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • marghe_72 09.10.12, 15:25
    Na razie ubogi ten blog
    I trochę w nim nieścisłości:

    np takiego wloska.pl/category/przepisy/makarony/ makaronu żaden Włoch by raczej nie przyrządził

    spaghetti ALLA carbonara byłoby poprawniej
    nie CARBON a carbonE

    Tradycyjną Carbonarę robi się z policzka wieprzowego (guanciale) i sera pecorino

    Składników nie trzeba miksować, wystarczy porządnie wymieszać.

    Kolejność przygotowania ww sosu też nie jest prawidłowa - makaron gotuje się w ostatniej chwili, żeby dopiero co odcedzony połączyć z jajkami i resztą. Nie może stać i czekać w cedzaku

    W sosie do pizzy nie powinno być suszonego origano

    w Tiramusu zabrakło akcentu (Tiramisu')
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • mmagi 22.08.13, 10:47
    a z jakim mozna podac?
    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • Gość: wiem IP: *.proxnetwork.com 12.09.13, 10:32
    Oj tam jak tam - ja mam swoją diete i tego się trzymam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka