31.01.13, 13:33
Bardzo proszę Was o dobre przepisy na potrawy ze szpinakiem. Chciałabym aby szpinak był częstym gościem na moim stole, niestety nie jest mile widziany przez dzieci. Szukam takich przepisów gdzie jedzenie szpinaku stanie się przyjemnością a nie będzie wieczną udręką:)
--
Polecam hydraulika w Głubczycach
Edytor zaawansowany
  • Gość: agentione IP: *.jmdi.pl 01.02.13, 13:16
    To moze naleśniki ze szpinakiem ? Ja takie robię i mój Syn chętnie je zjada :) Świeże liście szpinaku krótko podsmażam na maśle, dodaje sól i odrobinę czosnku, ostudzone mieszam z białym serem i tym smaruję naleśniki i zwijam je w rulonik. Moje dziecko lubi jak jeszcze je podsmażam na złoto. Warto spróbować, moze akurat Wam zasmakuje :)
  • Gość: marbor1 IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.13, 14:03
    Tak jak piszesz podsmażyć szpinak na maśle, ale warto przed tym na tym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i dopiero na to dać liście szpinaku. Można też do tak podsmażonego szpinaku dodać podsmażone pieczarki, uprzednio starte na grubej tarce jarzynowej. Całość doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i ew. pieprzem.
    Taki farsz jest doskonały do naleśników jak i do pierogów.
  • 28.02.13, 08:20
    marbor
    Dzięki za inspirację i podpowiedź.
    (zakochałam się w szpinaku:-))
    --
    ...bo gdy się trzyma fason, to się nawet spada z klasą - Piotr Bukartyk
  • 16.10.15, 11:41
    Moja mama robi pyszne naleśniki ze szpinakiem. Po usmażeniu naleśników przygotowuje gęsty sos/farsz szpinakowy (masło i czosnek podsmażone, do tego szpinak w liściach, sól, pieprz), który nakłada na połowę naleśnika. Na farsz kilka plastrów sera brie (ew. camemberta). Zawijamy naleśnik i wkładamy na 7 min do piekarnika, aby ser się roztopił. Jemy na ciepło. Proste i pyszne.
    --
    jemkulture.pl
  • 01.02.13, 15:17
    A nie lepiej zjeść coś innego? Skoro nie lubią szpinaku, to chyba lepiej dać sobie spokój. Jest tyle innych dobrych rzeczy.
    --
    JS
  • 01.02.13, 16:56
    Ja do szpinaku obowiązkowo daję pieprz, czosnek i śmietanę, nieźle podkręca mu smak dodatek smażonego boczku. Naleśniki smaruję masą szpinakową i daję w środek parówkę, zawijam całość w rulon, przekrawam na pół stawiam takie połówki w rondlu na sztorc, zalewam sosem serowym, albo pomidorowym i piekę jeszcze w piekarniku.
    Lubię też tartę na kruchym spodzie ze szpinakiem podsmażonym z szynką, lub baleronem.
  • 01.02.13, 19:31
    Polecam naleśniki ze szpinakiem. Farsz: czosnek podsmażony na maśle, wrzucamy szpinak, doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, następnie dwie łyżki śmietany. Zdejmuję z ognia i dodaję wcześniej pokrojonego w kostkę i usmażonego fileta drobiowego. Taki farsz kładę na naleśnika. Podaję z sosem tzatziki.
    Inne nadzienie, które bardziej się nadaje do makaronu typu muszle: czosnek podsmażony na maśle, wrzucamy szpinak, doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, zdejmujemy z ognia i dodajemy rozdrobniony ser feta. Nadziewamy muszle, wierzch możemy posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku lub mikrofali, by ser się tylko rozpuścił.
  • 01.02.13, 23:57
    Najprościej byłoby dać sobie spokój,ale tutaj chodzi o wartości odżywcze. To jest tak samo jak z wątróbką, wieczna udręka a jednak się podaje ją dzieciom. Wolę eksperymentować w kuchni ze szpinakiem, ukrywając go zręcznie w potrawie niż podawać dzieciaczkom witaminy w tabletkach myśląc że spełniłam dobrze rolę rodzica :)


    > A nie lepiej zjeść coś innego? Skoro nie lubią szpinaku, to chyba lepiej dać so
    > bie spokój. Jest tyle innych dobrych rzeczy.


    --
    Polecam hydraulika w Głubczycach
  • 02.02.13, 15:45
    Dodaj szpinak do ciasta makaronowego i zrób własnoręcznie zielone wstążki. Wbrew pozorom to nie jest dużo roboty. Podaj z suszonymi pomidorami i tartym serem.
    Nie wiem dlaczego wątróbka miałaby być udręką? Robi się ją szybciutko przecież.
  • 02.02.13, 19:59
    Wartości odżywcze są znikome (mit o wspaniałości szpinaku ma się dobrze). Można świetnie żyć nie zmuszając się do niego (ważne dla tych co nie znosża0>
    --
    JS
  • Gość: gosc IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.13, 22:11
    "Spanakorizo, to wegetariańskie danie z kuchni greckiej, której głównymi składnikami jest szpinak i ryż oraz przyprawy.":))))
  • 26.02.13, 13:16
    Mrożony szpinak (przeważnie kupuję HORTEX-u taki rozdrobniony, zamrożony jak tafla lodu) , podgrzewam na patelni, dodaję 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 serki topione, 1 okrągły serek pleśniowy, szczyptę soli do smaku. Kiedy serki się rozpuszczą dodaję 1/3 szkalanki mleka i ewentualnie trochę mąki jeśli ktoś woli gęściejsze. Do tego gotuję makaron np. świderki i polewam go szpinakiem. Bardzo smaczne.
  • Gość: olga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 10:04
    a po co mąka,jak dobrze zredukujesz wodę zawartą w mrożonym szpinaku to nabierze gęstości a mąka do dodatkowe kalorie
  • 02.03.13, 23:30
    Masz rację, mąka niekoniecznie, robiłam bez mąki i też jest ok
  • 10.03.13, 20:59
    Pamiętam jak moja siostra przemycała szpinak do ziemniaków. Do pure ziemniaczanego dodawała taki mocno zmiksowany, uprzednio dobrze przyprawiony. I zawsze były 3 kolory kulek ziemniaczanych na talerzu (nakładane gałką do lodów).
    1 kulka zielona (ze szpinakiem) 1 czerwona (z ketchupem) i 1 normalna bez niczego.
    Dzieciaki pałaszowały aż miło.
  • 10.03.13, 23:59
    miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/04/szpinak-na-szybko.html
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39889177,39889177.html
    miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/03/spaghetti-cytryna-chili-i-szpinak.html
    miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/04/ryzowo-szpinakowe-kulki-na-parze.html
    pesto fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89766026,89766026.html
    pesto z serem pleśniowym miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/03/pesto-ze-szpinaku-i-sera-plesniowego.html
    sałatka fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60930836,60930836.html
    sałatka fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58153792,58153792.html
    sałatki .. miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/07/bar-saatkowy.html
    miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/10/szybka-saatka-ze-szpinaku-i-pieczarek.html
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,88691301,88691301.html
    ja naprawdę długo mogę :D
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • 14.03.13, 21:53
    A może pierożki. Dzieci je uwielbiają. Podsmażamy czosnek, dorzucamy na chwilę szpinak. Po ostudzeniu siekamy i mieszamy z białym serem pół na pół. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Lepimy małe pierożki. Podajemy je z sosem pomidorowym z dodatkiem odrobiny czosnku, bazylii lub innych ziół. Doprawiamy solą. Smacznego!
  • 18.03.13, 18:40
    No to ja robię tak :)
    Kupuje szpinak w lisciach w woreczku moze tez być mielony ale to nie to samo ;p
    szpinak
    cebula
    olej do smażenia
    kucharek lub sól
    pieprz
    czosnek
    makaron swiderki lub jakiś inny gruby
    smietana 18 % ja używam tylko piątnicy ponieważ jest najbardziej kremowa i nie kwaśna nie wiem jak wyjdzie z inną
    Na patelnie rzucam pokrojoną w kostke cebule i podsmażam ją z kucharkiem na oleju potem dodaje świerzy czosnek i smaże jeszcze chwile wszystko razem. Pózniej dorzucam szpinak i jak już jest gotowy to dodaje śmietane i na koniec ugotowany makaron + pieprz .Wszystko razem to palce lizać ;DD potrawa zajmuje nie wiecej niz 20 min a wszytscy sie zajadaja
  • 05.04.13, 16:46
    Moja propozycja to pizza z cebulą/czosnkiem, szpinakiem i serem typu feta. No i ser oczywiście. Pizzę dzieci pewnie chętnie zjedzą.
    Jestem uzależniona od szpinaku i dobrze mi z tym :) Już wiem co dziś na kolację będzie :)
  • 25.05.15, 13:23
    kurczak nadziewany szpinakiem, makaron ze szpinakiem, ale dla dzieci może być fajne ciasto szpinakowe "zielony mech" :) wpisać w google i wyskoczy przepis - polecam:)
  • 27.05.15, 13:13
    inspirujące pomysły
  • 09.06.15, 10:14
    A widziałaś już to "mchowe" ciasto ze szpinakiem? Myślę, że dzieci będą za nim przepadać! :)))
  • 27.08.15, 10:56
    świeży szpinak moje dzieci tolerują, np na pizzy, czy w hamburgerach, ale już w innej postaci bywa różnie ;) ale udaje mi się przemycić w takich daniach: czosnekwpomidorach.pl/szpinakowe-ravioli-z-lososiem/ albo www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zupa_z_cukinii_szpinaku/przepis.html polecam wypróbować ;)
  • 20.09.15, 19:57
    Cześć wszystkim. Chciałabym się podzielić z wami swoim prostym a zarazem bardzo smacznym przepisem na szybką zapiekankę ze szpinakiem. Potrzebny będzie wam Wasz ulubiony makaron, szpinak rozdrobiony może być mrożony( ja zawsze takiego używam) do szpinak zawsze dodaję kilka ząbków czosnku, zioła prowansalskie, bazylia i tymianek to wszystko zmaże kilka minut. Następnie w shaker roztrzepuję 200 ml wody plus pół kubka z dużej śmietany trzy łyżki mąki pszennej, łyżeczka wegety i serek topiony śmietankowy wszystko dodaję do szpinak a a potem do makaronu. Pycha. Spróbujcie
  • 22.09.15, 11:09
    ja oszalałam na punkcie surowego szpinaku w.. koktajlu! tak, ma bombowy kolor i jest naprawdę pyszny, a do tego zdrowy. dodatki są różne, ale zwykle dodaje banana, ananasa, brzoskwinie, kiwi, co mam akurat w lodówce :)
  • 06.10.15, 13:16
    j a robię coś takiego jak Reginazuk. Moim zdaniem szpinak musi być z czoskiem, jogurtem lub śmietaną i przyprawami. Nieprzyprawiony jest po prostu mdły i mi nie smakuje.
  • 28.09.15, 13:46
    Ja uwielbiam lasagne ze szpinakiem:-)
    Składniki:
    pudełko lasagne
    półtora kilograma szpinaku
    bryndza - około 15 dkg
    dwie cebule
    pięć ząbków czosnku albo i więcej
    żółty, ostry ser
    sos beszamelowy:
    pół kostki masła
    dwie czubate łyżki mąki
    dwie szklanki zimnego mleka
    dwa żółtka
    pół szklanki śmietany
    biały pieprz
    sól
    gałka muszkatałowa

    Na patelni rozgrzewam kawałek masła i szklę na nim dwie cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiedy cebula zeszklona, na patelnię wrzucam szpinak, który wcześniej dokładnie wymyłem. Jako, że szpinak szaleńczo zmniejsza swoja objętość podczas smażenia, dorzucam go do patelni kilka razy - tak by w efekcie cały szpinak znalazł się na patelni. Nie smażę go długo, a wprost przeciwnie - chodzi o to, by cały troszeczkę zmiękł i pokrył się masłem. Kiedy właśnie taki jest, dorzucam do niego pokrojony w bardzo cienkie plasterki czosnek i doprawiam białym pieprzem.
    Reszta normalnie, jak przy lasagne:-)
  • 30.09.15, 12:49
    dzieki za przepis, spodobał mi się
  • 06.10.15, 12:59
    Fajny przepis, bardzo smaczny to : podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojonego łososia. Potem szpinak. Trochę podsmażyć. Dodac ząbek czosnku i trochę śmietany/mleka. Bardzo dobre z makaronem :)
  • 15.10.15, 12:38
    ja bym proponowała szpinakową zapiekankę!
    To świetny sposób, moja mama też tak mnie nauczyła jeśc szpinak.
    najlepiej jak bedziemy miec ciazsto francuskie pokrojone na kawałki (tak zeby mozna zrobic z tego roladki.
    i nadziewamy to farszem czyli szpinakiem zmieszanym z żóltym serem(moze byc wkrojony lub ten sypki) jesli dzieci lubia mozesz dodac czosek , smarujemy to jajkiem lub masłem i dajemy do piekarnika. to siwetny pomysl bo dzieci kochają zapiekanki i sery, dodatkowo mogą polac sobie ketchuip zeby zniwelowac smak, a Ty zjesz swoj ulubiony szpinak. ;D
  • 15.10.15, 19:55
    Naleśniki ze szpinakiem, tarta ze szpinakiem, zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pierogi ze szpinakiem, dewolaje ze szpinakiem, a nawet pyszne ciasto ze szpinakiem ( Leśny mech), a którym wcale nie czuć szpinaku, a smakuje obłędnie.. Na wszystko znajdziesz masę przepisów w internecie :)
  • 18.10.15, 21:11
    Można zrobić kieszonki z ciasta francuskiego, szpinaku i fety. Idealna przekąska na imprezy.
  • 14.11.15, 22:55
    Również polecam, kurczaka przygotowuję w parowarze.
  • 24.11.15, 09:02
    Pyszne są pakieciki z ciasta francuskiego, szpinaku, czosnku i fety. Jest to idealna przekąska na imprezy.
  • 10.12.15, 09:51
    ja robię roladki z ciasta naleśnikowego z serkiem i szpinakiem mniam:)))
  • 11.01.16, 14:03
    A co powiecie na pierogi ze szpinakiem i z dodatkiem fety? Moim zdaniem są rewelacyjne.
  • 06.03.16, 13:26
    Ja dziś robię warkocz z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, szpinakiem i serem. Przepis jest naprawdę prosty i można go znaleźć na Kwestii Smaku.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.