Dodaj do ulubionych

Problem z dynią

19.10.17, 11:45
Korzystając z okresu przed Halloween, gotuję różne rzeczy z dyni. Niedawno zrobiłem gulasz wegetariański z dyni, w sposób następujący:
podsmażyłem 1 cebulę, następnie pokrojoną w drobną kostkę marchew, pasternak, brukiew. Gdy warzywa były już "al dente", dodałem dynię pokrojoną w kostkę i podlewałem bulionem z kostki rosołowej (wege). Efekt – wyszła potrawa jadalna, ale dość nudna i pospolita w smaku. Jak to zmienić, jak poprawić?

--
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o lacinie
Edytor zaawansowany
  • tutiki87 20.10.17, 07:27
    Nie wspomniałeś o przyprawach, jakich używasz do tego gulaszu. Kiedy robię placki z dyni dodaję do niej sól, pieprz i zioła prowansalskie. Może do gulaszu dodałbyś liścia laurowego? Nie wiem, jak wyraziste smaki lubisz, ale mam wrażenie, że danie było niedoprawione.
  • kicior99 20.10.17, 11:27
    Jak zwykle pieprz, zmieloną kolendrę i odrobinę bazylii.

    --
    Wszystko co chciałbyś wiedzieć o łacinie
  • baba67 23.10.17, 10:15
    Dodaj przecieru pomidorowego i sporo pieprzu.Więcej cebuli,czosnek świeży koniecznie, drobno pokrojony 2 ząbki na pół kilo dyni.

    --
    W ciszy drzemie siła.
  • alberto_srapovoli 23.10.17, 10:32
    Drogi kiciorze

    Sa dwa sposoby, zeby poprawic wegetarianski gulasz:
    - dolewasz troche wody, dzieki czemu latwiej bedzie go wylac do kibla, albo
    - dodajesz mieso.

    Pozdrawiam zyczac smacznego.
  • plutoniczna 23.10.17, 10:53
    dynia "lubi" przyprawy:
    imbir, papryka słodka/ostra, kurkuma, cytryna, kminek, kumin gałka muszkatołowa.
    to moje typy.
    możesz spróbować.

    dynia jest moim warzywem "number one" jesieni.
    można ja jeść na wiele sposobów.

  • leoleo 23.10.17, 12:14
    dynia piżmowa pasuje do wszystkiego, warunek - nie można jej dusić dłużej niż 10 min; zdrowia ludziom
  • an.16 23.10.17, 14:20
    Wbrew utartym opiniom cebula średnio pasuje do dyni. A marchew wcale. Dziwny jest twój dobór warzyw. Brakuje czegoś strączkowego. Wczoraj zrobiłam dynię z białą fasola i szpinakiem. Dodałam gałkę muszkatołową, dużo kminu rzymskiego, nieco szafranu i czosnek (chyba zbędny). Dobre wyszło. Wersja dla córki: zmiksowane, dodane jajko trochę maki pełnoziarnistej i usmażone placuszki.
  • Gość: Andy IP: *.static.ip.netia.com.pl 23.10.17, 15:06
    Powtórzę za poprzedniczką:
    dodaj śmiało imbir, paprykę słodka/ostra, gałka muszkatołowa ja lubię dodać cynamon a nawet odrobinę anyżu a jak ktoś lubi to i kurkuma, cytryna, kminek, kumin.
    Dynia jak dynia jest "mało wyrazista" w smaku prosi się więc o przyprawy.
    Można dodać odrobinę cukru, wina wytrawnego (daję pól szklanki wina z winogron - własnego wyrobu na 2l zupy) lub octu winnego do smaku. Co kucharz to pomysł.
    Poeksperymentuj. Uwaga po dolaniu wina przegotuj bez przykrycia aby uleciały procenty - szczególnie jeśli dzieci tym zamierzasz poczęstować. Aby skusić milusińskich wszystko miksuję blenderem i podają z grzankami lub pieczonymi w piekarniku rogalikami. Szkoda, że nie zbyt często jest to warzywo w naszym menu.
  • bei 24.10.17, 11:08
    Przypraw pikantnie, smak możesz podostrzyć porem, którego trzeba dołożyć surowego i drobniutko pokrojonego. Można dodać duszone pieczarki.
  • bene_gesserit 25.10.17, 17:39
    Nic dziwnego, że wyszło nijakie - dynia jest słodka, marchewka też, pasternak i brukiew - również; do tego przypraw żadnych i dziwisz się, że nudne? Wyszedł ci słodki wywar warzywny na kostce.

    Zrównoważ smak czyms wyrazistym - np grzankami serowymi (ser ostry, nie słodki! może być coś z niebieską pleśnią, albo wędzony - też pasują). Samą zupę dopraw jakąś gustowną mieszanką z wymienionych powyżej (ja bym widziała tu liść laurowy, ziele angielskie, świeżo mielony pieprz, trochę czosnku, kumin i/lub kolendra, chili). Smak zniwelowalabym sokiem z cytryny.

    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • fotomotywacja 25.10.17, 23:03
    ja też powtórzę po poprzednikach :)
    - IMBIR
    - CURRY
    - KURKUMA
    i będzie pycha!
  • mmagi 20.11.17, 15:29
    zamiast tego bulionu trzeba było dodac mleko kokosowe i przyprawy indyjskie:)

    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.