Dodaj do ulubionych

Jak smażyć naleśniki na małej iliści tłuszczu lub

09.09.14, 12:07
Witam
Bardzo lubię smażyć naleśniki lub placuszki z ciasta naleśnikowego z jabłkami.
Mam do Państwa pytanie:
Jak je smażyć na patelni teflonowej (kosztowała prawie 100zł) na jak najmniejszej ilości oleju słonecznikowego, a jednocześnie nie przepalić patelni? Podobno na tej patelni można smażyć bez tłuszczu, ale ja się boję, ze ją przepalę.
dickkor
ryszrosz.blogspot.com
Edytor zaawansowany
  • Gość: lila IP: *.w90-26.abo.wanadoo.fr 09.09.14, 23:32
    Ja smaruje patelnie pedzelkiem maczanym w oleju lub rozpuszczonym maslem.Specjalne pedzelki do tego celu mozna nabyc w marketach.Jesli juz potrzeba to uzyj papierowy recznik umaczany w tluszczu lub przekrojonego ziemniaka nabitego widelcem maczac w tluszczu i smarowac patelnie.
  • Gość: lila IP: *.w90-26.abo.wanadoo.fr 09.09.14, 23:44
    A jesli kiedys zechce Ci sie usmazyc baklazany lub cukinie to kroje w plastry,sole i gdy "sie troche wypoca" susze papierowym recznikiem,smaruje z obu stron olejem i tak smaze kilka minut.Sa smaczne i bardziej dietetyczne niz te ktore wypily duzo oleju kiedy sa smazone w duzej ilosci oleju.
  • 10.09.14, 13:26
    Ja dolewam po prostu bezpośrednio do ciasta trochę oleju i jest elegancko, szybko i smacznie
  • 10.09.14, 20:49
    Zamiast pędzelka może być również zwykły wacik kosmetyczny ,wystarczy nasączyć go odrobiną oleju i posmarować nim patelnie .
    Ja zawsze tak robię i nie mam problemu z ani z nadmierną ilością oleju ani z przypaloną patelnią :)
  • 10.09.14, 22:36
    Bardzo Państwu dziękuję za rady. O dolewaniu oliwy do ciasta przed smażeniem, kiedyś już słyszałem.
    Pozdrawiam,
    dickkor
  • 10.09.14, 22:44
    Jeśli chodzi o smarowanie patelni to tylko raz przed smażeniem, czy czy przed każdym kolejnym smażonym naleśnikiem.?
    Pozdrawiam,
    dickkor
  • Gość: lila IP: *.w92-161.abo.wanadoo.fr 10.09.14, 23:41
    Ja przed kazdym kolejnie smazonym nalesnikiem.
  • 12.09.14, 13:30
    mi zawsze kladziono do glowy ze nalesniki to na teflonowej patelni...a tluszcz dodaje się do ciasta a nie na patelnię.
  • Gość: AnkaKw IP: *.ennet.pl 12.09.14, 13:48
    Wielokrotnie próbowałam dodawać tłuszcz do środka ciasta.I NIGDY mi te naleśniki nie wychodziły.Ciasto było do wylania do zlewu.I robiłam nowe bez żadnego tłuszczu.
    Natomiast ZAWSZE przed smażeniem smaruję patelnię( za każdym razem,przed kolejnym plackiem) kawałkiem słoninki nadzianej na widelec.
    Taką metodę wypróbowałam i jest świetna.Placki zawsze dają się przewrócić na drugą stronę.I nie przywierają do patelni.
  • Gość: anulkam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.14, 12:05
    ja nie uzywam tłuszczu tzn oleju wcale!!! biore kawałek smalcu na widelec, delikatnie smaruję rozgrzaną patelnię, i na odrobince smalcu smazę naleśniki, robię tak od lat nic sie nie dzieje z patelnią. POLECAM!!!
  • 23.09.14, 13:57
    nigdy nie daję żadnego tłuszczu ani do ciasta ani na patelnie, ciasto leję na suchą rozgrzaną patelnię i jest dobrze :)
  • 23.09.14, 18:23
    Podstawa to dobra patelnia i nie koniecznie już teflonowa.

    --
    Wasilków
  • 01.10.14, 19:13
    Nie przepadam za posmakiem tłuszczu, więc wcale nie używam go do robienia naleśników. Podgrzewam patelnię i wlewam ciasto - nigdy nic się nie przepaliło, ani naleśnik, ani patelnia.

    --
    Blog Mieszkaniezglowa czyli oszczędzanie i kupno mieszkania
  • 02.10.14, 10:17
    ja zawsze przy pierwszym naleśniku daję trochę więcej tłuszczu, dzięki czemu wydaje mi się, że jest odpowiednia powłoka, a przy kolejnych naleśnikach dodaję jedynie kropelkę oleju, którą rozprowadzam energicznymi ruchami. Poza tym jeśli ze względów zdrowotnych chcesz używać mało tłuszczu to lepiej zmienić olej słonecznikowy na rzepakowy, który ma równie dobry smak i jest zdrowszy.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.