Dodaj do ulubionych

dobry przepis na gołąbki

06.08.07, 12:46
proszę o dobry praktyczny przepis na gołąbki
czy piec w piekarniku lub gotować w sosie jakim?
Edytor zaawansowany
  • dynia3 12.09.07, 13:40
    podaje przepis, łatwy i co najważniejsze pycha bo mojej mamy
    najlepsze gołąbki jakie jadłam. A więc kupujesz: ok.1,2 kg mięsa
    mielonego najlepiej wieprzowo-wołowe, 0,5 boczku wędzonego, 2 duże
    cebule, vegeta, ok.5 ząbków czosnku, dwie kapusty (takie bardziej o
    stożkowatym kształcie,nie "przyplaszczone")1 kg ryżu.
    ryż gotuję zawsze wieczorem w przeddzień robienia gołąbków z jedną
    czubatą łyżką vegety napół miękko i zostawiam w garnku. Na drugi
    dzień, mieszam ryż z mielonym mięsem wyciśniętymi ząbkami czosnku i
    przyrumienioną cebulą, odkrajam skórę od boczku (nie wyrzucam),mielę
    boczek w maszynce i też dodaję do farszu, do tego sól i pieprz (wg.
    uznania)No i to wszystko co do farszu.Zagotowuję wodę w dużm garze
    dodaję trochę oleju,wycinam głąba z kapusty i wkładam do gara z
    wrzątkiem, po kolei wyciągam odchodzące liście, każdy liśc obkrawam
    z tego grubego trzona (nie wiem jak to nazwac ale wiesz zapewne o co
    chodzi)to samo z drugą kapustą jak woda wystygnie to musisz znów
    zagotowac ,bo tylko w gorącej odchodzą liście, no a później zakręcam
    w liście farsz, na spód dużego gara układam pozostałe albo te które
    się porwały liście z kapusty na to skórę odkrojoną wcześniej z
    boczku i gołąbki, na wierzch też przykrywa liścmi z kapusty, wlewam
    ok 3/4 wody do gra i duszę w piekarniku ok 1h. przepis jest na sporą
    ilośc gołąbków, można w woreczkach zamrozic w awaryjnych sytuacjach
    są bezcenne. Bardzo ważne jest w tym przepisie to żeby mięsa było
    więcej niż ryżu, ryż oczywiście normalny nie w woreczkach no i ten
    wędzony boczek ,który daje fajny aromat i wyśmienity smak, doskonale
    smakują z kethupem ! sorki z błędy ale szybko pisałam!
  • Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.07, 09:07
    proponuję włoską kapustę zamiast białej-szybciej i wygodniej a co za
    aromat.Niewykorzystaną resztę kapusty również mielę i dodaję do
    mięsa i ryżu.Zalewam bulionem z przecierem pomidorowym, potem możesz
    jeszcze zagęścić sos mąką i do piekarnika.Zamiast pomidorowego można
    zrobić grzybowy a zamiast ryżu dajesz kaszę.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka