Dodaj do ulubionych

Kugiel ziemniaczany

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 21:52
Doskonały przepis, wypróbowany. Jednak jeszcze lepiej smakuje kugiel jaśli
doda się do niego trochę mięsa, boczku wędzonego, pokrojonych różnych wedlin.
Zapewne już nie będzie to przepis kuchni żydowskiej.
Edytor zaawansowany
  • Gość: naj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:56

    kugiel jest potrawą żydowską robiony z tartych ziemniaków na kaczce lub gęsi
    z cebula posiekana nie musi być drobno,piprz,sól,manna ,jajka na surowo mleko
    lub śmietana.
    zamiast kaczki i gęsi mogą być żeberka wiep.i po trochu np. nóżki,ogonek
    golonko,troszkę cielęciny.
  • Gość: aga 66 IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 23:52
    na pewno kugel jest z PRZEDBORZA(miasto k/Radomska).ziemniaki,mięso,cebula i przyprawy.coś w rodzaju dużego placka ziemniaczanego.
  • Gość: naj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:58
    kugiel jest potrawą żydowską robiony z tartych ziemniaków na kaczce lub gęsi
    z cebula posiekana nie musi być drobno,pieprz,sól,manna ,jajka na surowo mleko
    lub śmietana.
    zamiast kaczki i gęsi mogą być żeberka wiep.i po trochu np. nóżki,ogonek
    golonko,troszkę cielęciny.
  • Gość: misia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 21:21
    nie piszcie bzdur jakie żeberka wiepszowe kuchnia żydowska nie zawiera
    wiepszowiny
  • Gość: emanuella4 IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 19:28
    Kugiel pochodzi z okolic Przedborza i z samego Przedborza.Rzeczywiście jest to
    potrawa żydowska.Żydzi dodawali do kugla kaczkę,gęsinę,baraninę.Polacy
    unowocześnili przepis i dostosowali go do swojego upodobania i zamiast drobiu
    dodali mięso wieprzowe z kością(bo takie musi być dodane)pokrojone na
    kawałki.Można dodać golonkę,ogonki,żeberka i inne mięso wieprzowe(ale najlepszy
    kugiel jest z wieprzowego mięsa mieszanego.Często robię kugla w domu chociaż
    jest czasochłonny,ale efekt kulinarny obłędny.A ja dodaję do kugla
    żeberka.Warunek mięso musi być z tłuszczem.
  • Gość: emanuella4 IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 19:35
    Zapomniałam dodać,że do kugla dodaje się ani kaszy manny,ani jajek.Do kugla
    dodajemy do utartych ziemniaków cebulę,sól pieprz,no i mleko jeżeli ziemniaki
    mają mało wody po starciu.Ziemniaki ściera się na tarce jak na placki ziemniaczane.
  • Gość: Serafin IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 15:14
    Droga Emanuello4, mój znajomy pochodzi z okolic Przedborza i często chwalił się, że jada właśnie rzeczony kugel. Czy byłabyś tak uprzejma i udostępniła mi przepis na to cudo, tak by i mnie udało się go raz zaskoczyć?

    Pozdrawiam
    Serafin
  • Gość: pigwa3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.17, 01:57
    KUGIEL PIECZEMY W TEN SPOSÓB:OKOŁO 5 KG ZIEMNIAKÓW TRZEMY NA TARTCE I ODCEDZAMY JE NA SITKU, WODĘ Z NICH ZATRZYMUJEMY ŻEBY SIE ODSTAŁA I MIERZYMY , TYLE SAMO CO ODLEWAMY WODY DODAJEMY GORĄCEGO MLEKA DO ZIEMNIAKÓW. DO TEGO DZIEŃ WCZESNIEJ OSOLONE , POPIEPRZONE WEGETĄ OBSYPANE I POKROJONE ŻEBERKA Z CHŁODNI OKŁO 2 KG, KILKA CEBUL 4-5 , SÓL I PIEPRZ DO SMAKUI DODAJEMY TEN ODSTANY OSAD CZYLI MAKE Z SOKU ZIEMNIACZANANEGO .GĄSIARĘ SMARUJEMY SMALCEM . UKŁADAMY W GĄSIARCE NAJPIERW WARSTWĘ ZIEMNIAKÓW, A NASTĘPNIE ŻEBERKA, I TAK DALEJ NA GÓRZE MA BYC ZAKOŃCZONE TEZ ZIEMNIAKAMI .
    JA DODAJE CZASAMI GOLONKE POKROJONA BEZ KOSCI TEZ OSOLONA I OPIEPRZONA JAK ŻEBERKA , A CZASAMI NÓŻKI WIEPRZOWE NA PÓL ROZŁUPANE NA DNO GARA OCZYWIŚCIE ZASADA JEST: NAJPIERW WARSTWA ZIEMNAIKÓW ZAWSZE JEST PIERWSZA I TYM SAMYM KOŃCZYMY.
    WSZYSTKO TO WSTAWIAMY NA 6-8 GODZIN DO PIEKARNIKA NA NOC I RANO GOTOWE LUB NA DZIEŃ I GOTOWE NA KOLACJE.
    KUGIEL LUBI TŁUSZCZ ŻYDZI DODAWALI GĘSINY ( A JEST TO ŻYDOWSKA POTRAWA) ,CZASAMI DODAJĄ KACZKI I TEZ JEST SUPER.

