IP: 194.150.99.* 21.08.05, 10:03
czy w tym przepisie naprawde daje sie 4 cale jajka, a nie same żółtka?
Zrobilam ciasto wg tych proporcji i wyszło bardzo rzedkie, więc w efekcie
dodalam mąki znacznie więcej niż przepis przewiduje.
Moze ktos rozwiąze mój problem.
Edytor zaawansowany
  • Gość: fred IP: *.outsourcing.atman.pl 06.09.05, 07:37
    Elizo,ja wbijam tylko 1 całe jajo i do tego 2 - 3 żółtka
    Z tą śmietaną to tez ostrożnie - na samym końcu.
    Ja najpierw mieszam "suche" : makę, cukier, proszek do pieczenia,
    potem dodaje masło i zółtka.
    Jeżeli masa jest naprawde bardzo sucha - taka , ze nie da sie wyrobic w
    jednolitą masę to wtedy po trochu śmietany.
    Na "farsz" polecam antonówki - pojawily sie wlasnie na bazarach - bardzo kwaśne
    i aromatyczne
  • Gość: Kuchcik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 11:58
    Robiłem to ciasto jest pyszne. Proporcje się zgadzają!,jest tylko jeden problem
    wszystkie przepisy nie podają rozmiaru blach lub tortownicy, a przecież są
    różne rozmiary. I jeszcze jedna uwaga ciasto trzymam ok. 1,5 godziny aby
    nadawało się do starcia na tarce.
    Pozdrawiam Kuchcik.
  • Gość: aa IP: *.rakowiec.waw.pl / *.crowley.pl 05.10.05, 16:45
    No nie wiem. Chyba coś jednak z proporcjami jest nie tak. Ciasto wychodzi
    bardzo luźne i nie ma mowy o tarciu na tarce. Musiałam dodac sporo maki.
  • Gość: Rafał IP: *.arsstudio.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 20:50
    A dodałaś napewno mąkę czy co innego: )
  • Gość: natalicja IP: *.net.autocom.pl 03.03.07, 22:02
    Mam to samo... I po dwóch godzinach w zamrażalniku po prostu rozgniotlam cholerstwo paluchami na płaskie placuszki, bo już mnie szlag trafił; śmietany nie dałam. Nie wiem, jak autorzy sobie radzą z tym tarkowaniem.
  • Gość: ewa IP: 82.160.77.* 28.06.07, 13:18
    rzeczywiście ciasto wychodzi lużne dodaj 1całe jajo+3 żółtka napewno
    pomoże.Pozatym ciacho pycha
  • Gość: gosia IP: *.upc-j.chello.nl 06.04.07, 19:28
    Powinno byc; 3 zoltka i 1 jajko,reszta tak samo.Pozdrawiam!
  • Gość: MARTKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 17:05
    TAK SIE ZASTANAWIAłAM CZY WINA ZBYT LUżNEGO CIAST ANIE LEZY W ZBYT DUZEJ ILISCI
    MASLA DAJCIE SPOKOJ I TA SMIETANA WłOZYłAM JE WłASNIE DO PIEKARNIKA MAM NADZIEJE
    ZE CHOCIAZ DOBRE BEDZIE BO NAMECZYłAM SIE PRZY NIM JAK DZIK NO I OCZYWISCIE O
    TARCIU NA TARCE NIE BYłO MOWY
  • Gość: gusiaczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 16:41
    Jakiej śmietany tu się dodaje?? Kwaśnej czy słodkiej?? BBardzo ważne!!
  • Gość: ania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 11:10
    Do kruchego ciasta nie daje się nigdy słodkiej śmietany a zawsze kwaśną aby
    ciasto było kruche a nie ciapowate
  • Gość: kiki IP: *.sotn.cable.ntl.com 11.10.07, 15:37
    witam, chcialam upiec ta szarlotke ale angielskie jablka (gdzie
    mieszkam) sa twarde i prawdopodobnie takie zostana po upieczeniu
    ciasta. Co myslicie o podsmazeniu ich na patelni? Myslalam zeby
    podpiec samo ciasto a potem je dodac i na chwilke do piekarnika....
    ale nie wiem czy i tak nie wyjdzie zakalec...
  • Gość: jablkla IP: 149.254.200.* 17.10.07, 23:51
    w Asdzie i Morrisonie sa poslkiie jablka importowane, w Tesco pewnie
    tez
  • Gość: Ania IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.10.07, 09:21
    Ja też musiałam dodać dużo więcej mąki niż przewiduje przepis...Z
    jabłkami nie chciało mi sie bawić więc dodałam gotowe ze
    słoika.Można teraz kupić bardzo dobre jabłka prażone z cynamonem i
    rodzynkami...
  • Gość: janina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 13:32
    robię z podobnego przepisiu tylko ja nie daję całe jajka lecz same
    żółtka,a białka ubijam z łyzka cukru,połowę ciasta rozkładam na
    blachę wsadzam do piekarnika i pieke około 15min póżniej
    wyciągam,nakładam jabłka ale ja je duszę wcześniej troszkę i do
    jabłek dodaję budyn w proszku,na jabłka rozkładam ubite białko a
    póżniej ścieram na tarce lub rekoma układam takie nieforemne
    placuszki i wsadzam ponownie do piekarnika piekę około 40min...(do
    ciasta dodaję kwasną śmietane,kefir,kwasne mleko obojętnie co tylko
    żeby było kwaśne
  • Gość: konrs IP: *.chello.pl 25.12.07, 13:36
  • Gość: corben IP: *.chello.pl 25.12.07, 13:37
    Ciasto z przepisu jest idealnie kruche. Polecam
  • Gość: tondi IP: *.interkam.pl 30.01.08, 17:56
    duza bedzie ta porcja z tego przepisu???????????
  • Gość: Megi IP: *.aster.pl 06.03.08, 13:52
    To chyba trzeba byc logicznym ze trzeba dodac zoltka a nie ugotowane
    jajka...
  • Gość: kasik288 IP: 83.2.24.* 11.10.08, 12:56
    te ciasto jest bombowe
  • Gość: homarka IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.08, 16:28
    Najlepsza szarlotka jaka
    jadłam to właśnie ta. Polecam wszystkim ;)
  • Gość: Marevi IP: 83.230.20.* 15.11.08, 18:16
    robiłam to ciasto pycha.Zamiast tylu jajek dałam jedno całe i 3 żółtka a
    resztę produktów tak jak w przepisie.Połowę ciasta trzymałam w lodówce a drugą
    połowę w zamrażalce.Polecam
  • ancia83 03.03.09, 08:06
    mam pytanie odnośnie śmietany. Nie ma chyba w sprzedaży śmietany
    kwaśnej 22%. Czy będzie dobrze jesli dodam 18% ??
  • Gość: gość IP: *.chello.pl 22.08.09, 20:25
    Nie przeczytałam opinii i oczywiście męczyłam się z kupą luźnego ciasta. Dawno
    tak nie klęłam. Nie polecam tego przepisu!!!!!
  • genova51 25.08.09, 12:23
    Do kruchego ciasta daje się tylko żółtka i kwaśną śmietanę.
    Dodanie do żółtek dodatkowo całego /łych/ jajek, to już ciasto półkruche.
    Są przepisy na kruche ciasto, do których daje się żółtka ugotowane na twardo i
    przetarte przez sitko.
    Na pół kg mąki wystarczy 3/4 - 1 kostka masła lub margaryny.
  • Gość: gość IP: 46.112.49.* 05.11.10, 19:45
    ja mam takie hobby że testuje przepisy z neta - rzeczywiście ciasto jest bardzo rzadkie i zamiast 40 dag mąki trzeba dodać 80 dag inaczej ciasto straszliwie klei się do rąk i nie da się go nawet rozciągnąć na blaszce - kończąc przepis jest tani i prosty - pamiętać trzeba jednak o dodaniu podwójnej ilości mąki - rezygnajcją z części jajek nic się nie zdziała
    pozdrawiam i rzyczę smacznego
  • kikizmoralive 19.11.10, 15:11
    Ja też próbuję wszystkich przepisów, które znajdę w necie, chociaż ostatnio jakoś porzuciłam szarlotkę na rzecz jabłkowych rożków, może dlatego, że wyjątkowo dobrze mi wychodzą;) Ale dziś wpadłam na taki fajny przepis na staroświecką szarlotkę i chyba go wypróbuję w weekend www.klub.dilmah.pl/blog/entry/sezon-na-jabka/ Dam znać jaki rezultat :)
  • marcinziemek 22.11.10, 13:02
    Zapraszam na mojego bloga.
    100-kulinarnych-przepisow.blogspot.com/
    Znajdziecie tam wiele przydatnych przepisów na smakowite posiłki :)
    Wprawdzie dopiero zaczynam ale z dnia na dzień będę wrzucał nowe przepisy :)

    Pozdrawiam i zapraszam
    100-kulinarnych-przepisow.blogspot.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.