Dodaj do ulubionych

Przepis na makowce

05.04.07, 11:53
Chciałbym wszystkim paniom udostepnić przepis na makowce które na pewno wyjdą i będą wszystkim bardzo smakować.

na 8 makowców

Ciasto

1 jajko 5 zółtek
kilo do 1.5 kilo mąki tortowej (to zależy od mąki mniej lub bardziej wilgotna)
0. 5 litra mleka
paczka drożdży
250 gram masła lub margaryny
aromat waniliowy
szklanka cukru

Masa makowa

0.75 kg do1 kg maku (zależy jak kto lubi mniej lub więcej maku)
400 gram rodzynek
aromat migdałowy
5 białek (pozostałych z jajek dodanych do ciasta)
2 szklanki cukru
100 gram masła

Przygotowanie ciasta

Najpierw rozgniatamy drożdże na talerzu z łyżką aż się rozpuszczą dodaję odrobinę ciepłego mleka i mąki aż powstanie rozczyn gęstości śmietany wstawiam do ciepłego piekarnika (30 do 40 stopni drożdże lubią ciepło ale nie można ich przegrzać) . Jednocześnie w tym czasie jak rosną drożdże ubijam 1 jajko i pięć żółtek ze szklanką cukru i aromatem waniliowym, podgrzewam mleko do 30 stopni. Drożdże na pewno już urosły. Wsypuję mąkę do miski (miska takiej wielkości aby nam się zmieściła do piekarnika) wlewam ubite żółtak z cukrem, dodaje drożdzę które wyrosły i ciepło mleko i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie może być za gęste ani za rzadkie. Najlepiej ciasto wyrabiać ręcznie nie żadnymi robotami!!.
W miedzyczasie rozpuszczam masło albo margarynę na gazie ( też nie może być gorące góra 30 stopni) i dodaję do ciasta wrabiając je w nie. Gdy ciasto już wyrobimy wstawiamy do ciepłego piekarnika (góra 30 stopni) aby nam wyrosło, gdy ciasto nam rośnie bierzemy się za wyrabianie masy makowej.

Wyrobienie masy makowej

Dzień przed wieczorem należy zalać mak wrzątkiem tak aby cały był zalany rodzynki też zalewamy wrzątkiem aby napęczniały. Następnego dnia odsączmy mak na sitku (nie powinien być za bardzo odsączony), i mielimy go trzy razy przez maszynkę przed ostatnim trzecim mieleniem dodajemy do maku 2 szklanki cukru mieszmy zmielony mak i razem z tym cukrem mielimy.
W garnku rozpuszczamy masło dodajemy zmielony mak odsączone rodzynki ubitą pianę z pięciu białek i aromat migdałowy., wszystko razem mieszamy.

Wykonanie makowców

Bierzemy po kawalku wyrośnietego ciasta kładziemy na stolnicy wałkujemy na stolnicy na cienkie prostąty (nie mogą być za cienkie) kładziemy na nich masę makową brzegi zostawiamy wolne. Składamy dwa brzegi do środka i zwijamy makowce, kładzemy na blasze najlepiej w papierze do pieczenie, na blachę mieszczą się cztery,.
następnie wkładamy do ciepłego piekarnika( góra 40 stopni) wykonane makowce i czekamy aż jeszcze raz wyrośnie ciasto drożdżowe (bardzo ważne) gdy już wyrośnsną makowce wtedy podwyższamy temperaturę piekarnika do 170, 180 stopni i peczemy koło 30 do 40 minut

Pozdrawiam i życzę smaczego
Edytor zaawansowany

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka