Komentarze do artykułu

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • chyba jeszcze trzeba posolic kotleta, zanim sie go obtoczy w panierce. tak
    przynajmniej ja robie, bo sol w panierce nie dziala tak jak sol na miecho...
    • Gość: azja IP: *.stacje.agora.pl 17.10.05, 11:35
      Ja unikam solenia surowego mięsa, bo wtedy twardnieje przy smażeniu. Ale skoro
      Ci wychodzi, to może następnym razem tak spróbuję :)
      • Gość: marilyn monroe IP: *.chello.pl 17.10.05, 11:49
        Vegeta sama w sobie jest już słona. Przy diecie, w której unika sie soli lepiej
        nie solic dodatkowo :) ale co kto lubi :) ja nie solę prawie w ogóle, słonych
        przypraw i soli dodaję tylko do ryb i jajecznicy. można się przyzwyczaić :)
        schody się zaczynają przy dzieciach, które wychowane na super słonych frytkach
        i słonych paluszkach nie chcą jeść domowego obiadu...
        • Gość: berseis IP: *.gprs.plus.pl 11.03.08, 18:17
          Nie polecam Vegety. Kiedyś z nudów sprawdziłam nazwy i wartości
          składników w necie... Same chemikalia i świństwa. Jeśli chcesz
          unikać soli, spróbuj maggi. Dzieci też można odzwyczaić dzięki temu,
          po prostu skropić frytki itp.
          • Gość: Po MiUPSach IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.08, 01:43
            O rany, ratunkuu.... Maggi to hydrolizat białkowy opracowany przez firmę Maggi -
            stąd potoczna nazwa. Hydroliza białka polega na potraktowaniu wszystkiego co
            zostało po przetworzeniu mięsa w przetwórni, a więc... chyba Ci oszczędzę opisu.
            Generalnie to, co zostało z przetworzenia zwierzaka na mięso i wędliny, te
            resztki, trawi się dodatkowo kwasem azotowym przez kilka dni i żeby można to
            było skonsumować zobojętnia się ten kwasowy odczyn zasadą sodową. Powstaje
            polecana prze Ciebie Maggi. Niezawierająca chemii :). Ja osobiście wolę sos
            sojowy. Taka sama chemia jak Maggi ale mi lepiej smakuje. Jest słodsza. Poza tym
            dla wegetarian: maggi jest ze zwierzaków a sos sojowy z roślin ;)
      • Te obawy nie dotyczą wieprzowiny
    • Gość: gpk IP: *.fn.pl 07.12.05, 14:01
      głupole pnieruje się w mące potem w jajku ( ma się czego trzymać ) i na koniec
      w bulce. bełtanie mąki z bułką to chore jest!!
      • Gość: kuchta IP: w3cache.* / *.2-0.pl 08.12.05, 12:32
        Nieźle wychodzi bez mąki. Jajko i potem bułeczka.
      • Gość: ola IP: *.netcontrol.pl 08.02.06, 15:38
        mąka jako pierwsza ma za zadanie zatrzymać soki w mięsie- tak słyszałam, ale
        czasami robię wg. przepisu mojej siostry-mąkę razem z jajkiem mieszam na
        gładko, obtaczam przyprawione mieso i wtedy do bułki, a potem do smażenia
      • Tylko "głupole" panierują schabowego w mące.To WŁAŚNIE jest "CHORE". Moja
        teściowa jeszcze dodaje cebule. To sie nie daje jeść!!! Schabowy NIE jest
        płaski i NIE jest panierowany w mące oraz NIE jest z CEBULĄ bo to
        barbarzyństwo. To brak smaku i powonienia
        • Gość: SŁAWEK- foto IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.11, 14:44
          Mąka, jajko i bułka tarta TO PODSTAWA PANIERKI I SCHABOWEGO WIĘC JAK SIE GŁUPOLU NIE ZNASZ TO SIE NIE ODDZYWAĆ!!!!!
    • Gość: tm IP: 81.210.123.* 18.01.06, 14:42
      słyszałem właśnie od Makłowicza,że sól daje się na końcu wtedy mięso nie jest
      takie twarde
    • Rozbite tłuczkiem kotlety soli się każdy z obu stron, do tego ziołowy pieprz,
      czarny z młynka, papryka, curry, gałka muszkatołowa (niekoniecznie) i to co
      daje mu cudo smak to cebula granulowana (KAMIS) - odstawić na 10 minut aby
      przeszedl tą cebulą, a potem: do jajka, do bułki z mąką (mąka z jajkiem tworzą
      po prostu ciasto, ktore ładnie rośnie) i na patelnię z rozgrzanym olejem i tak
      przez ok. 10 minut (nie lubię surowizny w schabowym). Jeśli kto nie ma cebuli
      granulowanej, to przełożyć plastrami z cebuli, które przed smażeniem się po
      prostu wyrzuca - jeszcze lepszy smaczek niż z granulowanej...
    • Gość: MamiHK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 11:40
      Mięso po rozbiciu trzeba przyprawić np.solą, pieprzem, wegetą itp., bo sama
      panierka z solą to niezbyt smakowite.
      • Gość: ja IP: *.chello.pl 23.07.06, 18:31
        Wlasnie pieprzu sie nie daje do miesa wieprzowego, bo on niszczy smak tego miesa...
        • Gość: wrzatek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.06, 10:13
          Nie uzywam maki i tez sie schabowy da zrobic. Maka tylko przykleja panierke do
          miesa i kotlet ladniej wyglada. Wedlug mnie schabowy panierowany smakuje z maka
          i bez maki tak samo.
        • Gość: AAM IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.11.09, 14:59
          Ja rozbite(najlepiej przez folię) kotlety leciutko solę i posypuje
          drobiną koniecznie świeżo zmielonegoBIAŁEGO pieprzu.Uprzednio
          smaruje je z obydwóch stron ząbkiem czosnku. Smażę przewracając
          tylko raz na oleju. Na koniec smażenia dodaję dla zapachu odrobinę
          masła.Najlepsze są z okraszonym ociupinką skwareczek z wędzonej
          słoninki. i mizerią.
    • Gość: Ina IP: 83.99.125.* 28.07.06, 19:46
      kotletynie nie n.alezy solic przed
      panierowaniem.
      Niesolone sa soczyste i miekkie.
    • Gość: kuchara :) IP: 194.146.219.* 07.09.06, 17:47
      Ostatnio podpatrzyłam u znajomej ze użyła do schabowego pieprzu ziołowego. nie znałam wcześniej tej przyprawy, pychota...zupełnie inny smaczek...można też natrzeć mięso zgniecionym czosnkiem.
      • Bardzo rzadko robie panierowane kotlety. panierka to u mnie wspomnienie z
        dziecinstwa. Zawsze mam metlik w glowie solic od razu czy nie? A moze pozniej?
        Taki balagan, ze ze strachu nie sole. Jak sa prawie gotowe to posypie. Nigdy
        tego nie zapiemietam jak ma byc. Ale co tam, smakuje.
    • Najbardziej chyba prymitywna, bezsmakowa podstawa obiadu w tzw. tradycyjnej
      polskiej kuchni. Kawał mięcha bez smaku rzucony na tłuszcz. Bleee.
      • Gość: Iwona IP: 217.221.159.* 14.09.06, 09:50
        No to sprobuj go zrobic inaczej - na oleju, bez panierowania z dodatkiem duzej
        ilosci ziaren kminku! Pycha! Do tej samej patelni wklada sie duze pajdy chleba
        i opieka sie je na tym samym tluszczu, a pozniej sie wcina razem z kotletem.
        Sam miod!
      • Gość: Entuzjasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 13:13
        A Ty co uważasz, ze Kotlet Schabowy jest bez smakowym kawałem mięsa, to Tobie
        chyba sie coś we łbie poprzewracało!
      • Gość: [;;;;] IP: 79.97.133.* 13.01.09, 11:16
        to usmaż sobie równie bezsmakowy irlandzki stek jak ci kotlet nie
        smakuje
      • ar11 napisała:

        > Najbardziej chyba prymitywna, bezsmakowa podstawa obiadu w tzw. tradycyjnej
        > polskiej kuchni. Kawał mięcha bez smaku rzucony na tłuszcz. Bleee.

        Bleee to sa tzw schabowe sojowe :) Schabowe wieprzowe sa pyszne :)
      • Gość: ziom IP: *.torun.mm.pl 03.06.09, 13:56
        Kotlet schabowy to nie jest potrawa kuchni polskiej...
      • Gość: bolo IP: *.gdynia.mm.pl 04.07.09, 20:46
        jedna z lepszych potraw chyba że woliisz mace to wszystko jasne
      • jesli uwazasz ze jest "bezsmakowy", to znaczy ze zle go zrobile(a)s. w rzeczywistosci to "kotlet wiedenski", mozna wiec eksperymentowac roznorako, marynujac mieso wczesniej, posypujac roznmi przyprawami jak curry itd.

        no ale forma "klasyczna" jest zawsze najlepsza... ja smaze na masle, ale nie spalonym.
    • Gość: Gniewek IP: *.devs.futuro.pl 28.10.06, 14:03
      Nie bardzo to skomplikowane :P:P hehe :)
      • Gość: mistrz patelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 14:23
        nie wiem czemu nikt z was nie wspomniał jeszcze o tej najlepszej, jedynej
        słusznej metodzie przyrządzania kotleta schabowego.
        Dzień wcześniej należy namoczyć świeże mięso w syropie z malin i obłożyć drobno
        posiekanym czosnkiem, następnego dnia wyjąć mięso, obsypać wiórkami kokosowymi
        i przystąpić do smażenia na porządnie rozgrzanym maełku ekstra!
        smacznego!
    • Gość: the best IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 20:51
      tak masz racje
    • Gość: Beacri IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.02.07, 19:11
      Ja tam przed wrzuceniem w panierkę posoliłem i.... popieprzyłem ;).
      Też wychodzi super :D
    • Gość: Czesio IP: *.bajtnet.lca.pl 03.04.07, 20:23
      Dzien Dobry Fajny Przepis




      Dobranoc Mowi Czesio
    • Gość: malibu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 14:49
      ja sole, pieprze i jeszcze dodaje zioła prowansalskie ( spróbujcie warto ), a
      panieruje kolejno w mące, jajku z przyprawami a na końcu w bułce tartej.,
    • Gość: olka IP: *.sotn.cable.ntl.com 27.06.07, 11:22
      a po cholerę tam mąka ja nigdy nie daje?????
    • Gość: Ewelina21 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 20:02
      Ten przepis jest bardzo dobry i ja tak zawsze robie:)
      • Kiedyś , spróbuję wg . tego przepisu . Chodzi mi konkretnie
        o panierkę - zmieszana mąka , bułka tarta i przyprawy .

        Nauczyłam się rozbijać kotlety schabowe w woreczku foliowym .
        Dobry sposób - nie pryska naokoło brobinami mięsa .
        • Dziś zrobiłam kotlety wg . tego przepisu i nie jestem zadowolona .
          Przede wszystkim , kotlety nie były słone , a takie nam nie smakują .
          Za zgodą rodziny , wracamy do swojej dawnej metody smażenia kotletów .

          I jednak , będę je solić dzień wcześniej .
    • Gość: :) IP: *.centertel.pl 06.08.07, 13:34
      Dziękuję za tak przejrzysty przepis! Jeśli chodzi o gotowanie jestem laikiem.
      Dzięki za pomoc ;)
    • Gość: Waldi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 21:30
      ludzie nie ma czasem jak tradycyjny schabowy he he
    • Gość: asid IP: 212.33.82.* 13.01.08, 14:20
      Ja (ze względów zdrowotno-smakowych) używam b.mało soli w kuchni. W przypadku
      schabu, który sam w sobie zawiera trochę soli, nie solę wogóle. Oczywiście, by
      wydobyć ciekawy smak mięsa, stosuję przeróżne przyprawy (nie mieszanki - te
      sklepowe prawie zawsze mają sól): kolorowy pieprz, odrobinę curry, wyciskany
      świeży czosnek, troszkę starkowanego korzenia imbiru (nigdy w proszku!).
    • Gość: marick IP: 212.127.95.* 24.02.08, 16:32
      a ja jajko solę
      • Gość: berta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 22:24
        ja też jajko solę. Tak robiła też moja babcia, mama. Nie daję już pieprzu.
        Jeśli zaś panieruję filety z kurczaka, to dodaję jeszcze przyprawy do drobiu.
    • Gość: alaa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:11
      oo i to mi sie podoba :D napisane tak ze nawet taka kucharka jak ja
      zrozumiała :D dzieki :)
    • 1.Od kiedy to 4 kotlety mają starczyć na "...ilość porcji - powyżej 4...",
      czyżby następny Chrystus albo inny cudotwórca?
      2. Kotlety wieprzowe lub jak ktoś chce schabowe smaży się na SMALCU. Warto
      zajrzeć sobie do przedwojennych książek kucharskich. Wiem, że dla wielu to danie
      swój rodowód wywodzi z głębokiego PRL-u. Nic bardziej błędnego.
      3.Wieprzowinę spokojnie soli się przed obróbką cieplną. Nigdy w życiu nie
      stwardnieje. W odróżnieniu od podrobów (vide wątróbki wszelkiej maści) i
      polędwicy wołowej.
      4.Nie miesza się mąki z solą i pieprzem. Doprawia się mięso a nie panierkę.
      Panieruje się następująco: doprawienie rozbitego mięsa solą i pieprzem z obu
      stron (broń Boże Wegeta czy inna jarzynka - to całkiem inny smak), oprósza mąką,
      następnie "tapla" się w rozbełtanym jajku i docelowo w bułce tartej. Ewentualnie
      dopuszczalne jest zmieszanie mąki z bułką.
      5. Czas smażenia to rzeczywiście 4-5 minut. Tylko dlaczego na wstępie jest
      napisane, że 15? Po tym czasie otrzymujemy wspaniałą podeszwę do butów na
      górskie wędrówki. Kotletów podczas smażenia NIE PRZYKRYWA się. Chyba, ze ktoś
      przepada za mokrą i odpadającą panierką. Te kotlety są SMAŻONE a nie DUSZONE
      Mocium Panie.
      B U B E L!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      --
      Niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, że można otrzymać odpowiedź...
    • Gość: ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.08, 11:24
      Jak dla zupełnego laika to całkiem dobry przepis i potrawa :)
    • Gość: ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 21:35
      ja solę gorący olej na którym smażę. Koltety zawsze są słone i ja
      tak lubię.
    • Gość: leszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 16:04
      dobry kotlet schabowy obowiązkowo z kostka posypany delikata do mies i czarnym
      pieprzem i obowiazkowo krótko smazony na dużym ogniu (prawie krwisty) wtedy
      najlepszy.
    • Gość: mięsojad IP: *.chello.pl 02.09.08, 16:32
      to raczej przepis na jakiś nowy rodzaj kotleta, bo schabowy to na
      pewno nie jest... "przykrywać" kotlet? chyba po to, by uzyskać
      apetycznie odklejającą się panierkę... "przyprawy dodać do bułki
      tartej"? przyprawiać należy mięso, a nie panierkę, to nie kurczak
      kentucky... zresztą i tam mięso też jest przyprawione. bardzo ważnym
      elementem jest też smażenie na smalcu, to dodaje dużo klasycznego
      smaku schaboszczaka :) pozdrowienia
    • Gość: !Krysia! IP: *.opera-mini.net 14.09.08, 04:15
      Ja bym proponawala schabowego otaczac w samej bulce bez mąki panierka będzie lepsza w kolejności bułka jajko bułka. Dla bardziej wyraźnego smaku można jedną stronę schabowego posmarowac dosc cienko musztarda i dopiero później otoczyc w panierke:)
    • Klasyczny polski schabowy. Mi, debiutantce, wyszedł koncertowo i nawet mój bardzo wybredny tato stwierdził, że jest "jadalne". :-) Polecam.
