27.01.13, 12:54
Składniki

- 3 różno kolorowe papryki
- trzy laski kiełbasy np. podwawelskiej
- 5 dużych ogórków kiszonych
- dwie cebule
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz

Wykonanie

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Wszystkie składniki pokroić w dużą kostkę, przełożyć do garnka, dodać olej, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić do miękkości . Pod koniec duszenia dodać koncentrat i wymieszać.

Zdjęcie potrawy dostępne tutaj
Obserwuj wątek
      • ra.szymczak Re: Leczo 27.01.13, 19:32
        a czy ja bezwzględnie każę dawać 0,5 szklanki - dla mnie na taką ilość warzyw 0,5 szklanki to akurat, jeżeli ktoś woli odżywiać się zdrowiej proszę bardzo - każdy gotuje dla siebie
    • tinatinka Re: Leczo 30.01.13, 14:36
      Ja robię troszeczkę inaczej , ale spróbuje twojej wersji. Oczywiście jak zrobię
      --
      frezowanie, cnc, narzędziownia, szlifowanie www.cnc24.pl/
      • aga_415 Re: Leczo 31.01.13, 14:03
        jak na mój gust pół szklanki oleju to stanowczo za dużo. Przepis fajny jednak zdecydowanie dodam łyżkę oleju. Dziękuję, mam pomysł na jutrzejszy obiad:)
        --
        Polecam hydraulika w Głubczycach
        • nchyb Re: Leczo 10.02.13, 16:12
          > jak na mój gust pół szklanki oleju to stanowczo za dużo. Przepis fajny jednak z
          > decydowanie dodam łyżkę oleju

          niektórzy tak chyba lubią

          mam znajomą, która przygotowując łazanki z kapustą, spory patelniogar - na koniec, już po przygotowaniu - wrzuciła do środka kostkę smalcu i to wszystko jeszcze przesmażyła. Na pytanie - po co - odparła ze zdziwieniem - przecież tak jest smaczniej...
          a dla mnie wcześniej było smaczniej :)
      • smutas13 Re: Leczo 28.02.13, 08:02
        Kiedyś ,poeksperymentowałam i zrobiłam leczo klasyczne: papryka, cebula, pomidory, kiełbasa....dodałam też podsmażone osobno pieczarki i kiszone ogórki pokrojone w ćwierćplasterki. Wydawało mi się, że pieczarki, nie były koniecznym dodatkiem. Natomiast, ogórki kiszone, wzbogaciły smak leczo.

        --
        ...bo gdy się trzyma fason, to się nawet spada z klasą - Piotr Bukartyk
        • Gość: marbor1 Re: Leczo IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 11:24
          Wszystko w porządku, co kto lubi. Ja nieraz też dodawałam maleńką cukinie. Ale jeśli mówimy o klasycznym węgierskim leczo, to nie może być w nim takich dodatków jak cukinia, ogórki, pieczarki.
          Spróbuj kiedyś zrobić leczo wg tego przepisu:
          www.budapeszt.infinity.waw.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=94
          Niejednokrotnie spotykam się z takimi przepisami na leczo, gdzie dominuje duża cukinia. Dodawane są tylko 2 papryczki, i parę pomidorów plus cebula i kiełbasa.
          W leczo węgierskim dominuje papryka.
          • kondzio1990 Re: Leczo 28.02.13, 13:47
            U niektórych Węgrów dominuje cukinia a niekiedy dużo ilość pieczarek. Wszystko zależy od własnego punktu widzenia. Ja staram się dawać dużo kiełbasy i papryki.

            Pozdrawiam ;)
            • Gość: marbor1 Re: Leczo IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 14:27
              Przeczytaj zalinkowany tekst. Jeździłam dość często na Węgry i nigdy się nie spotkałam z takim leczo. Oni wręcz mówią, że to jest jakieś polskie leczo, które z węgierskim niema nic wspólnego.
              Węgierka, u której zawsze mieszkałam robiła fantastyczne leczo albo z ryżem, albo z jakami.
    • mmagi Re: Leczo 28.06.13, 15:34
      leczo to papryka,celula,pomidory i ewentualnie dodatki mięsne a ten przepis to jest na costam ale nie na leczo:/,szczególnie te ogóry!!
      --
      "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka