Dodaj do ulubionych

Muffiny klasyczne

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.07, 18:46
moje się po 25 minutach spaliły, więc radzę uważać... ale gdyby nie węglowa otoczka, byłyby całkeim smaczne:)
Edytor zaawansowany
  • Gość: lizaq IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:11
    Genialne ! Zrobiłam jedną porcję, ale właśnie kończe robić czwartą ;P
    Tylko piec trzeba 15-20 przynajmniej u mnie w piekarniku :D
    Pycha !
  • Gość: anty IP: *.godula.net 26.08.07, 13:06
    Pierwszy raz w życiu coś mi się udało...wszyscy się zajadali aż im się uszy
    trzęsły :))
  • Gość: Matylda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 18:56
    30-40 minut!?! Nie ma takiej możliwości żeby się nie spaliły. To raz, a dwa: po
    co natłuszczać formę skoro piszesz żeby następnie włożyć papierowe foremki!?!
    Widzę że autor przepisu optuje za opcją "im więcej tym lepiej", zamiast "raz, a
    dobrze", z tymże w przypadku pieczenia muffinek ta pierwsza opcja nie ma chyba
    większego sensu! A tak na marginesie - ciasta na muffiny się nie miksuje tylko
    miesza łyżką!!!!
  • Gość: dziecie-burzy IP: *.osiedle.net.pl 06.12.07, 16:46
    Ja dodałam banana takiego malutkiego boakurat podreka był a do czekolady pasuje ztego co wiem i z maka namotałam bo miłam tylko pol szklanki pszennej wiec dodałam po pół ryżowej kukurydzianej i ziemniaczanej (mam mame bezglutenowa to mam rózne maki w domu-mysle ze moznaby całkiem wyeliminowac make pszenna i wtedy byłoby super nawet dla bezglutenowców ) ale wyszło ciut za geste wiec jeszcze odrobine mleka. wyszły cudowne :D mieciutkie delikatne i pachnące bananamii czekolada mrauu:]kiedys robiłam inne ale były zdecydowanie twardsze az sie zdziwiłam ze to takie delikatne cudenka:)nie wiem ile sie piekły bo nie mogłam sie doczekac i siedziałam z nosem w piekarniku:P
  • behemot252 12.01.08, 10:02
    A może ktoś z Was wie, co zrobić, żeby muffiny nie opadały? Już kilka razy
    próbowałam i zawsze jest tak samo- podczas pieczenia pięknie wyrastają. Potem
    wyłączam piekarnik i jak do nich zaglądam za jakiś czas, to już są płaskie- nie
    wystają nawet poza papilotki. Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł?

  • aida11 12.01.08, 23:30

    Czy papierowe foremki należy natłuścić,żeby ciasto się nie
    przykleiło ?
  • Gość: tunia IP: *.vlo.torun.pl 26.03.08, 15:11
    niee, nie trzeba ; p
  • agatap-1 03.10.11, 12:08
    behemot252 napisała:

    > A może ktoś z Was wie, co zrobić, żeby muffiny nie opadały? Już kilka razy
    > próbowałam i zawsze jest tak samo- podczas pieczenia pięknie wyrastają. Potem
    > wyłączam piekarnik i jak do nich zaglądam za jakiś czas, to już są płaskie- nie
    > wystają nawet poza papilotki. Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł?
    >

    Ja dodaję proszku do pieczenia (łyżeczkę - dwie na 12 muffinów), na koniec mieszania energicznie mieszam łyżką, napompowując do środka powietrze + piekę około 20 minut w 200 stopniach, w niższej temp mogą opadać
  • agusia19788 12.09.08, 15:48
    niestety moje muffiny nie wyszly z tego przepisu ,
    --
    aga-wika
  • Gość: początkujący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 17:35
    muffiny bardzo dobre piec trzeba 25 minut
    wychodzą zawsze
    sątrż bardzo dobre
  • Gość: Ania IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.10, 11:57
    Ciasta na muffiny się nie miksuje, tylko delikatnie miesza, mają zostać takie grudki niedokładnie wymieszane. I nie ma sensu piec w niższej temperaturze, bo nie wyrosną i będą płaskie. Optymalny czas pieczenia to 15-20 minut w 190-200 stopni. Jak się pieką dłużej to się przypalą.
  • agatap-1 03.10.11, 12:09

    A ja swoje miksuję, ponieważ robię bardziej ciasto cupcake'owe niż muffinowe :)

    Gość portalu: Ania napisał(a):

    > Ciasta na muffiny się nie miksuje, tylko delikatnie miesza, mają zostać takie
    > grudki niedokładnie wymieszane. I nie ma sensu piec w niższej temperaturze, bo
    > nie wyrosną i będą płaskie. Optymalny czas pieczenia to 15-20 minut w 190-200 s
    > topni. Jak się pieką dłużej to się przypalą.
  • Gość: jantar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 22:19
    ciasta na mufiny sie nie miksuje,papiloty sa ze specjalnego papieru i nie trzeba niczym smarowac ,foremki do mufinek tez.Ja pieke 15 min.z termoobiegiem max.Nie wiem dlaczego opadaja.Moze konsystencja ciasta nie taka jak trzeba?
  • Gość: jantar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 22:22
    piszac ze nie smarujemy foremek do mufinek mialem na mysli metalowa foremke do ktorej sie wklada papiloty

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka