Komentarze do artykułu

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Kotlet schabowy Dodaj do ulubionych

  • IP: *.chello.pl 17.10.05, 10:29
    chyba jeszcze trzeba posolic kotleta, zanim sie go obtoczy w panierce. tak
    przynajmniej ja robie, bo sol w panierce nie dziala tak jak sol na miecho...
    Zaawansowany formularz
    • Gość: azja IP: *.stacje.agora.pl 17.10.05, 11:35
      Ja unikam solenia surowego mięsa, bo wtedy twardnieje przy smażeniu. Ale skoro
      Ci wychodzi, to może następnym razem tak spróbuję :)
      • Gość: marilyn monroe IP: *.chello.pl 17.10.05, 11:49
        Vegeta sama w sobie jest już słona. Przy diecie, w której unika sie soli lepiej
        nie solic dodatkowo :) ale co kto lubi :) ja nie solę prawie w ogóle, słonych
        przypraw i soli dodaję tylko do ryb i jajecznicy. można się przyzwyczaić :)
        schody się zaczynają przy dzieciach, które wychowane na super słonych frytkach
        i słonych paluszkach nie chcą jeść domowego obiadu...
        • Gość: berseis IP: *.gprs.plus.pl 11.03.08, 18:17
          Nie polecam Vegety. Kiedyś z nudów sprawdziłam nazwy i wartości
          składników w necie... Same chemikalia i świństwa. Jeśli chcesz
          unikać soli, spróbuj maggi. Dzieci też można odzwyczaić dzięki temu,
          po prostu skropić frytki itp.
          • Gość: Po MiUPSach IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.08, 01:43
            O rany, ratunkuu.... Maggi to hydrolizat białkowy opracowany przez firmę Maggi -
            stąd potoczna nazwa. Hydroliza białka polega na potraktowaniu wszystkiego co
            zostało po przetworzeniu mięsa w przetwórni, a więc... chyba Ci oszczędzę opisu.
            Generalnie to, co zostało z przetworzenia zwierzaka na mięso i wędliny, te
            resztki, trawi się dodatkowo kwasem azotowym przez kilka dni i żeby można to
            było skonsumować zobojętnia się ten kwasowy odczyn zasadą sodową. Powstaje
            polecana prze Ciebie Maggi. Niezawierająca chemii :). Ja osobiście wolę sos
            sojowy. Taka sama chemia jak Maggi ale mi lepiej smakuje. Jest słodsza. Poza tym
            dla wegetarian: maggi jest ze zwierzaków a sos sojowy z roślin ;)
      • 23.02.06, 15:24
        Te obawy nie dotyczą wieprzowiny
    • Gość: kuchta IP: w3cache.* / *.2-0.pl 08.12.05, 12:32
      Nieźle wychodzi bez mąki. Jajko i potem bułeczka.
    • Gość: tm IP: 81.210.123.* 18.01.06, 14:42
      słyszałem właśnie od Makłowicza,że sól daje się na końcu wtedy mięso nie jest
      takie twarde
      • Gość: madzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:16
        na koncu czego? jak juz sie usmazy?
    • Gość: ola IP: *.netcontrol.pl 08.02.06, 15:38
      mąka jako pierwsza ma za zadanie zatrzymać soki w mięsie- tak słyszałam, ale
      czasami robię wg. przepisu mojej siostry-mąkę razem z jajkiem mieszam na
      gładko, obtaczam przyprawione mieso i wtedy do bułki, a potem do smażenia
    • 23.02.06, 15:30
      Tylko "głupole" panierują schabowego w mące.To WŁAŚNIE jest "CHORE". Moja
      teściowa jeszcze dodaje cebule. To sie nie daje jeść!!! Schabowy NIE jest
      płaski i NIE jest panierowany w mące oraz NIE jest z CEBULĄ bo to
      barbarzyństwo. To brak smaku i powonienia
    • 14.03.06, 11:38
      Rozbite tłuczkiem kotlety soli się każdy z obu stron, do tego ziołowy pieprz,
