• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Krewetki na maśle z czosnkiem i natką

  • IP: *.chello.pl 12.02.06, 09:39
    Ja byłbym odrobine bardziej ostrożny z wrzucaniem czosnku na patelnie od
    razu. Po 6 minutach może się okazać, że czosnek jest po prostu gorzki i
    zepsuł nam naszą przystawkę.
    Pozdrawiam,

    Edytor zaawansowany
    • Gość: pe66 IP: *.kompania.net 15.03.06, 10:38
      Można też krewetki koktailowe, tylko smażyć trzeba krócej (tak 4 minuty), po
      minucie dodać czosnek, a na końcu natkę - pycha.
      • Gość: LEO IP: *.ip.fastwebnet.it 18.03.06, 18:37
        im wiecej sie smazy czosnek, tym bardziej robi sie gorzki. Czosnek niepowinien
        sie przypalic. Ja czosnek ciut rozgniatam reka i podsmazam ze 2 min. caly cas
        obracajac, i potem wyjmuje.
    • Gość: al-kazar IP: 81.210.87.* 22.06.06, 12:09
      ja co do czosnku to proponuje go pociac w cienkie paseczki i na NIE rozgrzana
      patelnie wrzucic go na oliwe i rozgrzewac patelnie razem z czosnkiem i
      oliwa .czosnek pusci smak do oliwki gdy czosnek zacznie sie rumienic nalezy
      czosnek wyjac ..i mamy czosnkowa oliwke ..bez cienia goryczy przypalonego
      czosnku .pozdrawiam
      • 28.09.06, 22:23
        A ja najpierw kropię obficie krewetki (średnie z ogonkami) cytryną i zostawiam
        na min 1/2h w lodówce. Czosnek w dużej ilości kroję w słupki i wrzucam tuż
        przed krewetkami na gorącą oliwę(podkreślam TUŻ przed krewetkami). Krewetki
        wsypuję razem z sokiem z miseczki. Smażę dość długo aż się słupki czosnku
        zrumienią i zapewniam Was jest to znakomite. Smażyłem za pierwszym razem
        specjalnie długo żeby sprawdzić czy opinia o gorzkim czosnku jest prawdziwa.
        Otóż w tym przypadku chyba nie. Krewetki polane cytryną chyba mają tyle soku, że
        czosnek nie gorzknieje. Albo wszyscy uwierzyli w to, że gorzknieje bez
        sprawdzenia tego faktu. A może ja lubię gorzko?
    • Gość: Zuziaczek IP: *.abhsia.telus.net 29.07.06, 22:20
      Jeszcze niejadlam tych krewetek, ale urzadzam przyjecie i mysle, ze wszystkim
      zasmakuje.Bardzo dziekuje.
    • Gość: Michael_China IP: 195.114.161.* 16.09.06, 08:12
      ja nigdy nie ryzykuje tak dlugiego smarzenia lub gotowaia krewetek - boje sie
      ze beda twarde

      • Gość: rossolnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 20:22
        ma czegoś takiego; co innego, gdyby były smaŻone....
    • Gość: ewel IP: 83.168.96.* 27.09.06, 23:06
      Bardzo smaczne. Kolacja była przepyszna.
    • Gość: andrzej IP: *.baplc.com 30.05.07, 16:26
      ten przepis jest niezbyt dobry.proponujeinny:
      8 rozmrozonych krewetek wersji jumbo - naciac wzdluz.przygotowac-1/4kostki
      masla,czosnku wycisnac ile kto lubi/trzy krople sosu tabasco/zielona chili
      pocieta na drobne kawalki/50 ml bialego wina polwytrawnego-moze byc nawet
      Libfraumilch, sol i pieprz, natka pietruszki jako garnisz.
      na rozgrzana lyzke oliwy z oliwek wrzucic krewetki - podsmazyc az beda gorace
      i "rozchyla" sie,zlac oliwe i wrzucic na patelnie wszystkie pozostale
      skladniki.Caly czas na silnym ogniu ale krecac kolka nad palnikiem patelnia,
      zeby sos maslowy pozostawal neprzezroczysty i zolty.pietruszka jako garnisz na
      zakonczenie gdy sos jest goracy i od razu srwowac
    • Gość: senin IP: 144.134.77.* 30.05.07, 22:49
      no chyba ze sie je dusi na tzw. wolnym ogniu

      czosnek tez sie smzy zaledwie kilkanascie sekund
    • Gość: ja IP: *.uznam.net.pl 21.01.08, 15:29
      jakie 6 min co ty chcesz jeść krewetki czy gume.
    • Gość: gosia IP: *.as.kn.pl 23.02.08, 11:29
      jestem jak nabardziej tego samego zdania,Czosnek na 100 % bedzie
      gorzki,dodać na koniec dla podniesienia smaku lub osobno zgrillować
      go .pozdrawiam
    • 14.03.08, 07:58
      bardzo fajny przepis - prosty a jednocześnie wykwintny - polecam!!
    • 19.03.08, 15:26
      Brzmi pysznie na pewno wypróbuje :)
      • Gość: koreczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 14:16
        czosnek na pewno będzie gorzki jak się przypali. można go doprowadzić jedynie do
        postaci zrumienionej. potem najlepiej wyjąć.
        ale mnie nurtuje co innego. jakie krewetki najlepiej kupić?? ktoś tu pisał o 8
        sztukach ale to chyba tylko na jedną osobę i to na tzw. "wkurzenie żołądka" ;)
        pytanie brzmi - małe krewetki czy duże?
        • Gość: SamuleL IP: *.intersc.com.pl 21.03.08, 13:30
          Ja bym proponował do smażenia duże. Im więcej mięska tym lepiej ;) Z kolei małe
          raczej do sałatek albo w sosie koktajlowym można zrobić. Przypomniało mi się
          jeszcze że są w sklepach też takie tygrysie już zapanierowane co akurat jeśli
          chodzi o moje umiejętności kucharskie jest doskonałym rozwiązaniem ;P
          • Gość: Gość IP: *.eranet.pl 31.03.08, 16:25
            A co to jest za firma? Szukałam ostatnio i nie mogłam znaleźć żadnych :/
            Wszędzie tylko kalmary, buhuhu
    • Gość: ANKA IP: 213.25.141.* 22.04.08, 12:31
      Przepis rewelacyjny,przed smażeniem krewetki obsypuję Vegetą.Palce
      lizać!do tego ryż z warzywami.Moje ulubione danie!
      • Gość: ursi IP: *.skierniewice.vectranet.pl 31.08.09, 13:12
        Krewetki po obsypaniu vegetą do smietnika. Precz z vegetą!
    • 01.06.08, 10:46
      Witam.
      Często robię podobne krewetki. Jednak ja osobno przygotowuję masło
      czosnkowe i osobno smażę krewetki.
      Mój przepis:
      Na małej patelni roztopić masło, wrzucić posiekany czosnek i
      posiekane chili (najlepiej świeże, ale może być też suszone),
      podsmażyć chwilkę (ok. 30sec), na koniec wrzucić posiekaną natkę
      pietruszki i zdjąć z ognia. Takie masełko odstawić na bok.

      W tym samym czasie rozgrzać na maxa dużą patelnię, jak się rozgrzeje
      wlać białe wino i wrucić krewetki, smażyć, aż płyny wyparują (trwa
      to może ze 3 min.), na koniec wlać wcześniej przygotowane masło,
      wymieszać wszystko dokładnie i podawać.
      Ja najczęsciej podaję z sałatą przyprawioną winegretem i bagietką.

      Jak skłądniki są posiekane to całość samżenia trwa dosłownie 5 minut.

      Polecam i życzę smacznego.
      • 03.01.10, 18:58
        locoroco81 napisała:



        >rozgrzać na maxa dużą patelnię, jak się rozgrzeje
        > wlać białe wino i wrucić krewetki, smażyć, aż płyny wyparują

        Przymierzam się do zrobienia takich krewetek- mowa jest tu o tym, że "płyny
        wyparują" i o smażeniu, ale nie ma nic o oliwie. Mam te krewetki wrzucić na samo
        wino?

        --
        Piłeś- nie pisz;)
      • Gość: basia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 18:24
        dziękuję za przepis , super :)
    • Gość: Kla IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.08, 14:34
      pycchhaaaa !! POLECAM :)
    • Gość: Gregor IP: 85.222.86.* 07.07.08, 20:53
      Ja osobiście jeszcze dodaje posiekaną paprykę chili i oraz 50 ml białego wina
      :) palce lizać !!
    • Gość: Ula IP: 93.105.27.* 24.07.08, 11:27
      bardzo smaczne krewetki, raz spróbowałam i nie mogę się bez nich teraz obyc :) pycha
    • Gość: waldi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 18:11
      dobre ale ja zamiast natki pietruszki koperek i wiecej czosnku
    • Gość: sylwia IP: *.blast.pl 09.08.08, 16:30
      witam, mam pytanie o usuwanie czarej zylki z grzbietu krewetek. Wiem
      ze jest ona trujaca. Kiedy nalezy ja usuwac, kiedy jest latwiej -
      czy przed skazeniem czy po...
      dziekuje z gory za info. Pozdrawiam
      • Gość: krewetka IP: *.hsd1.nj.comcast.net 11.08.08, 03:34
        Poniewaz nie uzywam masla ani zadncyh tluszczy zwierzecych, krewetki
        smaze na oleju z oliwek, sa tez pyszne.
        A robie tak:
        Na rozgrzany olej wrzucam posiekany dosc grubo czosnek, podsmazam na
        zloty kolorek.
        Krewetki obieram z lusek, przekrawam wzdluz grzbiecik, wyciagam
        czarna "zylke", plukam pod zimna woda/ ktos pisal, ze ta zylka jest
        trujaca-nie, nie jest to trujace ale jak krewetki byly lowione na
        pelnym zerowaniu jest to poprostu pzrewod pokarmowy.Po oczyszczeniu
        i wyplukaniu krewetki wrzucam na olej i mieszajac podsmazam je az
        calkowiecie zmienia kolor na czerwony a miesko zrobi sie biale.
        Nawet jumbo nie smaze dluzej jak 5 min. Zeby czuc smak krewetek nie
        dodaje zadncyh przypraw oprocz soli.
        Podaje cieplutkie z bialym ryzem. Ryz moze byc ze slodkimi
        warzywkami, zadne tam czili czy papryki a tym bardziej vegeta.
        druga wersje "koktailowa" krewetek to:
        Krewetki przygotowac jak wyzej ugotowac krotko w posolonej wodzie.
        wystudzic, przelozyc do deserowej miseczki. Jako sos:keczub
        wymieszac z chrzanem ,_ostrosc w/g smaku. Koktail chrzanowy podac w
        drugiej miseczce. Krewetki zjadamy maczajac je w sosie.
        Do sosu mozna wlozyc lyzeczke a osobom podac indywidulane male
        miseczki na sos. Jak ktos woli / ladnie tez to wyglada/ krewetki
        mozna podac na polmisku wylozonym zielona salata i ubranym "na
        kolorowo"-zaznaczam, ze zjada sie tylko krewetki salata i reszta to
        tylko dekoracja polmiska.
        Krewetki gotowane glugo robia sie twarde, suche i w duzym stopniu
        zmiejszaja sie. Krewetka ma byc soczysta i krucha- najdluzej nawet
        jumbo to 5 min we wrzacej wodzie!
        Krewetka
    • Gość: kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 19:55
      Rzeczywiscie przepis super. Pierwszy raz przyrządzałam krewetki.Ale
      mam pytanie,czy nalezy je opiekac czy dusic w tym masełku?
    • Gość: Kaisa IP: 217.153.254.* 13.09.08, 13:57
      a ja polecam skropić na koniec sokiem z cytryny
    • Gość: krrzyś09 IP: *.aster.pl 13.09.08, 16:42
      bardzo lubię krewetki.wszystkie.
    • Gość: gość IP: 89.100.92.* 16.09.08, 00:42
      ja dorzucam jeszcze na patelnie ostra papryczke chili a krewetki podaje z
      podpieczonymi kawalkami bagietki z maslem czosnkowym - pycha! no i oczywiscie
      mozna do tego zrobic jeszcze pomidorowy dip na cieplo z pomidorow przetartych
      z puszki, papryczki chili, natki, czosnku, pieprzu i odrobiny bialego wina -
      dla tych krorzy lubia na ostro:)
    • Gość: Kuba123 IP: *.wancom.pl 12.10.08, 17:01
      Czym ruznia sie krewetki krulewskie od koktajlowych ?????
    • Gość: 1234567 IP: *.wancom.pl 12.10.08, 17:05
      Pyszne polecam mniam
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.