Dodaj do ulubionych

Krewetki na maśle z czosnkiem i natką

IP: *.chello.pl 12.02.06, 09:39
Ja byłbym odrobine bardziej ostrożny z wrzucaniem czosnku na patelnie od
razu. Po 6 minutach może się okazać, że czosnek jest po prostu gorzki i
zepsuł nam naszą przystawkę.
Pozdrawiam,

Edytor zaawansowany
  • Gość: pe66 IP: *.kompania.net 15.03.06, 10:38
    Można też krewetki koktailowe, tylko smażyć trzeba krócej (tak 4 minuty), po
    minucie dodać czosnek, a na końcu natkę - pycha.
  • Gość: LEO IP: *.ip.fastwebnet.it 18.03.06, 18:37
    im wiecej sie smazy czosnek, tym bardziej robi sie gorzki. Czosnek niepowinien
    sie przypalic. Ja czosnek ciut rozgniatam reka i podsmazam ze 2 min. caly cas
    obracajac, i potem wyjmuje.
  • Gość: al-kazar IP: 81.210.87.* 22.06.06, 12:09
    ja co do czosnku to proponuje go pociac w cienkie paseczki i na NIE rozgrzana
    patelnie wrzucic go na oliwe i rozgrzewac patelnie razem z czosnkiem i
    oliwa .czosnek pusci smak do oliwki gdy czosnek zacznie sie rumienic nalezy
    czosnek wyjac ..i mamy czosnkowa oliwke ..bez cienia goryczy przypalonego
    czosnku .pozdrawiam
  • 28.09.06, 22:23
    A ja najpierw kropię obficie krewetki (średnie z ogonkami) cytryną i zostawiam
    na min 1/2h w lodówce. Czosnek w dużej ilości kroję w słupki i wrzucam tuż
    przed krewetkami na gorącą oliwę(podkreślam TUŻ przed krewetkami). Krewetki
    wsypuję razem z sokiem z miseczki. Smażę dość długo aż się słupki czosnku
    zrumienią i zapewniam Was jest to znakomite. Smażyłem za pierwszym razem
    specjalnie długo żeby sprawdzić czy opinia o gorzkim czosnku jest prawdziwa.
    Otóż w tym przypadku chyba nie. Krewetki polane cytryną chyba mają tyle soku, że
    czosnek nie gorzknieje. Albo wszyscy uwierzyli w to, że gorzknieje bez
    sprawdzenia tego faktu. A może ja lubię gorzko?
  • Gość: Zuziaczek IP: *.abhsia.telus.net 29.07.06, 22:20
    Jeszcze niejadlam tych krewetek, ale urzadzam przyjecie i mysle, ze wszystkim
    zasmakuje.Bardzo dziekuje.
  • Gość: Michael_China IP: 195.114.161.* 16.09.06, 08:12
    ja nigdy nie ryzykuje tak dlugiego smarzenia lub gotowaia krewetek - boje sie
    ze beda twarde

  • Gość: rossolnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 20:22
    ma czegoś takiego; co innego, gdyby były smaŻone....
  • Gość: ewel IP: 83.168.96.* 27.09.06, 23:06
    Bardzo smaczne. Kolacja była przepyszna.
  • Gość: andrzej IP: *.baplc.com 30.05.07, 16:26
    ten przepis jest niezbyt dobry.proponujeinny:
    8 rozmrozonych krewetek wersji jumbo - naciac wzdluz.przygotowac-1/4kostki
    masla,czosnku wycisnac ile kto lubi/trzy krople sosu tabasco/zielona chili
    pocieta na drobne kawalki/50 ml bialego wina polwytrawnego-moze byc nawet
    Libfraumilch, sol i pieprz, natka pietruszki jako garnisz.
    na rozgrzana lyzke oliwy z oliwek wrzucic krewetki - podsmazyc az beda gorace
    i "rozchyla" sie,zlac oliwe i wrzucic na patelnie wszystkie pozostale
    skladniki.Caly czas na silnym ogniu ale krecac kolka nad palnikiem patelnia,
    zeby sos maslowy pozostawal neprzezroczysty i zolty.pietruszka jako garnisz na
    zakonczenie gdy sos jest goracy i od razu srwowac
  • Gość: senin IP: 144.134.77.* 30.05.07, 22:49
    no chyba ze sie je dusi na tzw. wolnym ogniu

    czosnek tez sie smzy zaledwie kilkanascie sekund
  • Gość: ja IP: *.uznam.net.pl 21.01.08, 15:29
    jakie 6 min co ty chcesz jeść krewetki czy gume.
  • Gość: gosia IP: *.as.kn.pl 23.02.08, 11:29
    jestem jak nabardziej tego samego zdania,Czosnek na 100 % bedzie
    gorzki,dodać na koniec dla podniesienia smaku lub osobno zgrillować
    go .pozdrawiam
  • 14.03.08, 07:58
    bardzo fajny przepis - prosty a jednocześnie wykwintny - polecam!!
  • 19.03.08, 15:26
    Brzmi pysznie na pewno wypróbuje :)
  • Gość: koreczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 14:16
    czosnek na pewno będzie gorzki jak się przypali. można go doprowadzić jedynie do
    postaci zrumienionej. potem najlepiej wyjąć.
    ale mnie nurtuje co innego. jakie krewetki najlepiej kupić?? ktoś tu pisał o 8
    sztukach ale to chyba tylko na jedną osobę i to na tzw. "wkurzenie żołądka" ;)
    pytanie brzmi - małe krewetki czy duże?
  • Gość: SamuleL IP: *.intersc.com.pl 21.03.08, 13:30
    Ja bym proponował do smażenia duże. Im więcej mięska tym lepiej ;) Z kolei małe
    raczej do sałatek albo w sosie koktajlowym można zrobić. Przypomniało mi się
    jeszcze że są w sklepach też takie tygrysie już zapanierowane co akurat jeśli
    chodzi o moje umiejętności kucharskie jest doskonałym rozwiązaniem ;P
  • Gość: Gość IP: *.eranet.pl 31.03.08, 16:25
    A co to jest za firma? Szukałam ostatnio i nie mogłam znaleźć żadnych :/
    Wszędzie tylko kalmary, buhuhu
  • Gość: ANKA IP: 213.25.141.* 22.04.08, 12:31
    Przepis rewelacyjny,przed smażeniem krewetki obsypuję Vegetą.Palce
    lizać!do tego ryż z warzywami.Moje ulubione danie!
  • Gość: ursi IP: *.skierniewice.vectranet.pl 31.08.09, 13:12
    Krewetki po obsypaniu vegetą do smietnika. Precz z vegetą!
  • 01.06.08, 10:46
    Witam.
    Często robię podobne krewetki. Jednak ja osobno przygotowuję masło
    czosnkowe i osobno smażę krewetki.
    Mój przepis:
    Na małej patelni roztopić masło, wrzucić posiekany czosnek i
    posiekane chili (najlepiej świeże, ale może być też suszone),
    podsmażyć chwilkę (ok. 30sec), na koniec wrzucić posiekaną natkę
    pietruszki i zdjąć z ognia. Takie masełko odstawić na bok.

    W tym samym czasie rozgrzać na maxa dużą patelnię, jak się rozgrzeje
    wlać białe wino i wrucić krewetki, smażyć, aż płyny wyparują (trwa
    to może ze 3 min.), na koniec wlać wcześniej przygotowane masło,
    wymieszać wszystko dokładnie i podawać.
    Ja najczęsciej podaję z sałatą przyprawioną winegretem i bagietką.

    Jak skłądniki są posiekane to całość samżenia trwa dosłownie 5 minut.

    Polecam i życzę smacznego.
  • 03.01.10, 18:58
    locoroco81 napisała:



    >rozgrzać na maxa dużą patelnię, jak się rozgrzeje
    > wlać białe wino i wrucić krewetki, smażyć, aż płyny wyparują

    Przymierzam się do zrobienia takich krewetek- mowa jest tu o tym, że "płyny
    wyparują" i o smażeniu, ale nie ma nic o oliwie. Mam te krewetki wrzucić na samo
    wino?

    --
    Piłeś- nie pisz;)
  • Gość: basia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 18:24
    dziękuję za przepis , super :)
  • Gość: Kla IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.08, 14:34
    pycchhaaaa !! POLECAM :)
  • Gość: Gregor IP: 85.222.86.* 07.07.08, 20:53
    Ja osobiście jeszcze dodaje posiekaną paprykę chili i oraz 50 ml białego wina
    :) palce lizać !!
  • Gość: Ula IP: 93.105.27.* 24.07.08, 11:27
    bardzo smaczne krewetki, raz spróbowałam i nie mogę się bez nich teraz obyc :) pycha
  • Gość: waldi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 18:11
    dobre ale ja zamiast natki pietruszki koperek i wiecej czosnku
  • Gość: sylwia IP: *.blast.pl 09.08.08, 16:30
    witam, mam pytanie o usuwanie czarej zylki z grzbietu krewetek. Wiem
    ze jest ona trujaca. Kiedy nalezy ja usuwac, kiedy jest latwiej -
    czy przed skazeniem czy po...
    dziekuje z gory za info. Pozdrawiam
  • Gość: krewetka IP: *.hsd1.nj.comcast.net 11.08.08, 03:34
    Poniewaz nie uzywam masla ani zadncyh tluszczy zwierzecych, krewetki
    smaze na oleju z oliwek, sa tez pyszne.
    A robie tak:
    Na rozgrzany olej wrzucam posiekany dosc grubo czosnek, podsmazam na
    zloty kolorek.
    Krewetki obieram z lusek, przekrawam wzdluz grzbiecik, wyciagam
    czarna "zylke", plukam pod zimna woda/ ktos pisal, ze ta zylka jest
    trujaca-nie, nie jest to trujace ale jak krewetki byly lowione na
    pelnym zerowaniu jest to poprostu pzrewod pokarmowy.Po oczyszczeniu
    i wyplukaniu krewetki wrzucam na olej i mieszajac podsmazam je az
    calkowiecie zmienia kolor na czerwony a miesko zrobi sie biale.
    Nawet jumbo nie smaze dluzej jak 5 min. Zeby czuc smak krewetek nie
    dodaje zadncyh przypraw oprocz soli.
    Podaje cieplutkie z bialym ryzem. Ryz moze byc ze slodkimi
    warzywkami, zadne tam czili czy papryki a tym bardziej vegeta.
    druga wersje "koktailowa" krewetek to:
    Krewetki przygotowac jak wyzej ugotowac krotko w posolonej wodzie.
    wystudzic, przelozyc do deserowej miseczki. Jako sos:keczub
    wymieszac z chrzanem ,_ostrosc w/g smaku. Koktail chrzanowy podac w
    drugiej miseczce. Krewetki zjadamy maczajac je w sosie.
    Do sosu mozna wlozyc lyzeczke a osobom podac indywidulane male
    miseczki na sos. Jak ktos woli / ladnie tez to wyglada/ krewetki
    mozna podac na polmisku wylozonym zielona salata i ubranym "na
    kolorowo"-zaznaczam, ze zjada sie tylko krewetki salata i reszta to
    tylko dekoracja polmiska.
    Krewetki gotowane glugo robia sie twarde, suche i w duzym stopniu
    zmiejszaja sie. Krewetka ma byc soczysta i krucha- najdluzej nawet
    jumbo to 5 min we wrzacej wodzie!
    Krewetka
  • Gość: kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 19:55
    Rzeczywiscie przepis super. Pierwszy raz przyrządzałam krewetki.Ale
    mam pytanie,czy nalezy je opiekac czy dusic w tym masełku?
  • Gość: Kaisa IP: 217.153.254.* 13.09.08, 13:57
    a ja polecam skropić na koniec sokiem z cytryny
  • Gość: krrzyś09 IP: *.aster.pl 13.09.08, 16:42
    bardzo lubię krewetki.wszystkie.
  • Gość: gość IP: 89.100.92.* 16.09.08, 00:42
    ja dorzucam jeszcze na patelnie ostra papryczke chili a krewetki podaje z
    podpieczonymi kawalkami bagietki z maslem czosnkowym - pycha! no i oczywiscie
    mozna do tego zrobic jeszcze pomidorowy dip na cieplo z pomidorow przetartych
    z puszki, papryczki chili, natki, czosnku, pieprzu i odrobiny bialego wina -
    dla tych krorzy lubia na ostro:)
  • Gość: Kuba123 IP: *.wancom.pl 12.10.08, 17:01
    Czym ruznia sie krewetki krulewskie od koktajlowych ?????
  • Gość: 1234567 IP: *.wancom.pl 12.10.08, 17:05
    Pyszne polecam mniam

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.