Dodaj do ulubionych

Kruche (?) ciasto z gofrownicy

26.02.19, 22:24
Nieżyjąca ciotka robiła rewelacyjne mazurki. Ich spód był wykonany z ciasta upieczonego w gofrownicy. Cztery serduszka układała w koło i zalewała kajmakiem. W takim mazurku spód był cieniutki, idealnie równy. To nie było typowe ciasto gofrowe, raczej kruche. Przepisu nie znam, ciotka nie żyje. Czy ktoś z Was słyszał/wie, jak zrobić takie kruche ciasto w gofrownicy? Może z Waszą pomocą uda mi się w te święta odtworzyć mazurki cioci?

--
Żeby dojść do źródła, trzeba iść pod prąď
Edytor zaawansowany
  • grabixa 11.03.19, 12:55
    żeby zrobić kruche ciasto w gofrownicy, to potrzebna jest gofrownica o bardzo dużej mocy
  • reinadelafiesta 12.03.19, 10:15
    Grabixa
    Dobrze, to w takim razie załóżmy, że mam taką gofrownicę. Skoro były takie gofrownice 30 lat temu, to teraz pewnie też. A skład ciasta? Robiłaś/ robiłeś takie kruche?

    --
    Żeby dojść do źródła, trzeba iść pod prąď
  • asiakracja 05.06.19, 08:50
    Nie słyszałam o takim rozwiązanie. Ale też będę wdzięczna za przepis.
  • anna.lib 15.07.19, 10:16
    Mam fajny przepis na gofry (z jednego lokalu gastronomicznego) wychodzi z niego prawie 3,5 kg ciasta, tak więc musisz sobie zmniejszyć proporcje, ale ciasto jest genialne, bardzo chrupkie :)
    12 jajek
    0,5 litra mleka
    0,5 litra wody gazowanej,
    0,2 kg masła (roztopione),
    1,12 kg mąki,
    0,3 kg cukru pudru
    0,1 kg cukru waniliowego
    0,06 kg proszku do pieczenia
    Polecam wypróbować, ja go uwielbiam :)
  • reinadelafiesta 15.07.19, 18:15
    Anna.lib
    Choć nie do końca chodziło mi o kruche ciasto gofrowe, tylko o takie zwykłe, klasyczne kruche, tyle że robione na gofrownicy, tym niemniej bardzo dziękuję za przepis, wypróbuję przy najbliższej okazji☺

    --
    Żeby dojść do źródła, trzeba iść pod prąď
  • anna.lib 16.07.19, 08:52
    Polecam:) niestety stricte przepisu na ciasto kruche do gofrownicy nie mam , natomiast mam różne stare przepisy po babci, prababci, to przeszukam, jak coś znajdę, to dam znać :)
  • reinadelafiesta 16.07.19, 09:25
    Anna.lib
    :)

    --
    Żeby dojść do źródła, trzeba iść pod prąď
  • czarna9610 04.08.19, 17:58
    A może to było ciasto takie jak na orzeszki. Ta patelnia do orzeszków działa chyba na podobnej zasadzie jak gofrownica. Ciasto do orzeszków jest kruche.
  • reinadelafiesta 04.08.19, 23:39
    Nie kojarzę patelni do orzeszków? Możesz coś więcej powiedzieć?

    --
    Żeby dojść do źródła, trzeba iść pod prąď
  • czarna9610 06.08.19, 17:33
    W latach 80 zza wschodniej granicy przywożono takie coś [url=https://naforum.zapodaj.net/83b6e7ab04c8.jpg.html][img]https://naforum.zapodaj.net/thumbs/83b6e7ab04c8.jpg[/img][/url]
    Te orzeszki się robiło na kuchence czyli podobnie jak gofry. Kruche cienkie ciasto. Nie znam przepisu, bo sobie nie kupiłam, ale myślę że na mazurek by sie nadawało

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka