27.01.13, 12:54
Składniki

- 3 różno kolorowe papryki
- trzy laski kiełbasy np. podwawelskiej
- 5 dużych ogórków kiszonych
- dwie cebule
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz

Wykonanie

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Wszystkie składniki pokroić w dużą kostkę, przełożyć do garnka, dodać olej, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić do miękkości . Pod koniec duszenia dodać koncentrat i wymieszać.

Zdjęcie potrawy dostępne tutaj
Edytor zaawansowany
  • aqua48 27.01.13, 16:20
    A na co aż pół szklanki oleju?
  • ra.szymczak 27.01.13, 19:32
    a czy ja bezwzględnie każę dawać 0,5 szklanki - dla mnie na taką ilość warzyw 0,5 szklanki to akurat, jeżeli ktoś woli odżywiać się zdrowiej proszę bardzo - każdy gotuje dla siebie
  • tinatinka 30.01.13, 14:36
    Ja robię troszeczkę inaczej , ale spróbuje twojej wersji. Oczywiście jak zrobię
    --
    frezowanie, cnc, narzędziownia, szlifowanie www.cnc24.pl/
  • aga_415 31.01.13, 14:03
    jak na mój gust pół szklanki oleju to stanowczo za dużo. Przepis fajny jednak zdecydowanie dodam łyżkę oleju. Dziękuję, mam pomysł na jutrzejszy obiad:)
    --
    Polecam hydraulika w Głubczycach
  • ra.szymczak 02.02.13, 23:40
    życzę smacznego - oczywiście każdy robi według własnego uznania i to w gotowaniu jest najlepsze
  • nchyb 10.02.13, 16:12
    > jak na mój gust pół szklanki oleju to stanowczo za dużo. Przepis fajny jednak z
    > decydowanie dodam łyżkę oleju

    niektórzy tak chyba lubią

    mam znajomą, która przygotowując łazanki z kapustą, spory patelniogar - na koniec, już po przygotowaniu - wrzuciła do środka kostkę smalcu i to wszystko jeszcze przesmażyła. Na pytanie - po co - odparła ze zdziwieniem - przecież tak jest smaczniej...
    a dla mnie wcześniej było smaczniej :)
  • aga_koska 04.02.13, 09:55
    Jestem Laikiem w kwestii gotowania, dlatego chetnie skorzystam z twojego przepisu
  • drakhtul 11.02.13, 15:03
    dzieki, pyszne :)
    --
    Hack
  • bigtrack 18.02.13, 14:31
    a dodawał ktoś z Was świeże chilli do leczo? bo zastanawiam się czy nie przesadzę, a uwielbiam ostre jedzenie
  • Gość: marbor1 IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 22:31
    W klasycznym leczo nie ma cukinii ani czosnku.
    Są tylko papryka [dużo], pomidory, cebula i ew, kiełbasa plus przyprawy jak sól, pieprz, papryka sproszkowana lub pasta paprykowa ostra.
  • smutas13 28.02.13, 08:02
    Kiedyś ,poeksperymentowałam i zrobiłam leczo klasyczne: papryka, cebula, pomidory, kiełbasa....dodałam też podsmażone osobno pieczarki i kiszone ogórki pokrojone w ćwierćplasterki. Wydawało mi się, że pieczarki, nie były koniecznym dodatkiem. Natomiast, ogórki kiszone, wzbogaciły smak leczo.

    --
    ...bo gdy się trzyma fason, to się nawet spada z klasą - Piotr Bukartyk
  • Gość: marbor1 IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 11:24
    Wszystko w porządku, co kto lubi. Ja nieraz też dodawałam maleńką cukinie. Ale jeśli mówimy o klasycznym węgierskim leczo, to nie może być w nim takich dodatków jak cukinia, ogórki, pieczarki.
    Spróbuj kiedyś zrobić leczo wg tego przepisu:
    www.budapeszt.infinity.waw.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=94
    Niejednokrotnie spotykam się z takimi przepisami na leczo, gdzie dominuje duża cukinia. Dodawane są tylko 2 papryczki, i parę pomidorów plus cebula i kiełbasa.
    W leczo węgierskim dominuje papryka.
  • kondzio1990 28.02.13, 13:47
    U niektórych Węgrów dominuje cukinia a niekiedy dużo ilość pieczarek. Wszystko zależy od własnego punktu widzenia. Ja staram się dawać dużo kiełbasy i papryki.

    Pozdrawiam ;)
  • Gość: marbor1 IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 14:27
    Przeczytaj zalinkowany tekst. Jeździłam dość często na Węgry i nigdy się nie spotkałam z takim leczo. Oni wręcz mówią, że to jest jakieś polskie leczo, które z węgierskim niema nic wspólnego.
    Węgierka, u której zawsze mieszkałam robiła fantastyczne leczo albo z ryżem, albo z jakami.
  • mmagi 28.06.13, 15:34
    leczo to papryka,celula,pomidory i ewentualnie dodatki mięsne a ten przepis to jest na costam ale nie na leczo:/,szczególnie te ogóry!!
    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.