    • Gość: mea IP: *.compower.pl 25.09.08, 21:21
      zanim zaczne smażyć mięsko najpierw mocze je w mleku ok 1godz a jak mam czas
      to 2 h . wtedy jest kruche i lepiej smkuje.
    • Gość: terka IP: *.crowley.pl 01.10.08, 11:55
      żeby schabowe były miękkie, soczyste i smaczne po usmażeniu
      przekładam je do naczynia żaroodpornego (a potem w ty samym stawiam
      na stole)dodaję trochę masła i dwa, trzy ząbki pokrojonego w
      plasterki czosnku, a nstępnie duszę na maleńkim ogniu przez kilka
      minut, są wyśmienite
    • Gość: PeKa IP: *.new-way.pl 18.12.08, 08:44
      "sprzedawca Cię zrozumie" - gratuluję poczucia humoru, rozwaliło mnie to :).
      • Gość: ślązaczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 13:19
        solę jajko i panieruję w mące i bułce tartej. W smaku są jak trzeba.
        • Gość: magnum IP: 80.51.101.* 25.12.08, 00:14
          a co sądzicie o o dodaniu do schabowego szynki i sera?wiem że jest taki przepis
          rozbijamy schabowy i do środka dajemy plasterek szynki i sera, obtaczamy w
          jajku i bułce ?
          • Gość: Emir IP: 212.106.131.* 25.02.09, 13:03
            piszesz o cordon bleu.Dobre urozmaicenie schabowego:).Wlasnie przyprawilem
            roztluczone kotlety czym sie dalo:))), dorzucilem pocieta cebule i rozgnieciony
            czosnek.To sobie troche polezy.Potem to oddziele i wykorzystam, podsmaze cebulke
            i dodam do ziemniaczkow.Chyba jednak w miedzyczasie pojde po smalec bo
            faktycznie inaczej sie smazy na margarynie, inaczej na oleju i inaczej na
            smalcu.Schabowego faktycznie najwlasciwiej na smalcu choc smazylem tez na
            margarynie wytopionej az piana zniknela.
            Smacznego:)

            Ps. "Sprzedawca cie zrozumie":))))))))))))dobre:)))))
    • Kotlety schabowesa pyszne, ale rownie pyszne sa kotlety panierowane z piersi
      kurczaka.
      • wazne zeby panierka byla dobra -jajko, bulka no i koniecznie trzeba
        zadbac o dobre mieso. nie znosze zylastych kotletow. w sumie smiesznie
        bo dobre kotlety nauczylam sie robic wymieniajac doswiadczenie w
        norkach (na takich zamknietcyh forach) z ludzmi z naspolke.pl/
    • Gość: hunter IP: *.ptim.net.pl 05.11.09, 18:17
      To właśnie jest prawdziwy kotlet schabowy!Dobrze zrobiony, z dobrego
      schabu jest kruchy, soczysty, lekko posolony z nutą pieprzu. Prosty
      przepis a te są najlepsze. Mięso nie zepsute bazylią, oregano ani
      nie daj Panie Boże serem żółtym dodawanym bezmyślnie wszędzie(nawet
      do flaków!!!).
    • Gość: Luśka IP: *.derby24.pl 01.12.09, 12:56
      coś mi sie nie wydaje, zeby kotlety schabowe smazyc na duzym ogniu i po 2
      minuty z kazdej strony :/ moze i kotlety z kurczaka tak, ale na pewno nie ze
      schabu!
    • Gość: aNNA IP: *.chello.pl 04.12.09, 11:07
      sUPER
    • Gość: Kamil IP: 94.254.133.* 05.12.09, 02:16
      Ślina mi cieknie jak czytam. Mamy 2 w nocy i jak bym zobaczył jeszcze fotki schabowego to pewnie by mnie skręciło. :-(
    • Gość: ela IP: 217.17.37.* 05.02.10, 10:53
      Ja po szybkim obsmażeniu, wstawiam na 10 minut do piekarnika, po 5 minutach
      przewracam, aby były rumiane z obu stron. Są mięciutkie, pulchne i nie
      nasiąkają tłuszczem. Ta samo robię z kotletami mielonymi
    • Gość: ilona IP: *.lebork.vectranet.pl 29.05.10, 20:23
      Co wy w tym schabie widzicie kawałek miesa w bulce tartej i rzucony na tłuszcz wole same ziemniory zjesc niz to gowno fuuuj
      • Gość: aaaaaaaaaa IP: *.ds3.agh.edu.pl 04.07.10, 15:34
        A jak się idzie na zakupy do mięsnego i jak się chce kupić to mięso na schabowe tylko bez kości a już w plasterkach to się mówi poproszę trzy kotlety schabowe czy jak? ; ]
    • Gość: magda IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.10, 18:02
      jasne ze sprzedawca zrozumie pod warunkiem ze powiesz po polsku:)
    • Dzisiaj i tak piątek, więc może by tak coś niemięsnego w zamian za kotleta?:)


      --
      www.pizzozercy.pl - pizza online, porównaj pizzerie i zamów!
      • Gość: kucharzyk IP: *.toya.net.pl 09.07.10, 19:56
        Może na obiadek banana dla małpki bo ja wcinam mięsko wtedy kiedy
        mam ochote a w piątek smakuje tak samo jak we wtorek.
    • Gość: m IP: *.warszawa.mm.pl 30.07.10, 18:41
      kompletnie mi nie wyszedł.
    • Gość: kucharz starej dat IP: *.hsd1.il.comcast.net 05.11.10, 07:42
      Ludzie obudzcie sie nie na oleju prawdziwy schabowy TYLKO na smalcu zdrowszy i bardziej smaczny
    • Gość: jędrek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.11, 09:42
      vegeta: jest do śmietnika a nie do kuchni: za takiego kotleta nie zap[łacił bym w restauracji: co za beztalencie poisze takie rzeczy???
      • Gość: Basia IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.12, 22:17
        Ja do panierowania używam tylko bułki tartej z Lidla,raz jej spróbowałam i kupuję ja do dzisiaj bo jest idealna.
    • Gość: Proof IP: *.e-wro.net.pl 11.03.11, 14:24
      AR11
      Jezeli nie potrafisz odpowiednio przygotowac sobie schabowego, i dla ciebie to kawal miecha rzucy na tluszcz, to sorki wybacz ale jestes zupenym laikiem w kuchni.
    • Gość: Daniel IP: *.tktelekom.pl 03.07.11, 10:12
      Zapomniałeś w przepisie o użyciu przypraw, a to duży błąd.
    • Gość: Jam Łasica IP: *.silesiamultimedia.com.pl 26.07.11, 10:09
      Powiem krótko. Kotlet schabowy bez kości, to nie kotlet schabowy. Nie zna smaku proawdziwego schabowego ten kto nie jadł schabowego z kością :) Cholera a miało byc krótko.
    • Gość: Axel IP: *.pf.com.pl 02.01.12, 14:59
      Ja to robię inaczej. Pieprzę i solę obie strony kotleta, dodaję czasem czerwonej papryki.
      Obsypuję obie strony mąką, potem bełtam w jajku i na koniec w tartej bułce.
    • Gość: UN IP: *.play-internet.pl 14.10.12, 15:53
      Co to znaczy /rozbełtane jajko/? Śmierdzące tzw.zbuk? W jakim to języku? Białostockim?

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.