Dodaj do ulubionych

Najprostsze spaghetti bolognese

IP: *.fastres.net 01.07.05, 02:05
na koncu kluski!!!!
Edytor zaawansowany
  • Gość: Desi IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.09.05, 11:08
    zeczywiscie bardzo szybki. przed wlozeniem sosu pomidorowego nalezy poddusic
    mieso z przyprawami z cebulka pokrajana nie w rondelki ale w kosteczke
    dokladnie mieszajac przez co najmniej 15 min.....a potem dodac sos pomidorowy.
    lepiej stracic troche wiecej czasu i zjesc jak sie nalezy.
  • marghot 28.09.05, 11:46
    a gdzie oregano, bazylia, ciut marchewki pokrojonej w zapałki...eh...
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • linn_linn 28.09.05, 12:04
    Ten przepis to kpina...
  • yavorius 28.09.05, 12:06
    Właśnie...
  • jo.hanna 28.09.05, 12:08
    oczywiscie, jesli ktos chce szybki sos do makaronu (i to niekoniecznie
    spaghetti), to podany przepis jest OK. Ale jesli ktos chce sprobowac sos jadany
    w Bolonii do tagliatelle (a nie do spaghetti)to jest to juz zupelnie inna para
    kaloszy, bo ragu to sprawa gotowania sosu przez 3 godziny. Jest to raczej gesty
    sos miesny--na ogol mieszanki cieleciny i wieprzowiny, gotowany w marchewka,
    selerem naciowym, cebula i czosnkiem. Do tego dodaje sie tez wino i niewielka
    ilosc pomidorow. Ale moge tez z reka na sercu powiedziec, ze sos mozna swietnie
    zamraza. I smakuje niebiansko.
  • Gość: Desi IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.09.05, 12:24
    nie coniecznie makaron ma byc tagliatelle...to zecz gustu. tu chodzilo o sos a
    nie o makaron. oczywiscie ze do prawdziwego, orginalnego sosu ragu....bolognese
    ( nie ma prawie roznicy ) na przysmazke dodaje sie cebule, seler, i troche
    marchewki.( marchewka daje smak slodki...... ) sosu malo bo zrobi sie zupa a
    nie sos. oczywiscie dodac goracej wody aby powoli odparowala i dala
    konsistenzie sosu...nie za zadkiego i nie za gestego
    PS: uzywajcie sosu z pomidorow a nie concentratow
  • Gość: lonia IP: 212.106.133.* 28.09.05, 14:06
    Ja taki prawdziwy sos boloński robię prawię dwie godziny - tak sobie stoi na
    maleńkim ogniu i pyka.
  • aiczka 23.03.06, 14:17
    > PS: uzywajcie sosu z pomidorow a nie concentrat
    My najbardziej lubimy wytopić sos z prawdziwych pomidorów...
  • kol.3 16.10.05, 22:42
    Co za bzdurny przepis.
  • acur_bez.podkreslenia 17.10.05, 00:28
    smacznego autorze przepisu ! :P

    --
    ...
  • siersciuchspenetrowany 17.10.05, 16:10
    Nie no, nie jest tak strasznie.

    Ja dodaję marchewke, seler, pietruszke. Ale mozna sobie to odpuscic.
    Jak jest dobra oliwa/masło, mocny czosnek, dobrze przesmażona cebula na
    brązowo, przyzwoity koncentrat/sok mieszany z żywymi pomidorami to może być..
    Tyle, że to sie musi troche pogotować...

