Dodaj do ulubionych

Alu kofta - kulki warzywne w sosie

29.04.05, 08:38
ludzie na jakim swiecie żyjecie? ile osób wie co to ghe? może i bym sobie to
ugotowała ale jak już o czymś piszecie to wypadałoby wyjaśnić co to jest -
ewentualnie czy czymś polsim można to zastąpić. paranoja. po co w ogóle
zamieszczać takie przepisy?
Edytor zaawansowany
  • Gość: Wlodek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 22:18
    Ghe to jest stopione masło.Topi się i zbiera pianę,a co zostanie to jest
    właśnie ghe(gi)
  • Gość: marylka IP: *.acn.waw.pl 08.05.05, 07:27
    ghee mozna kupic w centrum handlowym arkadia w wawie, w sklepie kuchnie swiata
    na parterze
  • Gość: kasia IP: *.crowley.pl 29.07.05, 12:39
    ghee to zklarowane maslo,moi rodzice robia go jeszcze kupujac maslo na targu od
    kobiety ze wsi a nastepnie przetapiaja je i zciagają pianke w ten sposób
    powstaje ghee. Najdroższy oczyszczony tłuszcz. Bardzo dobre polecam tylko natym
    smaże mieso i robie hinduskie potrawy
  • Gość: juni IP: *.orbitel.net.co 29.07.05, 15:53
    Brak podstawowych wiadomości o kuchni to jeszcze nie zbrodnia, ale darcie się
    na cały regulator o tym to kompromitacja do potęgi. Jak nie wiesz to użyj
    resztek szarych komórek i zapytaj w googlu.Na przykład tu:
    pl.wikipedia.org/wiki/Ghee
    albo tu:
    uczta.vege.pl/index.html (trzeba wejść w przepisy)
    albo tu:
    www.spicelore.com/db3/00267/spicelore.com/_uimages/ghee.jpg
    lenistwa, braku myślenia i pieniactwa nic nie usprawiedliwia.
  • fettinia 29.07.05, 16:25
    Wbrew pozorom wiele ludzi wie co to ghee-a nawet uzywa-pozdrawiam:)
    --
    la donna e mobile :)
    Pomóżmy Małgosi
  • evil7 30.07.05, 13:15
    i po co od razu afere robisz?skoro masz internet to znaczy,ze i wyszukiwarka w
    zasiegu,mozna poszukac,popytac na forum.niby zyjemy w dobie latwej informacji,a
    tu taki problem z ghee.
  • roseanne 30.07.05, 15:46
    nie ma co sie zoladkowac

    wiem ze ghe to sklarowane maslo
    wiem nawet, ze jak jest w przepisie "alu" to bedzie dotyczylo ziemniakow
    --
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10034
  • Gość: Dayel IP: 217.153.161.* 18.01.06, 17:57
    Oczywiście maszprawo nie wiedzieć co to jest. ale wyszukiwarka to prosta rzecz
    dla ludzi, nie oruzmiem robienia szumu zanim się nie sprawdzi....
  • Gość: iiiiii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 23:21
    ghee to sklarowane(oczyszczone maslo). mozna zrobic samemu-znajdz pierw przepis-
    lub kupic w hurtowni indyjskiej.
  • Gość: tusia IP: 195.245.213.* 06.06.06, 13:31
    GHEE to po prostu rozpuszczone masło :P
  • Gość: Metella IP: *.chello.pl 14.08.06, 09:32
    Ghee- oryginalnie robi się podobno z mleka bawolego. Ale jaki inny ssak, oprócz
    człowieka pije mleko w dorosłym wieku? i to w dodatku mleko innego ssaka?
    ludzie! MLEKO JEST NIEZDROWE, A KAMPANIA "PIJ MLEKO, BĘDZIESZ WIELKI" JEST
    CZYSTO KOMERCYJNA!
  • Gość: Mari IP: *.subscribers.sferia.net 29.06.08, 01:02
    Może to dzięki temu właśnie ten ssak rozwinął tak skomplikowaną cywilizację a
    inne nie:)
    Nie jestem zbytnią konserwatystką, ale jeśli naszym przodkom coś służyło, to
    może coś w tym jest.
  • Gość: kama IP: *.debacom.pl 30.08.06, 19:40
    ghe to sklarowane masło,caly przepis jak go otrzymac jest w internecie
    wystarczy poszukac.
  • Gość: Paulinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 01:08
    Polecam www.google.com . Np. pl.wikipedia.org/wiki/Ghi . :)
  • Gość: Pszczoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 13:44
    Ghee to taka substancja o gestosci masła wytworzona z tłuszczów zwierzecych.
    Autor przepisu chyba sam nie wiedział co to jest , nazywając tym samym tę
    potrawę wegetariańska. no coz. Z ghee mozna zastapic zwykłym masłem albo z niego
    zrezygnować. Jest duzo przepisów na koftę gdzie ghee po porstu nie ma :)
    pozdrawiam
  • Gość: śliwencja IP: 88.199.19.* 27.07.07, 10:29
    ja alu kofte robie już trzeci raz i jestem z niej bardzo zadowolona!! pochodze
    z małego miasta gdzie ciężko dostać niektóre składniki ale najwyrażniej mam na
    tyle wyobrażni żeby móc je czymś zastąpić. ghe możesz zastąpić oliwa lub
    masłem
  • Gość: adam3037 IP: *.adsl.alicedsl.de 31.08.07, 16:30
    Droga Higo - co to ghe wiedza prawie wszyscy, a ci co nie wiedza poszukaja
    najpierw w internecie zanim sie odezwa.
    ps
    zamiast ghe mozesz uzyc masla
    i ....wyluzuj :-)
  • Gość: pawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 18:21
    Ghe to czyste masło. Można zastąpić zwykłym olejem roślinnym.
  • Gość: Krasiwa IP: 212.142.33.* 11.01.08, 13:58
    Przepis rewelacj, siper starter...ghee to typowy tluszcz do smazenia
    i pieczenia. Posiada 100% tluszczu. wyglada i jest uzywane jako
    maslo.
  • Gość: magdni IP: 89.243.184.* 18.01.08, 18:47
    droga higo, ghe to rodzaj masla, nie jestem pewna czy mozna to kupic
    w Polsce
  • Gość: f IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 16:07
    Niebo w gębie!
  • Gość: POLIN IP: 77.236.0.* 08.10.08, 07:47
    JAK SOBIE KTOŚ POTRAFI WYSZUKAĆ W INTERNECIE PRZEPIS TO NA PEWNO ZNAJDZIE TEŻ
    CO TO TAKIEGO GHE. A POZA TYM TO JA NP. NIE GOTUJE PRAWIE WCALE A WIEM CO TO
    JEST. UWAŻAM, ŻE TO DOBRZE JEŚLI UŻYWAMY PROFESJONALNEGO NAZEWNICTWA :)
  • borysa 30.01.09, 13:41
    Mam pytanie, jakie warzywa uzyć - surowe czy gotowane ?
  • Gość: Ala IP: *.chello.pl 14.12.09, 19:33
    Zrobiłam! Było pyszne,takie pikantne i orientalne :-) Dziękuję za przepis.
  • Gość: obserwator51 IP: *.chello.pl 15.12.09, 01:19
    "garam masala, 1 łyżka ghee". Może to są jakieś chińskie wynalazki? Dość
    dziwny język kulinarny. To mi przypomina kuchnię Paskala z telewizji. On
    zawsze używa takich składników, jakby każdy mieszkał w Warszawie lub Paryżu,
    miał dostęp do wszystkich składników, znał wszystkie przyprawy oraz miał
    materac wypchany Biletami Narodowego Banku Polskiego. Wymyśla i udziwnia swoje
    przepisy, kalecząc przy tym język polski. Ja preferuję kuchnię polską, w
    której wiem o co chodzi, jak się co nazywa i jest ogólnie dostępne w
    najbliższym sklepie. Na takie też przepisy liczy większość czytających fora
    kulinarne. Szkoda, że nie wszyscy mają o tym pojęcie. ;)
  • izula_only 15.12.09, 14:41
    zawsze można wpisać w google i się dowiedzieć, a nie naskakiwać na autora,
    przynajmniej ja tak zrobiłam, eh ludzie chcą mieć podane wszytko jak na
    tacy. Dzięki za przepis :). Dziś będę próbować. Mam pytanie, czy można użyć
    suszonego imbiru?
  • izula_only 15.12.09, 16:14
    Rewelacja :) dodałam suszonego imbiru (choć wiem ze to nie to samo)
    serdeczne dzięki :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka