Sprawdzony (od lat) przepis na kotlety mielone

Komentarze do artykułu

Kotlet mielony

Kotlet mielony

Sprawdzony (od lat) przepis na kotlety mielone

Autor: uchel1 15.01.06, 10:35
SKŁADNIKI NA 6-8 KOTLETÓW
-około 70 dkg. łopatki wieprzowej bez kości
-1 duża cebula
-2-3 ząbki czosnku
-1 bułka kajzerka
-2 świeże jaja
-sól, pieprz mielony, bułka tarta, smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Namoczyć w mleku byłkę kajzerkę
Mięso wieprzowe pokroić na kawałki
Obrać cebulę i ząbki czosnku
Na maszynce do mielenia mięsa zmielić wszystkie składniki, na końcu zmielić
odciśniętą wymoczoną bułkę. Do otrzymanej masy wbić 2 całe jajka, dodać do
smaku sól i pieprz i wszystko dokładnie wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce na
około 1 godzinę.
Na patelni dobrze rozgrzać smalec, z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma
niewielkie kulki, następnie lekko je spłaszczyć i dokładnie obtoczyć w tartej
bułce ostrożnie układać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron do chwili jak
się dobrze zarumienią.

Kotlety podawać z ziemniakami. Świetnie do mielonych pasuje marchewka z
groszkiem na gęsto, biała kapusta na gęsto lub surówka z kiszonej kapusty.
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.