Dodaj do ulubionych

Fundiur z bakłażanów (kuchnia gruzińska)

IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 04.03.06, 16:51
ja estem sam gruzinem , a wiec bardzo dobrze wiem ze to jest naprawde bardzo
dobre danie , wszystkim bardzo polecam...
Edytor zaawansowany
  • Gość: marysia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 19:10
  • Gość: ela19 IP: 82.139.148.* 27.09.07, 11:01
    tylko dla smakoszy ... i to bardzo głodnych!
  • Gość: Kocio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.08, 10:21
    Ja do tego dodał bym wino czerwone wytrawne - oczywiście gruzińskie, oczywiście
    Mukuzani i bezwzględnie firmy Badagoni bo faktycznie nie mają sobie równych.
    Tylko oni robią wina z własnych winnic i mają najnowocześniejszy zakład. Kielich
    winka Mukuzani daje dodatkowe doznania przy konsumowaniu Fondiuru - ja dodaję do
    Fondiuru z bakłazanów troszkę ADŻIKI ale jest ją w Polsce trudno dostać.
  • Gość: eida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 18:08
    podstawowe pytanie: ILE?????
    Ile bakłażanów i innych składników? Nie możnaby podać ilości, tak jak to się
    zazwyczaj robi w przepisach?
  • 22.09.08, 19:13
    ten gruzinski fundiur to taka gorsza odmiana srodziemnomorskiej ratatuj
    oto przepis na ratatuj:
    2 baklazany
    2 cukinie,
    3 papryki czerwone
    6 pomidorow
    pokroic w drobna kostke i dusic na oliwie pod przykrywka przez conajmniej 2 godz
    ( na spod dac koniecznie najpierw pomidory). Dodac 2 zabki czosnku i jesli sie
    ma- tymianek. Posolic, popieprzyc. jesc albo na zimno, albo na goraco z miesem,
    albo jako przystawke.
  • 23.09.08, 22:27
    Dlaczego gorsza?
  • Gość: 184l IP: *.dsl.club-internet.fr 23.09.08, 23:04
    Bo fundiur robi sie z dodatkiem wody, a ratatuj dusi sie w naturalnym sosiku
    "puszczonym" przez jarzyny. A tak ogolnie, w kuchni srodziemnomorskiej sosy sa
    zawsze naturalnym wywarem, a nie "podlaniem" woda.
  • Gość: a ui IP: *.limes.com.pl 25.09.08, 10:33
    Swietne bo proste ;)
  • Gość: Eva Mżaawanadze IP: *.b-ras2.blp.dublin.eircom.net 16.03.09, 13:19
    Fundiur należy do moich smaków. I niewidzę nic gorszego tylko inny
    sposób przygotowania.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.