    Ja osobiscie preferuję sos bolonski ale z tunczykiem zamiast miesa. I bez sera.
  • Gość: malgosia IP: *.aster.pl 06.11.05, 16:52
    i jeszcze obowiązkowo jedna drobno posiekana kurza wątróbka - bez tego nie
    ma "prawdziwego" sosu, wg mnie. M
  • Gość: iga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 16:33
    niestety nie wg mnie ;)) ale kto wie...moze masz racje. po prostu nie przepadam
    za watroba blech
  • 1410_tenrok 11.02.07, 15:18
    koleżko
  • Gość: jolita IP: *.44-151.net24.it 05.11.05, 17:26
    Proponuje zamiast podsmazac, polaczyc wszystkie skladniki na sos na patelni i
    dusic okolo 40 minut. Spaghetti odcedzic troche przytwarde i odcedzone, wrzucic
    do patelni z sosem. Mieszajac delikatnie z sosem, dusic przez 2 minuty.
  • Gość: d IP: *.cust-adsl.tiscali.it 05.11.05, 19:30
    Napewno beda wspanialeeeeeeeeeee ;)......... no tak, najszybsze. Nie zapewniam
    smaku.
  • Gość: Caatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:50
    Prosty ale dobry :D
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 30.12.05, 18:55
    Dla mnie musi byc jeszcze swieza papryka najlepiej czerwona i wcale duzo jej
    nie potrzeba a bardzo poprawia smak
    Oprocz tego dodaje cukinie , pieczarki i marchewke oraz na koniec wkrajam
    oliwki . To dopiero dobry sos !
  • Gość: sssssspaghettiii IP: 83.168.76.* 01.06.06, 20:55
    bo ja raz kupiłem takie garmażeryjne, nie pakowane i było super. a dzisiaj
    kupiłem jakieś garmażeryjne wołowo-wiepszowe i musiałem wszystko wywalić bo było
    paskudne
    jakie wy to mięso dajecie???
  • Gość: Alojz IP: *.bel.vectranet.pl / 80.51.227.* 22.07.06, 19:16
    Ja nigdy nie daję mięsa WIEPRZOWEGO!
  • milena9 28.07.06, 05:38
    najprostrze tochyba gotowe z opakowania i heja do microfali:) a tak powazniej
    wlasnie musze ugotowac to spagetti jutro i lipa niewiem jak sie do tego zabrac
    tyle opinii.A co myslicie o takim przepisie : wszystkie te wasze dodatki-miéso
    wolowe, wieprzowe, drobiowe i rybe wrzucic do gara( kurza wátróbka mozna sie
    porzucac dla zabawy), nastépnie kilogram cebuli i pól kilograma czochu(tak dla
    proporcji):p podsmazyc na osobnej patelni na wióry z drobna nutka spalenizny:)
    Marchewke,seler i co tam wam jeszcze wpadnie w réce posiekac i dodac do cebuli
    i podsmazyc.Potem wlac duuuzo wina na patelnie do tych wazywek tak by je
    poddusic troszeczké,wrzucic do tego miéso z tej osobnej patelni i dusic i
    dusic przez jakies 15 minut.W miédzyczasie ugotowac ten dlugi makaron i na
    koncu poprostu ten sos z makaronem zjesc. Zycze smacznego:)!!!-sory za ta
    profanacjé ale mnie troché fantazja poniosla:)
  • Gość: Nikita IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.06, 13:01
    Obiecałam mamie obiad! BArdzo jej smakował! :)
  • Gość: Piotr51 IP: *.chello.pl 03.01.07, 18:33
    Najlepiej do gotującej się wody dodać trochę oleju, to makaron nie będzie się
    sklejał.Do sosu można dodać trochę papryki w proszku, ostrej i łagodnej, chili,
    maggi i cukru do smaku. Oczywiście zioła oregano i bazyli to podstawa.
  • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 16:58
    coś strasznego-jak ktos podaje taki przepis to chyba nigdy w życiu nie jadł
    spagetthi bolognese!!!lepiej juz napisać żeby ktoś uzył do podsmazonego mięsa
    gotowego sosou z torebki lub słoika i efekt bedzie lepszy!sam przepis brzmi
    obrzydliwie
  • Gość: missis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 14:19
    jaaacie, proste jak....spagetti. thx.
  • Gość: wielbicielka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 21:15
    Spaghetti przepyszne , polecam każdemu . PALCE LIZAĆ.
  • Gość: 13latka IP: *.pete.cable.ntl.com 03.10.07, 19:22
    Hehe dzx za pomoc ja mam 13 lat i mi sie udalo zrobic pyszne spaghetti!!!!!
  • Gość: pawczar IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.07, 23:00
    Ja robię trochę inaczej i też jest super. Moja wersja jest taka:
    obrać i pokroić cebulę w kostkę, czosnek obrać i rozgnieść. Na oleju
    lub oliwie zeszklić cebulę, potem dodać mięso - lekko podsmażyć aż
    zbrązowieje. Potem dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli, pieprzu
    i cukru do smaku oraz trochę bazylii i oregano oraz dolać trochę
    wody i wszytsko wymieszać. Przełożyć z patelni do garka lub rondla i
    dusić ok. 40 minut aż mięso będzie miękkie. Potem ugotować makaron
    al dente, nałóżyć na niego sos, posypać startym parmezanem,
    wymieszać i jest świetne. Polecam!
  • Gość: nom IP: *.n3t.pl 08.01.08, 17:11
    niezłe... naprawde niezłe.:*
  • maksymilian100 07.01.10, 00:32
    Katastrofa! Chyba, lepiej kupić słoik w supermarkecie!
  • maksymilian100 07.01.10, 00:36
    Oregano do sosu bolońskiego?!!! To nie pizza!! Masakra! To jest właśnie
    polskie wyobrażenie o kuchni włoskiej.
  • Gość: aga IP: *.ssh.gliwice.pl 20.08.11, 13:47
    jeśli komuś z oregano smakuje to czemu nie??? gotowanie to nie tylko pójście ślepo za tym co nam narzucają ale także tworzenie własnych przepisów i ulepszanie tego co już znamy
  • maksymilian100 07.01.10, 00:38
    Czosnek w sosie bolońskim, to polska innowacja włoskiej kuchni! Straszne.
  • Gość: spagetttti IP: *.238.64.20.ip.abpl.pl 27.01.10, 16:46
    Nie wiem, co niektórzy z was się tak irytują, ja osobiście nie
    wyobrażam sobie marchewki w spaghetti! A tym bardziej selera czy
    pietruszki. Za to czosnek obowiązkowo:) Nadaje bardzo dobry smak i
    zapach.
  • Gość: gościu IP: *.prenet.pl 29.01.10, 14:11
    no dokładnie, a gdyby Panu maksymilianowi dołożyć czosnek przy smażeniu mięsa do
    spaghetti to jędząc zachwycałby się smakiem, osobiście nie wyobrażam sobie
    jakiegokolwiek sosu bez dodania czosnku, szczególnie do spaghetti
  • Gość: facet IP: *.plock.mm.pl 08.06.10, 16:00
    Al dente tzn. "na ząb". Makaron super. szybki ismakowity.
  • Gość: Gość. IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.10, 10:58
    Co jak co, ale spaghetti ze 'zwykłym żółtym serem' to nie jest prawdziwe
    spaghetti. Musi być parmezan.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka