IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 13:26
wyszło za pierwszym razem i jest swietne
Edytor zaawansowany
  • Gość: aaa IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 23.12.04, 15:09
    poniewaz u nas ser mascarpone jest dosc drogi stosuje wersję 1 lub 2 opakowania
    mascarpone po 250 gr i do tego 330 ml smietanki kremowki 36 proc kt ubijam na
    sztywno i masa jest równie dobra- nawet troche lzejsza.Ilość żółtek tez
    ograniczam do 3-4. Zreszta w zależnosci pd regionu kazdy włoch robi tiramisu
    inaczej:)) pozdrawiam
  • ela.tu-i-tam 23.12.04, 15:14
    Kilo mascarpone i 10 zoltek, no to porcja dla restauracji.

    Moj przepis 500 gram mascarpone i 6 zoltek daje juz bardzo duza rynienke,
    starczy dla tuzina ...
    www.ccwhois.net/parisvarsovie/tiramisu.html
    I udaje sie zawsze.
  • Gość: sati IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.03.05, 15:55
    czytajac ten artykul wlasnie je jem......to deser bogow
  • Gość: @neta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 16:04
    Dziewczyny powiedzcie jakiego kakao używacie?????
  • ela.tu-i-tam 06.03.05, 20:43
    > Dziewczyny powiedzcie jakiego kakao używacie?????

    Gorzkie kakao Van Houtena (tu Wedla nie mam, ma byc gorzkie).
  • kikkera 06.03.05, 20:49
    Zgadzam się z Tobą, Elu. Po wielu próbach okazało się, że właśnie kakao Van
    Houtena to jest to :) nie tylko zresztą do Tramisu, ale także do każdego ciasta
    z czekoladą.
  • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 10:18
    popieram
  • Gość: elle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 12:02
    tylko van houten
  • Gość: kawa IP: *.dkm.cz 25.01.06, 21:27
    a ja posypuję przetartą przez sitko kawą rozpuszczalną Nescafe a nie żadnym
    kakao, to jest pycha!
  • Gość: FK IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 17:38
    Ja nie posypuję kakao tylko gorzką czekoladą. :-)
  • Gość: asiaaaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 16:45
    najlepsze jest prawdziwe kakao
    smacznego
  • boni_76 03.04.08, 15:49
    Ja robię z dwóch opakowań serka (kupuję Piątnicę), zużywam 3-4 jaj
    (białka ubijam na pianę i też dodaję). Nieraz podaję ciasto w formie
    tortu więc dodaje nieco żelatyny (dla pewności).
    --
    www.paulaimichal.weselny.pl
    -------------------------------
    "Dążymy di tego co zakazane"
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 20:39
    gorzkie kakao Wedla :)
  • Gość: jadzia IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.05, 21:01
    ja jeszcze dodaje male kawalki gorzkiej czekolady miedzy warstwy, pycha
  • Gość: spysia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 20:14
    co to jest amaretto??
  • linn_linn 14.07.05, 20:37
    Amaretto, likier migdalowy. Najslynniejszy Amaretto di Saronno / wlasciwie
    Disaronno / w charakterystycznej "pudelkowej" butelce.
  • Gość: beti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 14:10
    robię dziś na deser tiramisu włąśnie
  • Gość: PolskiCukier IP: 80.68.236.* 21.07.05, 14:55
    Przypomniał mi się dowcip:
    Jaki jest ulubiony deser szefa?
    TyrajMisiu.
  • Gość: gosć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 10:12
    no to gratuluję!
  • Gość: jacek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 07:33
    Pani Agnieszko! Dlaczego wypisuje pani takie rzeczy? Biszkopty firmy San?! Z
    całym szacunkiem dla tej firmy, ale w tym przepisie, polskie biszkopty to
    kompletna porażka. Włoskie prężą się dumnie wtedy gdy je polewamy espresso i
    amaretto, podczas gdy nasze namakają i kapcieją.
  • Gość: anka IP: 81.219.10.* 22.03.08, 02:26
    Robilam z biszkoptów włoskich i z polskich SAN.A robię dosyć często.
    Wszyscy którzy jedli uważali,że z naszymi biszkoptami lepsze. Ale
    tylko San
    Ponieważ gusta nie podlegają dyskusji nikogo nie namawaim-
    przedstawaiam swoje zdanie , ot i wszystko.
  • Gość: aga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 21:43
    ja mam przepis na tansza wersje: biszkopty maczam w kawie (nie za mocno),
    ukladam na talerzu , biszkopty smaruje smietana 36 procent (z piatnicy, jest
    ubita i super smaczna a przytym niedroga),posypuje kakao. i tak kilka warstw.
    mozna dodac tez potarta czekolade na kakao.
  • Gość: magda IP: *.icpnet.pl 28.02.06, 15:01
    ale tu chyba nie o to chodzi żeby zrobić biszkopty z bitą żmietaną i cacao... to
    ma być coś co powala innych z nóg ;)
  • Gość: Wiktoria55@gazeta. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:47
    Dziękuję za wspaniałe przepisy i rady
  • Gość: ga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:42
    uważajcie na ptasią grypę
  • numenius 04.09.06, 14:13
    dziekuje - swietny przepis - nie trzeba go modyfikowac, bo po co zmieniac
    zwycieska druzyne?:)

    ciasto wyszlo na najwieksze dostepne naczynie zaroodporne pyrex i absolutnie
    nie starczylo dla 12 osób - zjedlismy w 6 osob i kazdemu bylo malo!!!
  • Gość: jagna1606 IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 16:10
    Mam pewna uwage- uzywajcie dobrych, najlepiej wloskich biszkoptow ladyfingers, z
    naszymi (ktore sa tanie, nie wychodzi to co trzeba).
    Oraz, uwazam ze kompletna porazka jest polski serek mascarpone, produkowany
    przez rodzima mleczarnie, i dumnie tak wlasnie nazwany.Robilam tiramisu 3 razy z
    tym serkiem i za kazdym razem masa wyplywa spomiedzy biszkoptow, deser podany na
    stol
    wyglada wrecz obrzydliwie.Owszem w smaku jest to nawet dobre ale nie trzyma sie
    kupy.
    Oryginalny serek ,jak sie go doda do kremu z zoltek i cukru, zn dobrze ubitego
    kogla-mogla,masa pieknie gestnieje i nabiera kremowej konsystencji, pysznej dla
    oka.Nie mowiac o biszkoptach, ktorych dzis uzylam ,wloskich(cena chyba 6,99 za
    paczke -polskie lub nie wiadomo w ogole jakie, kosztuja 4-5 zl).
    Serek mascarpone rodzimy 5.5 zl , a wloski 9 zl.
    Wiec zeby miec efekt i satysfakcje , warto(bardzo!), doplacic te 12 zl za lepsze
    produkty.Wlasnie dzis sie w tym utwierdzilam.
  • Gość: Soozie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 15:43
    Robilam wielokrotnie tiramisu z serka z piatnicy z 5 zl i wyszlo doskonale !
    zarowno w smaku i konsystencji :)
    co do biszkoptow natomiast sie zgadzam w pelni ! a na dodatke, wcale one nie sa
    drozsze, bo w opakowaniu jest ich wiecej, pamietam, kiedys porownywalam cene i
    wyszlo tyle samo.
    pozdrawiam
  • Gość: FK IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 17:41
    A mnie serek z piątnicy nie podpasował. Niezawodny jest u mnie Epiu, chociaż
    jest trochę droższy. Ale aż się chce go zjeść jak się otwiera opakowanie :)
  • Gość: kuchcińska IP: *.puchaczy.waw.pl 07.03.07, 16:33
    Pycha, pycha pycha - zawsze wychodzi a muszę robić często bo się rodzinka i
    znajomi dopominają i nie pozwalają mi przyjść z pustymi rękami ;) No i bardzo
    dobry to patent na zjednanie teściowej ;))
  • Gość: monia IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.03.07, 18:23
    powiedzcie mi proszę gdzie można w polsce kupić prawdziwe włoskie biszkopty i
    włoski mascarpone?podajcie mi nazwę marketów?
  • mkmarek5 22.03.07, 12:32
    WłAśNIE, GDZIE W KRAKOWIE???
  • Gość: edek IP: *.aster.pl 22.03.07, 22:21
    włoskie biszkopty kupuję w Lidlu (tak,tak)a mascarpone jest we wszystkich
    większych supermarketach
  • Gość: blanka IP: 212.76.37.* 28.02.09, 00:24
    markety select i male sklepy dobrze zaopatrzone, np warzywniak
    jarzynka na kabatach. Na tych biszkoptach jet napisane tiramisu i
    jest takie okienko w którym je widać.
  • Gość: FK IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 17:34
    Hm... bez białek? :)

    Zawsze się zastanawiam co zrobić z surowymi jajkami, żeby mieć pewność, że nie
    ma tam np. salmonelli ?
  • Gość: joma IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.07, 22:12
    czy serek z zóltkami ubijamy robotem czy tez wystarczy po prostu wymieszac
    łyzką ? czy to w ogóle ma jakies znaczenie ?
  • Gość: joma IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.07, 19:39
    odpowiem sama sobie :)kupiłam dwa opakowania serka - jedno włoskie Epiu ,
    drugie piatnica , zmieszałam z dwoma zółtkami , bez białek (troche sie boję
    nawet tych dwóch zółtek, do tego oryginalne włoskie biszkopty (w nazwie mają ze
    do tiramisu), zoltka robiłam rezcnie ale jak dodalam serki to latwiej było
    mikserem ! moje tiramisu siedzi teraz w lodówce i czeka na jutrzejszą
    degustcję :), jezli chodzi o konsystencję to juz po 3 godz jest bardzo zwarta,
    biszkopty moczyłam do połowy w kawie i amaretto. Jutro będę mogła powiedziec
    jak smakuje, bo na razie wyglaDA SMAKOWICIE, ale podobno najlepsze po 1 dniu
    wiec czekamy :)
    odnosnie serków i ich konsystencji - ktos napisal ze piatnica sie leje, ja mma
    wrazenie ze jest bardziej zwarta niz włoskie epiu.
  • Gość: deczko IP: *.energis.pl 05.01.08, 11:48
    Czy mozna zrobic tiramisu bez zoltek?? Szczerze mowiac surowe jajka odstraszaja
    mnie od tego deseru, choc wielka mam na niego ochote!
  • joma24 14.03.08, 16:27
    ja robiłam zawsze z zóltkami, jedynie ilosc redukuję o połowę w tym
    przepisie, zółtka nadaja mascarpone to cos ... wg mnie
  • Gość: żonka IP: 82.139.152.* 20.08.08, 15:33
    parę osób pytało co zrobić z surowym białkiem żeby mieć pewność że nie będzie
    salmonelli
    JAJKA PRZED ROZBICIEM TRZEBA SPARZYĆ WRZĄTKIEM (ZALAĆ NA OK. 10 SEKUND)
  • Gość: biol IP: 213.155.170.* 27.12.08, 23:23
    Sama się zalej...bakterie tą niszcza najsłabsze detergenty,wystarczy
    umyć jajko,ściereczka czy gąbeczką na kt był płyn do mycia naczyń,to
    chroni przed bakteria z zewnatrz,ale jak wiadomo może ona tez być w
    srodku;p
  • numenius 15.03.08, 13:05
    Biszkopty - tylko SAN, raz sprobowalem ponoc najlepszych wloskich biszkoptow
    VICENZOVO i... one sa niestety za bardzo zbite [san przy nich faktycznie wyglada
    jak ubogi brat] i przy degustacji nie dziela sie tak latwo i idealnie jak san
    [te niemal sie rozpadaja i o to wlasnie chodzi [wg mnie;)]

    Serek mascarpone - stosowalem tylko EPIU, ale ostatnim razem kupilem PIATNICE.
    podczas miksowania przezylem chwile autentycznej grozy, bo porobily sie straszne
    grudy!! myslalem o wyrzuceniu calej masy ale na szczescie grudki sie roztopily i
    masa w efekcie wyszla doskonala - tzn jest bardziej lejaca [ale nie rozlewajaca
    sie] niz epiu i w smaku tez jest ok, ale dodalem nieco wiecej cukru niz zwykle.

    Polecam przed podaniem posypac odrobina drobnego cukru, pyyyychaa [tak jak w
    Antich cafe, gdzie jest wg mnie najlepsze kupne tiramisu w warszawce, na drugim
    miejscu jest Vera Italia na Sąchockiej a na trzecim Miedzy Nami w wersji
    jednowarstwowej]
  • gnusmass 05.05.08, 23:57
    numenius napisał:

    > Biszkopty - tylko SAN, raz sprobowalem ponoc najlepszych wloskich biszkoptow
    > VICENZOVO i... one sa niestety za bardzo zbite [san przy nich faktycznie wyglad
    > a
    > jak ubogi brat] i przy degustacji nie dziela sie tak latwo i idealnie jak san
    > [te niemal sie rozpadaja i o to wlasnie chodzi [wg mnie;)]
    >
    > Serek mascarpone - stosowalem tylko EPIU, ale ostatnim razem kupilem PIATNICE.
    > podczas miksowania przezylem chwile autentycznej grozy, bo porobily sie straszn
    > e
    > grudy!! myslalem o wyrzuceniu calej masy ale na szczescie grudki sie roztopily
    > i
    > masa w efekcie wyszla doskonala - tzn jest bardziej lejaca [ale nie rozlewajaca
    > sie] niz epiu i w smaku tez jest ok, ale dodalem nieco wiecej cukru niz zwykle.
    >
    > Polecam przed podaniem posypac odrobina drobnego cukru, pyyyychaa [tak jak w
    > Antich cafe, gdzie jest wg mnie najlepsze kupne tiramisu w warszawce, na drugim
    > miejscu jest Vera Italia na Sąchockiej a na trzecim Miedzy Nami w wersji
    > jednowarstwowej]
    ja tez 1 zmieniłem
    Nie miałem biszkoptów San ale zwykłe marketowskie, najtańsze na rynku.I tez było
    ok. Ale zamiast chłodzić kawę, zalewam 1 łyżeczkę mocnego fluidu zimną wodą i
    nie czekam.Wcześniej dla intensywnego smaku dawałem mocną, parzona kawę , ale
    teraz jest szybciej i efekt identyczny.
  • Gość: pani łyżeczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 01:21
    ok. Ale zamiast chłodzić kawę, zalewam 1 łyżeczkę mocnego fluidu zimną wodą i
    > nie czekam.Wcześniej dla intensywnego smaku dawałem mocną, parzona kawę , ale
    > teraz jest szybciej i efekt identyczny.

    No i fakt. Szybciej i wygodniej z już "zrobioną" kawą. Udał im sie ten wynalazek
    kawowy.
  • Gość: ewika IP: *.20-87-r.retail.telecomitalia.it 19.03.08, 21:45
    sprostowanie
    tiramisù wloskie - nie nalezy sypac kakao za kazdym razem lecz na
    koniec (na wierzch),druga sprawa trzeba podkreslic jesli ktos nie
    wie,ze kawa ma byc ostudzona.
    na tiramisù mozna uzyc tez,spodu biszkoptowego (gotowy w
    supermerkatach),jak rowniez normalnego cukru a nie cukru pudru gdyz
    jest drozszy.
    zycze smacznego.
  • Gość: ewika IP: *.20-87-r.retail.telecomitalia.it 19.03.08, 21:59
    sprostowanie
    tiramisù wloskie - nie nalezy sypac kakao za kazdym razem lecz na
    koniec (na wierzch),druga sprawa trzeba podkreslic jesli ktos nie
    wie,ze kawa ma byc ostudzona.
    na tiramisù mozna uzyc tez,spodu biszkoptowego (gotowy w
    supermerkatach),jak rowniez normalnego cukru a nie cukru pudru gdyz
    jest drozszy.(
    niestety jadlam wiele tiramisù ale daleko im od prawdziwego wlskiego
    na bazie mascarpone z firmy Galbani.
    palce lizac.
    A kto zawita do Rzymu to polecam "Settimio all'Arancio"
    via dell'Arancio 50
    blisko wlasnie via del Corso na skrzyzowaniu z via Condotti ta co
    prowadzi do Piazza dI Spagnia
    tel restauracji.
    tel.0039/06/6876119


    zycze smacznego.
  • Gość: ania IP: *.office.allegro.pl 21.03.08, 15:14
    robię od jakiegos czasu to Tiramisu -jest cu-dow-ne -kawa Lavazza
    oczywiście schlodzona, biszkopty-zdaje się krakowskiej produkcji,
    amaretto-kompozycja niebiańska....

    jajka nalezy myć oczywiście dokładnie :-)


    www.pisanki.pl
  • numenius 27.04.08, 12:06
    a czy robicie żółtka na parze?
  • Gość: nobo IP: 213.172.178.* 20.05.08, 10:27
    Czy można zrezygnować z alkoholu, a może znacie jakiś bezalkoholowy substytut?
    Mam w rodzinie abstynenta i chciałabym zrobić ten deser, jednak bez popełnienia
    gafy...

    Proszę mi jeszcze napisać jak dużej formy używacie? Nie mam wyobrażenia ile tego
    wyjdzie.

    Będę wdzięczna za odpowiedź ;)
  • Gość: a.n.i.a IP: *.gprs.plus.pl 23.05.08, 13:48
    ja robie zawsze bez alkoholu i jest wspaniałe a robię tak: ubijam 5
    żółtek z 3-4 łyżkami cukru, jak już mi się zrobi kogel-mogel to
    dodaję po łyżce serek mascarpone (zawsze tylko z piątnicy 2
    opakowania po 250 g),jak już mam gładką masę to dodaję do niej ubitą
    pianę z tych 5 jajek i delikatnie mieszam aż się połaczy. biszkopty
    (takie zwykłe paluszki marki tesco- dobre są ) maczam w kawie ale
    bardzo delikatnie (nie całe tylko tak delikatnie z wierzchu) i
    układam w naczyniu żaroodpornym podłużnym bo jest przezroczyste i
    tiramisu świetnie w nim wygląda :) to polewam masą i z wierzchu
    posypuję startą czekoladą - gorzką lub deserową, a potem znowu
    biszkopt - masa - czekolada, mi zwykle starcza na 3 warstwy. nie
    daję alkoholu ani żadnego olejku migdałowego, kawy bardzo niewiele.
    Jest pyszne :)
  • tequilkuk 13.12.08, 13:21
    Teraz doczytalam ze robimy prawie tak samo :)
  • tequilkuk 13.12.08, 13:18
    Ja robie zawsze bez alkoholu, wloszka od ktorej mam przepis zachnela sie jak jej
    powiedzialam ze daje kahlue albo amaretto i podzielila sie tym przepisem:
    500 gr macsarpone
    paczka biszkoptow
    4 jajka
    300 gr cukru
    kakao lub czekolada do posypania
    kawa i mleko do biszkoptow
    Zoltka utrzec z cukrem, dodac mascarpone (wyjete wczesniej z lodowki zeby nie
    bylo zimne), utrzec dobrze - dodac ubite na piane bialka - dalej ucierac (sekret
    imho tkwi tutaj, musi byc naprawde prawie sztywne)
    Zaparzyc filizanke dobrej kawy (im lepsza kawa tym lepszy efekt)
    dodac mleko, maczac w ty biszopty (tak szybko, nie zeby naprawde zamiekly)
    ulozyc warstwe. polac warstwa kremu, kolejna warstwa biszkoptow i warstwa kremu.
    Wstwic na min 24 godziny do lodowki :)
    Ja posypuje czekolada na godzine przed podaniem.
  • tequilkuk 13.12.08, 13:20
    Przypomniala mi sie nazwa najlepszych wloskich biszkoptow: Pavesini (czy jakos
    tak) - one sa malenkie i bardziej chrupiace niz kazde inne. Warto sobie
    przywiezc pare paczek z wloch :)
  • Gość: Anett IP: *.gdynia.mm.pl 27.05.08, 15:22
    A czy ten przepis jest na dużą brytwannę, czy na tortownicę????
  • Gość: qwerjaqwer IP: *.srg.vectranet.pl 02.07.08, 18:38
    A ja robię z 400 ml śmietany 30% , którą ubijam , 1/2 szklanki cukru pudru , 1/2
    kg sera na sernik Piątnicy , dodaję 3 łyżeczki rozpuszczonej i podgrzanej
    żelatyny . Bez jajek . Doskonałe z ciemnym biszkoptem który kupuję w
    Kauflandzie . ( Produkowany w Czechach ) Jest super.
  • Gość: ZDZICH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 12:45
    Świetnie smakuje , tylko zbyt dużo kawy -zredukowałem o 20 %.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.