    ( PRZEPIS Z OKOLIC PRZEDBORZA)

    Pamiętaj najpierw jak wstawiasz do pieca to temperatura na maksa, a później jak sie wszystko zagotuje to zmniejszasz na 80 stopni i zostawiasz na kilka godzin.Palce lizać Ja kiedys sledziłam kugiel w necie przez kilka dni i wszystko to wybrałam z kilku przepisów.Jest wspaniały-polecam.

  • Gość: emanuella4 IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 19:40
    Sory ,ale do kugla nie dodaje się ani cielęciny,ani wołowiny bo jest to mięso
    ciężkostrawne i suche.
  • 08.12.05, 13:13
    najlepszy jest na golonce! no palce lizac!
  • Gość: gosc IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.11.07, 12:25
    To nie jest przepis na kugiel a cos co byc moze na troche wspolnego
    z baba ziemniaczana!!!!Po pierwsze do kugla nie dodaje sie zadnych
    jajek, do masy ziemniaczanej wrzuca sie surowe zeberka.Karygodnym
    grzechem jest piec go w zarootpornym naczyniu.A nabardziej smieszy
    mnie czas pieczenia w tym przepisie, jesli ktos ma ochote na danie z
    surowych ziemniakow to smacznego
  • Gość: connoisseur IP: *.vide-sat.pl 27.09.08, 14:55
    .
  • Gość: monia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 16:41
    hm a mleko? ja mam przepis z mlekiem i pieczarkami.to pewnie
    wariacja kuglowa

  • Gość: emanuella4 IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 19:15
    To nie jest kugiel ziemniaczany tylko babka ziemniaczana.Kugiel ziemniaczany
    robiony jest z mięsa i ziemniaków przekładany tak jak tort i pieczony w
    piekarniku lub tak jak z miasteczka,w którym mieszkałam nosiło się do
    pieczenia kugiel do piekarni.
  • Gość: lubczykiwanilia IP: 91.198.246.* 10.04.15, 15:44
    Hej do piekarni się nosiło bo piece domowe były słabe :p Przynajmniej za czasów mojej babki. U mnie sie robiło tylko ziemiole.
  • Gość: emanuella4 IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 19:42
    To jest przepis na placek ziemniaczany,a nie na kugla.
  • Gość: Teddy2000 IP: *.208.129.23.getinternet.no 13.08.11, 20:53
    Ja mieszam starte ziemniaki z pieczonymi kawalkami miesa lub kielbasy i dopiero pieke w piekarniku. Jak wystygnie, to kroje w plastry okolo 2 cm grubosci i obsmazam na patelni na chrupiaco przed podaniem. Pycha.
  • Gość: kasik IP: *.ingram.com.pl 22.09.12, 21:19
    Tak, mieszkałam w Radomsku jakieś 20 km. od Przedborza, kugiel zrobiony przez rodowite Przedborznki jest wyśmienity. Wydaje mi się, że ... napewno tam nie było tylu jajek ...gdyż ciasto było luźniejsze choć w miarę zbite, nięsko się rozpływalo w ustach, tradycyjną gęsinę zastąpiły innne mięsa ...drób w sensie kury odpada, ale łopatka żeberka mniam mniam.

    Podaję mój przepis:

    5 kg ziemniaków
    1,5 mięska - jak chcecie wg. tradycji to gęsina lub kaczuszka .. ., ja wolę jednak świnkę z tradycyjnego chowu z tłuszczykiem (przepraszam Rabi :-), ale kultura inna i żołądki inne :-)).
    na taką ilośc 1 jajko w porywach do 2 ... troszkę mąki, może być tortowa :-) na oko posypuję masę.
    popieorzeć, dobrze posolić ahhhaaa/... jak zcieram ziemniaczki to przy okazji zcieram ok. 1 dużą cebulkę (fajnie ją czuć w kuglu) dobrze starte ziemniaki należy popieorzeć.

