Dodaj do ulubionych

Tradycyjny żurek na kiełbasie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:29
Szybki do zrobienia - przepyszny
Edytor zaawansowany
  • Gość: WW IP: *.inowroclaw.mm.pl 29.01.08, 15:47
    Witam, ja ze swojej strony proponuje zwiększyć ilość wywaru. Ogólnie
    polecam, jest SUPER !!!
  • Gość: Ania IP: *.chello.pl 16.03.08, 22:52
    Chcialabym sie dowiedziec, na ile osob jest planowany ten przepis? W niedziele
    wielkanocna bardzo chetnie zaserwowalabym ten zurek gosciom, bedzie nas w sumie
    szescioro.
  • 19.03.08, 11:38
    Czy może ktoś wkleić ten przepis?Klikam na artykuł i niestety nie
    pokazuje mi się przepis a strona gazety.pl
    Pozdrawiam
    Iza
  • 19.03.08, 14:15

    Tradycyjny żurek na kiełbasie - składniki

    * 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru
    * 30 dag białej kiełbasy
    * 10 dag wędzonego boczku
    * 2 jajka ugotowane na twardo
    * 1 cebula
    * 2 suszone grzyby
    * 2 ząbki czosnku
    * 1/2 szklanki śmietany 36-proc.
    * 1 liść laurowy
    * 2-3 ziarna ziela angielskiego
    * 2 łyżeczki majeranku
    * sól
    * pieprz
    * ugotowane ziemniaki do podania

    Tradycyjny żurek na kiełbasie - sposób przygotowania
    Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Grzyby umyj i namocz w 1/2 szklanki
    wody. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Boczek pokrój w kostkę. Zagotuj 3
    szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Włóż kiełbasę i
    połowę boczku, gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut - do miękkości. Po 20
    minutach gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ugotowaną
    kiełbasę pokrój w krążki i włóż z powrotem do zupy. Wlej żur, wsyp rozkruszony
    majeranek i zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz ze śmietaną. Jajka pokrój na
    cząstki, rozłóż na talerzach i zalej zupą. Pozostały boczek wysmaż na suchej
    patelni. Ziemniaki przełóż do oddzielnej miseczki i polej tłuszczem ze skwarkami
  • 20.03.08, 08:04
    Dzięki za przeklejenie przepisu - mnie też otwiera się strona główna
    forum . Przepis godny spróbowania .
  • 21.03.08, 20:44
    zrobiłam! bardzo dobry a jak się jeszcze przegryzie to dopiero będzie pychota!!!!
  • 23.03.11, 00:30
    bogata11 napisała:

    > zrobiłam! bardzo dobry a jak się jeszcze przegryzie to dopiero będzie pychota!!
    > !!


    a masz jeszcze zabki?
  • Gość: Basia IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 28.03.08, 13:19
    Zrobilam. Wyszedl pyszny :)
  • Gość: zibi IP: *.adsl.alicedsl.de 21.07.09, 23:36
    PRAWDZIWY slaski zur NIE robi sie z grzybami
  • 01.04.10, 11:15
    Gość portalu: zibi napisał(a):

    > PRAWDZIWY slaski zur NIE robi sie z grzybami

    zgodze sie, to nie jest prawdziwy slaski zur...

    to w ogole nie jest prawdziwy zur, bo prawdziwy zur to zur bez dodatkow - czyli
    taki, jaki robi moja babcia! ;)
    na dodatek zakwas do zuru moja babcia robi sama - nie potrzebuje gotowego..
    i zur mojej babci nadaje sie na Wielki Piatek, bo jest sam z siebie postny!

    a w przepisie jest zur z dodatkami (jak sama nazwa wskazuje - glownym
    skladnikiem jest kielbasa), idealny na stol wielkanocny i nie tylko..;)

    az sie glodny zorbilem..

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.