22.06.13, 18:59
Składniki
640 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g margaryny
220 g cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatki:
1 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
2-3 łyżki cukru do dosłodzenia jabłek

Potrzebna będzie blaszka o wymiarach 25cm x 35cm.

Przygotować kruche ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę. Cukier, cukier waniliowy i żółtka roztrzepać ze śmietaną i dodać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jeżeli są mocno kwaśne można dosłodzić cukrem.

Rozgrzać piekarnik do 200-220°C. Ciasto podzielić na połowę. Jedną połowę rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowaną tłuszczem formę. Jabłka odsączyć z nadmiaru soku i rozłożyć równomiernie na cieście w foremce, posypać cynamonem. Drugą rozwałkowaną połową ciasta przykryć jabłka i ponakłuwać widelcem. Piec przez 40-45 minut.

Przepis znalazłam na Polish Village Bread i moi znajomi sobie go zawsze chwalą :)
Edytor zaawansowany
  • wilkdominika 24.06.13, 21:15
    kama super przepis, na pewno pyszna szarlotka z tego wyjdzie :) dzieki za przepis na ciasta! :)
  • justyna_1981 01.07.13, 22:32
    Bardzo fajny, prosty przepis na ciasto :) Ja ostatnio też robiłam jabłecznik, wyszedł mi pyszny. Może coś znajdę w Twoim przepisie, jakiś tajny składnik jako natchnienie do kolejnych wypieków :)
  • Gość: AnkaKw IP: *.ennet.pl 15.07.13, 12:30
    Przepis fajny tyle że...po co ta margaryna?
    Przecież robisz ciasto dla siebie,prawda?
    W mojej kuchni margaryna nie istnieje.Ciasta wszelakie a tym bardziej kruche - tylko masło.
    A jaki zapach w kuchni :-)
  • tokokot 15.07.13, 15:54
    Fajnie.... slinka cieknie... Ciekawe, czy mozna dodac jagód, bo sezon teraz się zaczyna... Bo z malinami np. to kiedyś robiłam (według innego przepisu). tylko cynamonu nie dawałam...
  • agalans 15.07.13, 16:17
    Jagódki - jak najbardziej pasują, bo same nie maja jakiegoś mocnego, swoistego smaku! Za to pieknie pachną, gdy się je w sporych ilosciach w ciachu upiecze :):)

    A moj dodatek do szarlotki, który wyprobowywałam to... MELONY! Troche tylko, tak zeby posiekane na drobno cienką warstwą przykrywały jabłka na wierzchu! Palce lizac... szczegolnie fajnie modyfikują smak przy bardzo kwaśnych jabłkach. polecam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.