    Mięko :-) ja bejcuję w rozmarynie tymianku i czosnku i odrobinie ol. lnianego przez ok 12 g. - to raczej ttaki mój wymysł :-) ale mięsko jest przepuszne :-)

    ok godz. 23.00 starte ziemniaki i zmieszne z tym mięcho w pięknym naczyniu zwanym garem wstawiam do piekarnika na całą noc. generalnie ja się boję i nastawiam temp. 150 st.C natomiast temp. dla odważnych to ok 200 stC i tak się "robi potrawa do rana " rano się cieszymy, że chałupa nie spłonęła, a wieczorem pijemy bo mamy niestrawność :-) Pozdrawiam
  • 28.05.13, 15:32
    Jestem rodowitym przedborzakiem i kugiel jadłem od zawsze. Choć teraz mieszkam poza swoim miastem to czasem piekę tę najwspanialszą na świecie potrawę. Zanim podam przepis sprostuję tylko że z Przedborza do Radomska jest nie 20 a 33 kilometry i dodam jako ciekawostki że w przedborskim ratuszu 29 lipca 1423 roku zostały nadane prawa miejskie dla wsi Łodzia - obecnego miasta Łódź. Trochę wcześniej 08.09.1370 Kazimierz wielki przebywający na przedborskim zamku wybrał się w okoliczne bory na polowanie i tam nieszczęśliwie spadając z konia złamał nogę, co przyczyniło się bezpośrednio do jego śmierci.

    Przepis na kugiel
    Ziemniaki, ze dwie spore cebule i kilka ząbków czosnku ścieramy na tarce i wkładamy do dużego, najlepiej ciężkiego emaliowanego garnka gdzieś do 2/3 wysokości. W kostkę kroimy mięso, ja bazuję na wieprzowinie a konkretnie - golonka albo trochę świńskiego ryja z kością oczywiście, żeberka, trochę łopatki. Mieszamy mięso z masą ziemniaczaną lub jak kto woli można ułożyć warstwami. Przyprawiam solą i pieprzem. Jeżeli ziemniaki są zbyt wodniste to trzeba trochę wody odlać, a jeśli są za suche to dodaję mleka.
    Uwaga ! Przed włożeniem masy do garnka dobrze jest wysmarować jego spód i boki smalcem, a całość przykryć papierem do pieczenia i mocno zawiązać sznurkiem żeby jak najmniej pary wydostawało się podczas pieczenia.

    Pieczenie
    Cały dowcip polega na tym żeby najpierw przez około godzinę (zależy jak duży gar pieczemy) cały ten kugiel pogotować więc temperatura na 250 stopni i gotujemy. Po godzinie zmniejszam do 100 stopni i przez kolejne 5 godzin (duży garnek) mój kugiel spokojnie się piecze. Gotowe.

    W sobotę przedborzanie zanoszą swoje garnki z kuglem do piekarni i tam proces pieczenia jest podobny. Kugle wkładane są do rozgrzanego pieca, potem wygarnia się węgle i do rana piec chlebowy stygnie a kugle wolno się dopiekają.
    Smaku kugla nie da się porównać z niczym innym. Jest to potrawa kompletna - jak dla mnie genialna, a trochę w życiu różności popróbowałem ;)
    Smacznego !

    --
    ekochlebek.blox.pl/html
  • Gość: Mniunia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.05.14, 22:34
    Oj tak :-) kugiel w piecu chlebowym to jest to. Żaden piekarnik. Babcia z Policzka zawsze dawała ziemniaki, żeberka, jajko, cebule, przyprawy, śmietanę i smalec. Wszystko piekło sie w nocy z piątku na sobotę po kilku bochenkach chleba. Nie zapomniany smak :-) babcia wiedziała zawsze kiedy będę i piekła ten mój przysmak :-) jakoś tak dała mi przezwisko "kuglara" ;-)
  • 16.03.15, 11:42
    witam serdecznie proszę napisać tak na 5 kg ziemniaków to ile trzeba mięsa?
  • Gość: lubczykiwanilia IP: 91.198.246.* 10.04.15, 15:47
    ile sie chce :)
  • Gość: pigwa3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.17, 02:07
    około 2 kg miesa może byc troszkę więcej ,żeberka połowe i golonki ze 2 ( bez kosci pokrojone )
  • Gość: opolanka IP: *.252.18.9.internetia.net.pl 22.10.15, 19:50
    Kugiel przedborski jest najlepszą potrawą pod słońcem pochodzę z łączkowic i niestety jem go tylko raz do roku jak przyjeżdżam na Wszystkich Świętych

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.