      czarny z młynka, papryka, curry, gałka muszkatołowa (niekoniecznie) i to co
      daje mu cudo smak to cebula granulowana (KAMIS) - odstawić na 10 minut aby
      przeszedl tą cebulą, a potem: do jajka, do bułki z mąką (mąka z jajkiem tworzą
      po prostu ciasto, ktore ładnie rośnie) i na patelnię z rozgrzanym olejem i tak
      przez ok. 10 minut (nie lubię surowizny w schabowym). Jeśli kto nie ma cebuli
      granulowanej, to przełożyć plastrami z cebuli, które przed smażeniem się po
      prostu wyrzuca - jeszcze lepszy smaczek niż z granulowanej...
    • Gość: MamiHK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 11:40
      Mięso po rozbiciu trzeba przyprawić np.solą, pieprzem, wegetą itp., bo sama
      panierka z solą to niezbyt smakowite.
      • Gość: ja IP: *.chello.pl 23.07.06, 18:31
        Wlasnie pieprzu sie nie daje do miesa wieprzowego, bo on niszczy smak tego miesa...
        • Gość: wrzatek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.06, 10:13
          Nie uzywam maki i tez sie schabowy da zrobic. Maka tylko przykleja panierke do
          miesa i kotlet ladniej wyglada. Wedlug mnie schabowy panierowany smakuje z maka
          i bez maki tak samo.
        • Gość: AAM IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.11.09, 14:59
          Ja rozbite(najlepiej przez folię) kotlety leciutko solę i posypuje
          drobiną koniecznie świeżo zmielonegoBIAŁEGO pieprzu.Uprzednio
          smaruje je z obydwóch stron ząbkiem czosnku. Smażę przewracając
          tylko raz na oleju. Na koniec smażenia dodaję dla zapachu odrobinę
          masła.Najlepsze są z okraszonym ociupinką skwareczek z wędzonej
          słoninki. i mizerią.
    • Gość: Ina IP: 83.99.125.* 28.07.06, 19:46
      kotletynie nie n.alezy solic przed
      panierowaniem.
      Niesolone sa soczyste i miekkie.
      • 23.05.09, 16:21
        Nie soli sie miesa krowiego: wolowiny, cieleciny. Wieprzka - jak
        najbardziej.
    • Gość: kuchara :) IP: 194.146.219.* 07.09.06, 17:47
      Ostatnio podpatrzyłam u znajomej ze użyła do schabowego pieprzu ziołowego. nie znałam wcześniej tej przyprawy, pychota...zupełnie inny smaczek...można też natrzeć mięso zgniecionym czosnkiem.
      • 07.09.06, 22:45
        Bardzo rzadko robie panierowane kotlety. panierka to u mnie wspomnienie z
        dziecinstwa. Zawsze mam metlik w glowie solic od razu czy nie? A moze pozniej?
        Taki balagan, ze ze strachu nie sole. Jak sa prawie gotowe to posypie. Nigdy
        tego nie zapiemietam jak ma byc. Ale co tam, smakuje.
    • Gość: Iwona IP: 217.221.159.* 14.09.06, 09:50
      No to sprobuj go zrobic inaczej - na oleju, bez panierowania z dodatkiem duzej
      ilosci ziaren kminku! Pycha! Do tej samej patelni wklada sie duze pajdy chleba
      i opieka sie je na tym samym tluszczu, a pozniej sie wcina razem z kotletem.
      Sam miod!
    • Gość: Gniewek IP: *.devs.futuro.pl 28.10.06, 14:03
      Nie bardzo to skomplikowane :P:P hehe :)
    • Gość: the best IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 20:51
      tak masz racje
    • Gość: Beacri IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.02.07, 19:11
      Ja tam przed wrzuceniem w panierkę posoliłem i.... popieprzyłem ;).
      Też wychodzi super :D
    • Gość: Czesio IP: *.bajtnet.lca.pl 03.04.07, 20:23
      Dzien Dobry Fajny Przepis




      Dobranoc Mowi Czesio
    • Gość: malibu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 14:49
      ja sole, pieprze i jeszcze dodaje zioła prowansalskie ( spróbujcie warto ), a
      panieruje kolejno w mące, jajku z przyprawami a na końcu w bułce tartej.,
      • Gość: KASIA IP: *.aster.pl 26.05.07, 09:21
        ILE MAM KUPIĆ PIERSI Z KURCZAKA, żeby zrobić 6 kotletów?
    • Gość: olka IP: *.sotn.cable.ntl.com 27.06.07, 11:22
      a po cholerę tam mąka ja nigdy nie daje?????
    • Gość: Ewelina21 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 20:02
      Ten przepis jest bardzo dobry i ja tak zawsze robie:)
      • 25.07.07, 07:27
        Kiedyś , spróbuję wg . tego przepisu . Chodzi mi konkretnie
        o panierkę - zmieszana mąka , bułka tarta i przyprawy .

        Nauczyłam się rozbijać kotlety schabowe w woreczku foliowym .
        Dobry sposób - nie pryska naokoło brobinami mięsa .
        • 26.07.07, 18:41
          Dziś zrobiłam kotlety wg . tego przepisu i nie jestem zadowolona .
          Przede wszystkim , kotlety nie były słone , a takie nam nie smakują .
          Za zgodą rodziny , wracamy do swojej dawnej metody smażenia kotletów .

          I jednak , będę je solić dzień wcześniej .
    • Gość: :) IP: *.centertel.pl 06.08.07, 13:34
      Dziękuję za tak przejrzysty przepis! Jeśli chodzi o gotowanie jestem laikiem.
      Dzięki za pomoc ;)
    • Gość: Waldi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 21:30
      ludzie nie ma czasem jak tradycyjny schabowy he he
    • Gość: asid IP: 212.33.82.* 13.01.08, 14:20
      Ja (ze względów zdrowotno-smakowych) używam b.mało soli w kuchni. W przypadku
      schabu, który sam w sobie zawiera trochę soli, nie solę wogóle. Oczywiście, by
      wydobyć ciekawy smak mięsa, stosuję przeróżne przyprawy (nie mieszanki - te
      sklepowe prawie zawsze mają sól): kolorowy pieprz, odrobinę curry, wyciskany
      świeży czosnek, troszkę starkowanego korzenia imbiru (nigdy w proszku!).
    • Gość: marick IP: 212.127.95.* 24.02.08, 16:32
      a ja jajko solę
      • Gość: berta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 22:24
        ja też jajko solę. Tak robiła też moja babcia, mama. Nie daję już pieprzu.
        Jeśli zaś panieruję filety z kurczaka, to dodaję jeszcze przyprawy do drobiu.
    • Gość: alaa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:11
      oo i to mi sie podoba :D napisane tak ze nawet taka kucharka jak ja
      zrozumiała :D dzieki :)
    • 22.05.08, 10:16
      1.Od kiedy to 4 kotlety mają starczyć na "...ilość porcji - powyżej 4...",
      czyżby następny Chrystus albo inny cudotwórca?
      2. Kotlety wieprzowe lub jak ktoś chce schabowe smaży się na SMALCU. Warto
      zajrzeć sobie do przedwojennych książek kucharskich. Wiem, że dla wielu to danie
      swój rodowód wywodzi z głębokiego PRL-u. Nic bardziej błędnego.
      3.Wieprzowinę spokojnie soli się przed obróbką cieplną. Nigdy w życiu nie
      stwardnieje. W odróżnieniu od podrobów (vide wątróbki wszelkiej maści) i
      polędwicy wołowej.
      4.Nie miesza się mąki z solą i pieprzem. Doprawia się mięso a nie panierkę.
      Panieruje się następująco: doprawienie rozbitego mięsa solą i pieprzem z obu
      stron (broń Boże Wegeta czy inna jarzynka - to całkiem inny smak), oprósza mąką,
      następnie "tapla" się w rozbełtanym jajku i docelowo w bułce tartej. Ewentualnie
      dopuszczalne jest zmieszanie mąki z bułką.
      5. Czas smażenia to rzeczywiście 4-5 minut. Tylko dlaczego na wstępie jest
      napisane, że 15? Po tym czasie otrzymujemy wspaniałą podeszwę do butów na
      górskie wędrówki. Kotletów podczas smażenia NIE PRZYKRYWA się. Chyba, ze ktoś
      przepada za mokrą i odpadającą panierką. Te kotlety są SMAŻONE a nie DUSZONE
      Mocium Panie.
      B U B E L!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      --
      Niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, że można otrzymać odpowiedź...
      • Gość: Maria IP: *.toya.net.pl 25.05.08, 10:24
        TAK jest to jest najlepszy przepis na schabowy. Wychodza
        doskonale. Choc to moze byc dla wielu osob dziwne ale schabowy
        smazy sie na smalcy. Palce lizac.
      • Gość: d IP: *.chello.pl 02.09.08, 16:25
        dokładnie! oto prawdziwy schabowy :)
    • Gość: ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.08, 11:24
      Jak dla zupełnego laika to całkiem dobry przepis i potrawa :)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.